Indførsel og transportering af vin

Hvis man har egen bil med på rejsen til et vinområde, er det nærliggende at tage vin med hjem enten indkøbt i en forretning eller direkte hos producenten. Det sidste synes vi er det sjoveste. Man får set stedet, hvor vinen fremstilles og ofte mødt menneskerne bag den. Vinen er almindeligvis også billigst indkøbt hos producenten. Og så er det en fordel, at vinen ikke har stået og stegt i en for varm forretning i kortere eller længere tid.

Som nævnt under Vinsmagning varierer kvaliteten af smagningerne hos producenterne dog betragteligt, og en seriøs vurdering af vinene er ind imellem først mulig hjemme, hvor de nyåbnede og tilpas afkølede vine kan opleves som tiltænkt: sammen med passende mad.

Bagagerum fyldt med vin

Hvor meget må man indføre?

Ifølge Skat.dk kan man, når man kommer tilbage til Danmark fra f.eks. Frankrig eller Italien, medtage varer til eget brug uden at betale afgifter.
De vejledende mængder for vin og spiritus vedkommende er: 90 liter bordvin (heraf højst 60 liter mousserende vin), 20 liter hedvin og 10 liter spiritus.

SKAT skifter med mellemrum link til de sider, vi henviser til herunder. Vi vil være glade for, hvis du vil sende os en mail, hvis du opdager, at linket herunder ikke længere virker.

Indgangen til Skat.dk's oplysninger om toldregler i forbindelse med rejser (EU) kan ses her.

Hvor meget kan man indføre?

I en almindelig personbil kan man med god vilje have 100 - 130 flasker med, hvis man er to personer + bagage.

Som fly-håndbagage kunne vi (to personer) tidligere medtage op til 30 flasker. Men grundet de opstrammede sikkerheds-procedurer er de tider slut. Når det drejer sig om væske, må man nu kun medbringe 1 deciliter beholdere i en gennemsigtig 1 liters pose, hvilket selvfølgelig ikke kan bruges til noget som helst.

Man må godt have vin og spiritus med i kufferten. Men det vejer, og er kufferten i nærheden af flyselskabets vægtgrænse, er det begrænset hvad man kan have med. Og så er der jo også risikoen for at en flaske smadrer. Personligt har vi aldrig haft modet til at medbringe en flaske rødvin i kufferten. Så når vi er med fly tænker vi i praksis: nul vin med hjem.

Den vanskelige transportering i bil

Den store udfordring er at undgå opvarmning af den indkøbte vin under sydens sol. Selv i en bil med aircondition undgår man ikke opvarmning af bagagerummet, og parkering i skyggen er et must. Men selv i skyggen bliver det på et tidspunkt 30° inde i bilen, hvis det er sådan udenfor. Så vinen skal ligge så kort som muligt i bilen, og det er selvfølgelig smart at finde et ikke for varmt opbevaringssted, når man kommer "hjem" til hotellet med dagens høst.

Medbring tæpper (der jo ikke kun holder på varmen, men også på kulden) eller andet isolerende, og beskyt vinen med dem.
Især under den lange hjemtransport kan det være uhyggeligt svært at holde temperaturen i bilen nede. Så her er vi altid er glade for, hvis det er gråvejr og køligt.

Vi aldrig har været ude for skader på vores hjembragte vin. Selv ikke en sommer, der med temperaturer omkring de 37° var virkelig vin-problematisk, og hvor det alle steder var umuligt at holde temperaturerne nede. Så vin er nok noget mere robust end vi almindeligvis forestiller os. Men vi gør alligevel altid hvad vi kan for at holde temperaturen nede.

Særlige toldforhold i Schweiz

Ved kørsel hjem fra Italien vil Schweiz ofte være transitland. Her skal man ifølge reglerne betale et depositum for medbragt vin udover de første fem toldfri liter og udover den første liter spiritus. Dette depositum får man tilbage, når man forlader landet - hvis man gør dette ved en bemandet grænsepost i dennes åbningstid!
Hvis man medbringer varer for mere end 300 CHF (små 2100 kr.), skal man betale told af dem.

Regler, åbningstider m.v. kan ses her.

Besvær

"Vinrejse" lyder måske lidt småromantisk, men drives det af en portion seriøs vininteresse, inkluderer det - som det fremgår - også en del besvær og "arbejde".
Den store fornøjelse ved at nyde de hjembragte flasker over flere år, er dog det hele værd.
Og så kan enhver jo sætte sit ambitionsniveau efter egen lyst og interesse. 

Tilbage til oversigten

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.