Jørgensen og Co Vinimport (nyt navn: Vinfoyeren) er sandelig aktiv med smagninger. Nærværende smagning er den tredje, jeg (Preben) har deltaget i siden september. Og som jeg har forstået det, vil der også blive afholdt en Champagne-smagning indenfor den næste uges tid.
Hvor de første smagninger udelukkende handlede om rød Bourgogne, så var det en samling "blandede bolcher" - 17 forskellige vine - der var på programmet denne gang: Riesling fra Rheingau, hvid og rød Bourgogne samt forskellige forslag til ledsagelse af den på smagningens tidspunkt umiddelbart forestående julemiddag, såvel rødvin til andestegen som dessertvin til risalamanden.
Vi smagte først fire Riesling-vine fra Rheingau-producenten Eva Fricke. Jeg sporede stor begejstring i forsamlingen for disse vine, som tydeligvis også står Bjarne Jørgensens hjerte nær. Vinene, som umiskendeligt er af objektivt set høj kvalitet, rammer dog ikke rigtig min personlige smag grundet en især i duften gennemgående noget parfumeret tone.
Herefter blev to hvide Bourgogner præsenteret. Den første Meursault 1er Cru, Perrières, 2011, Bitouzet-Prieur (375 kr.) hørmede af ristet fad, som selvfølgelig vil aftage med alderen. Personligt har jeg dog sådan, at jeg når jeg står overfor en vin, som jeg ikke kender, så køber jeg ind på baggrund af hvad der smager godt her og nu uanset formodninger om størrelsen af udviklingspotentialet. Så vinen fristede ikke.
Så var der lidt mere "ro på" Chassagne-Montrachet 1er Cru, Morgeot "Les Fairendes", Vieilles Vignes, Domaine Vincent & François Jouard, 2011 (400 kr.), som jeg fandt mere smagfuld.
Det er uomgængeligt, at Jørgensen og Co er stærk i rød Bourgogne, som man, når Bjarne Jørgensen fortæller, får indtryk af er øjestenen. Smagningens bedste oplevelser for mig var vinene fra producenten Philippe Cheron, Nuits-Saint-Georges. Her klares og filtreres vinene ikke.
De tre smagte vine forekom overbevisende, om end de selvfølgelig, i og med at de var fra 2011, endnu var noget ungdommelige i stilen. Chambolle-Musigny, Les quarante ouvrées (315 kr.) og Vosne-Romanée, Les Barreaux (325 kr.) var begge kendetegnet ved ganske høj frugtighed, velsmag, ungdommelighed og fine tanniner. Les Barreaux var min favorit med sin - trods ungdommen - vinøse smag og gode dybde.
Jeg har smagt begge disse vine ved en tidligere Jørgensen-smagning, og begge gange har vinene vakt min nysgerrighed, og de - og især Les Barreaux - kunne være spændende at smage igen på et senere tidspunkt eller en hel aften over mange timer.
Vi smagte fra samme producent hans bud på en Clos Vougeot, Grand Cru, som i mit glas var ganske lukket i duften, mens vinen i munden var flot, elegant, klassisk, mild og harmonisk med god længde. De 700 kr., som vinen koster, vil nok af yderligtgående Bourgogne-fans anses for at være billigt for en Clos Vougeot, men vi befinder os her i et prisleje, som har overskredet grænsen for, hvad jeg mener en flaske vin kan være værd.
Smagningen blev afholdt mindre end en uge før jul, så Bjarne Jørgensen gav også nogle bud på vin til ledsagelse af såvel andesteg som risalamande. Af de fem præsenterede rødvine, der blev smagt under en underholdende blindsmagning og -gætning, var de tre i den mørke, tætte og kraftige genre, hvorved det blev demonstreret, at Jørgensen og Co ikke kun har de elegante Bourgogner i sortimentet men også tætte vine med koncentration og højere alkohol. Vi smagte en tyk, koncentreret Toscana IGT, Commendator Enrico, Lornano, 2007, en vin med chokolade, sødme og tanniner. En argentinsk Lubano, Grand Reserve, Domados, 2008 (135 kr.) gav mig associationer til en australsk Cabernet uden syretilsætning, og en portugisisk vin, Marka, Reserva, Durham-Agrellos, 2009 (140 kr.) med duft af tranebær og i munden en moderat fedme og god harmoni. De to sidste vine var - næsten selvfølgeligt - fra Bourgogne: Savigny 1er Cru, Les Serpentières, Domaine Pierre Guillemot, 2009 (200 kr.) og Volnay 1er Cru, Taillepieds, Domaine Bitouzet-Prieur, 2010 (280 kr. - læs anmeldelse).
Det, der var lige ved at udvikle sig til en fest, sluttede med to dessertvine: En Rivesaltes, Vin Doux Naturel, Domaine Puig-Parahÿ, 2005 (90 kr. for 50 cl) formentlig helt eller overvejende på Grenache. Karakterisk for typen med sin rosin-velsmagende og oxiderede stil.
Afslutningsvis en rigtig god sydfransk Shiraz-dessertvin, Gemoedsrus, Solms Delta i portvinsagtig stil men "kun" 18,5% alkohol.
December 2013