Hvor enige er vinbiblerne?

Vini d'Italia og I Vini di Veronelli

Det er uomgænge­ligt, at vurdering­erne i de to nok førende italienske vinguider, Vini d'Italia (populært kaldet Gambero Rosso) og I vini di Veronelli, tillægges stor betydning både af vinkøbere og -sælgere.

Men hvor enige er "de store eksperter" egentlig?
Vi har for nogle vigtige vinområders vedkommende set på, hvor mange af de tusinder af vine, som de to guider har smagt på i de netop frigivne 2008-udgaver, de er enige om at tildele topkarakter. Vi havde forestillet os, at de var enige om de fleste, men det modsatte viste sig at være tilfældet.

Piemonte og Toscana

Lad os koncentrere os om de to vinregioner, som alle er enige om, er Italiens fremmeste: Piemonte og Toscana.
For Piemonte's vedkommende giver Veronelli og Gambero Rosso topkarakter til henholdsvis 111 og 61 vine. Blandt disse vine er de enige om - 20: 9 Barolo, 6 Barbaresco, 3 andre Nebbiolo-vine, 1 Barbera og 1 hvidvin.

(En oversigt over de vine, som de nævte to guider har givet topkarakter, kan ses her.)

I Toscana får henh. 187 og 65 vine tre blå stjerner/tre glas i Veronelli og Gambero Rosso. Her er man lidt mere enig, idet 31 af de vine, som de to guider tildeler topkarakter, er de samme: 17 supertoscanere, 6 Brunello, 3 Bolgheri, 3 Chianti Classico, 1 Vino Nobile og 1 Vin Santo. Men fællesmængden er stadig kun knapt halvdelen af de vine, som Gambero Rosso har givet tre glas - for nu ikke at sige en sjettedel af hvad Veronelli har givet tre blå stjerner.

Hvad kan man så bruge det til?

For vores eget vedkommende kan denne lille anskueliggørelse af, at selv de "tunge drenge", de mest anerkendte guider, "super-eksperterne" langt fra er enige, medvirke til at vi stadig agter at tage det helt afslappet, når vi ikke er enige med "super-guiderne".
Det er hændt flere gange, at vinforhandlere, hvis vin vi "kun" har tildelt fire stjerner (nogenlunde svarende til biblernes 2 glas/2 stjerner) har reageret med "Det kan I da ikke mene, den har fået 3 glas i Gambero Rosso". Men selvfølgelig står vi inde for det vi skriver, af den enkle grund at vi oplever det, vi oplever.
Sjovt nok er der endnu ikke nogen forhandler, der har stillet spørgsmål ved vores vurderinger, når vi har givet fem stjerner til en vin, der kun har fået to glas i Gambero Rosso...

Du, kære læser, kan forhåbentlig bruge denne tydelige anmelder-uenighed som endnu en tilskyndelse til at spise brød til alt hvad du læser af vinanmeldelser - inkl. vores - og til at stole på dine egne sanser og stå ved hvad du kan lide, og hvad du ikke kan lide.
Som vi før har sagt: Sandheden er i glasset. Og den sandhed er, som det fremgår ovenfor, meget langt fra at være absolut.

Oktober 2007

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.