Vinrejse i Toscana: Firenze

klik på billederne for stor størrelse

Firenze er Toscanas største by, og som mange ved en central by for kunst og kultur. Den enorme kø foran kunstmuseet Uffizierne taler sit eget tydelige sprog (billede kan ses her).

I forbindelse med vores rejser til Toscana, fungerer Firenze rent praktisk for os ofte som ankomst- og afgangsby, når vi er med fly.
Taske-marked Vi tilbringer normalt et par dage der. Ikke for at kigge på kunst, men fordi Helle nyder at ose i butikker og på det store marked, hvor specielt sko og tasker trækker. Jeg nyder i disse stunder, at der er gode barer, hvor man kan få sig en god kop kaffe og bare sidde og nyde at være i live.

Caféen

Vi ender altid med at sidde lidt på den udendørs del af Caffè Rivoire, en god café på Piazza della Signoria lige overfor et af Firenzes vartegn, Palazzo Vecchio (se billede her), et sted der ligesom indeholder et koncentrat af det som Firenze handler om.
Caféen er dyr, og tjenerne runder vist derudover lidt op, men vi synes det er pengene værd, fordi der ganske enkelt er så dejligt at sidde der og få lidt ro i sjælen, især om formiddagen, hvor man kan sidde i solen.

Domkirken

Domkirken må man ikke snyde sig selv for at tage et kig på. Den er en af de bygninger, som med sin fysisk overvældende fremtoning er med til at give en lille duknakket dansker en oplevelse af, at det er muligt at tænke stort, og at der er tænkt store tanker i andre dele af verden længe før der var tænkt på vores tipoldeforældre.
Men der er ikke bare tænkt stort; der er også tænkt i skønhed, og folk dengang har virkelig kunnet noget med deres hænder. Tag et blik op af kirkens frontparti (udsnit af dørparti kan ses her) - og tænk: Hvornår har du sidst set et lignende håndværk i forbindelse med at noget som helst byggeri i nyere tid?

Enoteket

Vi kunne på en Toscana-rejse nok gøre alle vores vinindkøb i én forretning, hvis det var det vi ville: Enoteket F.lli Zanobini, Via S. Antonino 47/R. Her er al den toscanske vin man kan ønske sig. Også vine fra Italiens andre regioner er flot repræsenteret.
Vi køber helst vin direkte hos producenterne, dels er det direkte fra kilden - og en hel del mere spændende - dels er det almindeligvis billigst. Men er der noget man ikke lige har fået med, eller gider man ikke besøge producenterne, så er enoteket her stedet. Vinene er kun ganske lidt dyrere, og udvalget er imponerende. Et indtryk indefra forretningen kan ses her.

Broen

Det giver lidt luft og lys at gå ned til Arno-floden, der krydses af adskillige broer. Den mest kendte og for Firenze karakteristiske er Ponte Vecchio, "den gamle bro".
Den er enormt turistet: Inde på selve broen er der masser af forretninger med især smykker, der ind imellem ser lidt mistænkelige ud.

Formiddagsrengøringen

En ting er at se det som alle ser: de velkendte attrak­tioner, som bestemt er seværdige. Noget andet er at komme forbi steder, hvor det almindelige liv udfolder sig, og hvor der dukker uventede synsindtryk op.
Vi "fangede" denne kvinde i gang med formiddagsrengøringen. Hvilke omgivelser at gøre rent i! Hun har udsigt til den smukke plads Piazza di Santa Croce og har hverken trøje eller frakke på der midt i oktober. Vi er ikke spor misundelige...

Restauranter og logi

Firenze er det sted i Toscana, hvor vi har haft sværest ved at finde gode restauranter. Et par anbefalinger er det dog blevet til på vores side om emnet.

Lufthavnen

Et par gange, hvor vi har skullet aflevere den lejede bil i Firenze's lufthavn, har vi været ud for en lidt for spændende køretur. Hvis man kommer sydfra f.eks. fra Chianti Classico af SS 222-vejen, så er der på et tidspunkt et skilt der viser af mod lufthavnen. Man kommer så ud på motorvejen, og så er der pludselig i lang, lang tid ingen skilte, der handler om lufthavn.
Et par gange må man så vælge det der ser mest sandsynligt ud: det der ser ud som det største og mest lige-ud spor, og så håbe på det bedste. Uanset i hvor god tid man er, så er denne uguidede tur ikke spor sjov.
Det man skal følge, når man får muligheden, er retning mod Firenze Nord/Pisa. Et stykke derude af vises der så endelig af til lufthavnen.

Et andet tip, der forhåbentlig kan berolige er, at der er en benzintank lige før lufthavnen, så man kan få foretaget den obligatoriske påfyldning før aflevering af bilen.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.