Jeg (Preben) har efterhånden været til en del Barolo & Friends, som arrangørerne er så venlige at invitere mig til. Jeg har med årene fået det lidt svært med gå-rundt-smagninger, hvor der er et enormt antal vine at vælge mellem; dels: hvordan skal man foretage en udvælgelse, der giver mening? Især Barolo er hård ved mund og smagsløg. Så hvordan skal man holde til at smage mere end 10-15 Barolo’er og samtidig holde seriøsiteten intakt?
Der var 143 vine fra 25 producenter at vælge mellem for os fagfolk, 184 vine fra 32 producenter for det betalende publikum.
Normalt vælger jeg at deltage i de masterclasses, der tilbydes for fagfolk, for at få en mere systematisk smagning og mindske gå-rundt-andelen, men dette år fandt jeg, som det vil fremgå, en glimrende mulighed for udelukkende at gå rundt og smage.
Jeg smagte for nylig en Langhe Nebbiolo (Piero Benevelli 2022), som jeg virkelig syntes kunne noget, hvilket i mit univers er: andet end at lege mini-Barolo. Det gav mig ideen denne gang at fokusere på denne vintype, der måske er lidt overset, og da der kun var otte vine af slagsen repræsenteret, var det også herligt overskueligt at gå i gang med.
Langhe Nebbiolo er, som det fremgår af navnet, fremstillet af Nebbiolo ligesom Barolo og Barbaresco. I Langhe Nebbiolo er det dog tilladt at iblande op til 15% andre lokale blå druesorter.
Langhe Nebbiolo er typisk stilmæssigt lettere og blidere, og den koster omkring det halve af Barolo.
Mange Barolo-producenter laver også en Langhe Nebbiolo. Det kan både være fordi man decideret ønsker en mere tilnærmelig og lettere tilgængelig vin, det kan være fordi man har unge vinstokke, som endnu ikke producerer druer, som man finder værdige til at indgå i Barolo, eller det kan være fordi man har markbesiddelser, som ligger udenfor Barolo-DOCG-zonen.
Der var pæn stilvariation i de otte smagte vine.
Lad mig springe direkte til den vin, der for mig var den ubetingede vinder, blandt de smagte Langhe Nebbiolo: den fra Fortemasso, årgang 2023. Altså en vin der er omkring 1/2 år gammel! (Den ses til venstre på billedet nedenfor.)
Den er fremstillet af 100% Nebbiolo og lagres blot nogle måneder på ståltank, altså ingen træ overhovedet, hvilket er usædvanligt. Længere væk fra Barolo-stil kan man næppe komme, når vi snakker Nebbiolo.
Vinen var enormt indbydende, velsmagende med friske bær og lækker krydring, milde tanniner. Alt i fin balance. Det var positivt overraskende, forfriskende, at møde dette frugtige og milde udtryk.
Min Langhe Nebbiolo nr. 2 på hitlisten var I Patriarchi fra Francone årgang 2022.
Også den fremstilles af 100% Nebbiolo og fra unge stokke. Den er lagret 8 måneder i 3500 liters egetræsfade. Man tilstræber frisk og fornøjelig drikbarhed.
Også en virkelig dejlig vin med god og langt fra banal frugt, indbydende med søde bær og middel tannin-niveau.
Andre glimrende Langhe Nebbioler leverede Ca' Brusà, hvor der også er agriturismo og restaurant (beliggende i Monforte d'Alba), og Mura Mura Winery.
Med smagsløg, der efter smagning af Langhe Nebbiolo vinene stadig var friske og nysgerrige, smagte jeg fem Barbera-vine, som er en vintype, som jeg holder meget af. De kan være alt fra meget friske og frugtige uden fadpræg til store, fyldige og med markant fadsmag. Ved denne lejlighed var det sidstenævnte jeg prøvede at finde gode repræsentanter for. Jeg kender ingen vin, der, når vi er oppe i et højere niveau, har så umanerligt godt af et skud decideret fadsmag.
Jeg fandt hvad jeg søgte hos Francone, som jeg før nævnte for deres Langhe Nebbiolo. Deres Barbera d'Alba Superiore, I Patriarchi, 2021 sad lige hvor den skulle.
Den er fremstillet af 100% Barbera og er lagret mindst 12 måneder på botti og barriques af fransk eg.
Både duft og smag var superlækker med flot kombination af frugt, friskhed, lækkert fadpræg og fin tør eftersmag (ses til højre på billedet nedenfor).
En anden dejlig Barbera var Barbera d'Alba Superiore, 2022 fra Fortemasso, som jeg også fremhævede for deres Langhe Nebbiolo.
Heldigvis havde heller ikke Barbera-vinene nogen lammende effekt på smagsapparatet, så der var stadig plads til angreb fra de voldsommere vine fra Barbaresco og Barolo.
Da jeg havde haft succes med smagningen af Langhe Nebbiolo og Barbera hos både Francone og Fortemasso, valgte jeg at smage de kraftigere sager hos dem.
To vine skilte sig positivt ud:
Francone's Barbaresco Gallina 2020, der lagrer mindst 24 måneder på fransk eg, var umanerligt lækker - ikke til at spytte ud - med balancerede tanniner, nærmest en indsmigrende vin.
Fortemasso's Barolo Castelletto Riserva 2016, der fadlagrer gennemsnitligt 40 måneder, var flot og kompleks, havde det hele, og alderen klædte vinen smukt.
Den sti, jeg valgte at følge under smagningen, førte mig, som det fremgår, især i armene på producenterne Fortemasso og Francone, som begge søger en dansk importør.
Der var 12 ud af 25 mulige producenter, hvis vine jeg ikke smagte. Valget af en anden sti kunne have ført til et helt andet resultat.
Jeg håber, at bedste vine og producenter på et tidspunkt vil få adgang til det danske marked - hvilket jo er et af formålene med at afholde Barolo & Friends.
Maj 2024