Bibenda

Bibenda forside

En af vores læsere, Mads Eriksen, gjorde os for nogle måneder siden opmærksom på den italiensk vin- og restaurant­guide Bibenda, som vi på det tidspunkt ikke havde erfaringer med. Vi har siden købt den og synes den fortjener omtale.

Kun på italiensk

Guiden vil - hvis man vil have det fulde udbytte af den - kun henvende sig til dem, der kan læse italiensk, som er det eneste sprog den udkommer på. Kun Bibenda 2012 udkom også i en engelsk version.

Sammenligning med "Gambero Rosso"

Det er nærliggende at sammenligne Bibenda med guiden Vini d'Italia (i folkemunde kaldt Gambero Rosso), idet denne guide er den herhjemme langt mest kendte, anvendte og citerede.

Det første man bemærker er, at Bibenda er en markant større, tykkere og tungere bog end Vini d'Italia. Den er også dyrere, 39 € mod Vini d'Italia's 30 € (årgang 2014).

Man kan dog sige, at Bibenda er en to-i-en-guide, idet den også guider til restauranter. Restaurantdelen fylder kun ca. en syvendedel af guiden, så hovedvægten er på vinen.

Vindelen

20.000 vine er bedømt. "Karakterskalaen" består af fra to til fem drueklaser mod Vini d'Italia's tre glas (plus farvede to glas for en vurdering på grænsen mellem to og tre glas).

Ligesom Vini d'Italia er bogen opdelt i regioner, og hver producent har sin side.
For hver vin angiver Bibenda om den er DOC, DOCG, IGT eller ingen af delene, druesammensætning, alkoholprocent, pris, antal flasker produceret, lagringsmetode og -tid samt forslag til madmatch. Især druesammensætning, alkoholprocent, lagring og prisen i Italien finder vi særdeles brugbar. Her angiver Vini d'Italia udover antal glas udelukkende et tal, som repræsenterer et prisinterval. Der er derudover i Bibenda et symbol for de enkelte vines lagringskapacitet: flasker i tre forskellige positioner med liggende som den mest lagringsegnede.

Side med vin-anmeldelse

Før hver region opremser Bibenda samtlige regionens DOC og DOCG'er. Det gør Vini d'Italia ikke; de har til gengæld en hel side med en beskrivelse af regionens udvikling og status, og både vine og producenter fra regionen kan blive fremhævet.

Herudover ligner de to guider hinanden: Der er kortere eller længere beskrivelser af de enkelte producenter inklusive et udvalg af vinene. Der er i Bibenda plads til lidt længere beskrivelser, idet Vini d'Italia for nogle år siden gjorde bogen en del mindre, sikkert med det formål at gøre den mere taske-egnet, hvilket desværre medførte en markant forkortelse af producentbeskrivelserne. Det forekommer os også, at beskrivelserne i Bibenda er bedre og mere livfulde end Vini d'Italia's.

Sammenfaldende topkarakterer

Ligesom vi i vores artikel Hvor enige er vinbiblerne? i 2007 sammenlignede Vini d'Italia med en anden af de store guider, I vini di Veronelli, har vi taget en "stikprøve" for at se, hvor enige Bibenda og Vini d'Italia er. Da vi for nylig var i Campanien, tjekkede vi hvor mange af regionens vine de to guider var enige om at tildele topkarakter. Bibenda havde 24 vine, som fik fem drueklasser, mens Vini d'Italia have 20 vine, som de gav tre glas.

Der var kun fem vine, som begge guider gav topkarakter (se hvilke). Det er, synes vi, et ganske ringe sammenfald. Og det gør det oplagt at gentage den pointe, vi ofte har fremført: Brug guiderne som en art grovvejledning og smag så selv på varerne og foretag din egen bedømmelse. For når selv professionelle smagepaneler i de store guider kan være uenige, så eksisterer der - selvfølgelig - ikke nogen autoritativ facitliste.

Restaurant-delen

Den del af guiden, der beskæftiger sig med restauranter, er ganske enkel: Der angives adresse, telefonnummer, hjemmeside, antal pladser, antal vine, om man har sommelier, prisniveau samt lukkedage. Der er en kort beskrivelse af restauranten og en tildeling af mellem to og fem kys.

Side med restaurant-anmeldelse

Bibenda online

Til Apple og Android findes også en app med 2014-guiden. Den har vi ingen erfaringer med.

August 2014

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.