Cantina del Pino, november 2008

Jeg (Preben, der indtil videre jo er den eneste Nebbiolo-fortaler her på sitet) deltog i BB Vinimport's Winemaker's dinner med Cantina del Pino fra Barbaresco i Piemonte. Cantina'en drives af den sympatiske og seriøse Renato Vacca.

Renato Vacca, Michael Bodholdt, Janne Brandt Fra venstre: Renato Vacca (Cantina del Pino), Michael Bodholdt og Janne Brandt (BB Vinimport)

Middagen foregik på den italienske restaurant La Tombola A'Smorfia i København.

(En vigtig detalje: Cantina del Pino endelig ikke forveksles med Tenuta del Pino, som meget tyder på er et fupforetagende. Læs mere om dette her.)

Renato Vacca, Cantina del Pino

Lille og seriøs

Cantina del Pino er med sine 7 ha en lille producent, hvor Renato Vacca står for stort set det hele.

Han fortæller, at det terroir, som han har til rådighed giver vine, der er meget lagrings-egnede. Og han gør ikke noget for at lave vine, der skal udvikle sig hurtigt: Der produceres efter traditionelle metoder indtil fadlagringen, hvor Vacca også betjener sig af den mere moderne barriquelagring. Hele 20 måneder i franske barriques bliver det til for hans Barbera, mens Barbaresco'erne lagres først et år i franske barriques og derefter i ca. 10 måneder i store fade af slavonsk eg.
Undtaget fra denne produktionsmetode er producentens Dolcetto, som dels kun kommer i berøring med ståltanke, dels fremstilles med henblik at kunne nydes ung.

Vinene

På programmet var ejendommens Dolcetto d'Alba 2007, Barbera d'Alba 2006, Langhe Nebbiolo 2006, Barbaresco 2005, Barbaresco Ovello (enkeltmark) 2004, 2003 og 2001.

Dolcetto er piemontesernes dagligvin, en vintype, der aldrig har gjort så stort et indtryk på os, at den er blevet en del af vores "repertoire".
Ved mødet med den smagte Dolcetto d'Alba 2007 (89,00, 78,00 v. 6 fl.) spurgte jeg mig selv, om vintypen skulle have en chance mere, for vinen var virkelig lækker. Dejlig frugtig og cremet duft, lækker frugtig smag, blød men samtidigt med fint syrebid.

Barbera d'Alba 2006 (131,00, 115,00 v. 6 fl.), som nævnt lagret 20 måneder på franske barriques, var rigtig lækker. Lidt duftsvag, men skøn i munden (jeg fandt typisk vinene langt bedre i munden end i næsen) med rigtig god smag og yderst smagfuldt fadpræg. På samme tid blid og frisk. Meget dejlig, harmonisk og balanceret.

Langhe Nebbiolo 2006 (125,00/109,00 v. 6 fl.) var ung og ganske streng, gik dog fint sammen med arrangementets mange antipasti. En intro-vin til Cantina del Pino's Nebbiolo-stil.

Vin i glas, Cantina del Pino

Barbaresco'­erne

Der var mulighed for at smage på to aktuelt forhandlede Barbareschi, basis-kvaliteten i 2005 og enkeltmarks vinen, Ovello, 2004. Desuden - for at demonstrere hvad tid kan gøre for vinen - Ovello i årgang 2003 og 2001.

Alle vinene kan for så vidt godt nydes nu, hvis man er indstillet på et ganske robust garvesyreangreb, og hvis man (som jeg) holder af ung vin.
Vinene vandt markant med luftning, og det at man fik chancen for at smage på vine, der havde lidt alder, især 2001, demonstrerede, at Renato Vacca's filosofi holder stik i virkeligheden: Vinene er bygget til lagring.

Barbaresco 2005 (225,00, 199,00 v. 6 fl.) var mere "frugtig" end de smagte Ovello'er. Til at begynde streng, ung og god. Det er en god ide at vente lidt med denne vin. Selvfølgelig mindre koncentration end i Ovello.

Barbaresco, Ovello, 2004 (269,00, 229,00 v. 6 fl.) bider godt fra sig umiddelbart efter opskænkning, men det er tydeligt, at den har flot struktur, kraft, fylde og velsmag. Jeg fornemmede klart stor og seriøs kvalitet i denne vin, da den havde fået noget luft. Lækker klassevin.

Barbaresco, Ovello, 2003 (forhandles ikke) var "tykkere" end de andre vine grundet det varme år. Men der var intet kogt over vinen, som tværtimod var overordentligt vellykket. Basalt lækker med stor fylde og med toner af chokolade. Som de andre vine ikke uden strenghed.

Barbaresco, Ovello, 2001 (forhandles ikke) demonstrerede som den første af de smagte vine en elegance, som åbenbart er vinens potentiale, men som jeg ikke rigtig kunne fornemme i de yngre vine.
En meget dejlig og lækker vin, elegant men stadig med "gang i den". Læder og hestesaddel var smage, der viste sig for første gang. Lækker og stadig med tanniner der "vil noget".

Konklussion

Det overordnede indtryk af Cantino del Pino's vine er, at de er seriøse og af umiskendelig virkelig god, konsistent og tilregnelig kvalitet.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.