Hvis man vil smage noget af det ypperste Sangiovese-vin, som Toscana byder på, er den store Percarlo fra producenten San Giusto a Rentennano svær at komme uden om. Også producentens andre vine er bemærkelsesværdige. Vi har haft meget stor glæde af deres Chianti Classico Riserva Le Baröncole.
Vi besøgte i sommeren 2012 tre udvalgte Chianti Classico producenter. San Giusto a Rentennano var naturligt en af dem.
I det sydlige Chianti Classico, syd for Gaiole og nordvest for Castelnuovo Berardenga (Garmin-GPS-koordinater: N43°22.221' E011°25.308'), fremstiller brødrene Lucca og Francesco Martini di Cigala stor og kraftfuld Sangiovese-vin, en Merlot-vin og en Vin Santo. Attilio Pagli er konsulterende ønolog.
San Giusto har 31 ha vinmarker, hvoraf 29 ha for tiden producerer (når der genplantes skal markerne hvile i fire år) fordelt på 1,5 ha Merlot til vinen La Ricolma, 1,5 ha Malvasia og Trebbiano til Vin Santo, mens resten er Sangiovese og en smule Canaiolo. Der er dyrket økologisk siden 2001.
San Giusto a Rentennano er et gammelt kloster, som første gang omtales i dokumenter fra år 980. Det meste blev ødelagt i krige mellem Firenze og Siena, men den gamle cantina er intakt.
10 m under huset, som ses på billedet til højre, lagres den store Percarlo i den over 1000 år gamle cantina (billede på næste side).
Der er ingen tvivl om, at hos San Giusto spiller Sangiovese den ene af de altafgørende hovedroller. Il territorio (lad os vænne os til dette udtryk som lige så væsentligt som franskmændenes la terroir) spiller en anden essentiel hovedrolle.
Det meste af arbejdet foregår i vinmarken, og brødrene ønsker, at vinen i højest mulige omfang skal udtrykke den jord de vokser på.