Når vi kommer rundt på vores små ture i Danmark, har vi selvfølgelig ind imellem brug for at få noget at spise. Og - som altid når vi er på ferie - lader vi andre om at servere for os.
På en tur til Sydvestjylland syntes vi, at Vester Vedsted Vingård så ud til at være et interessant sted at spise frokost. Det ligger otte kilometer sydvest for Ribe.
Det medførte ikke blot et dejligt måltid men også et spændende og givtigt besøg hos nogle ekstremt søde og sympatiske mennesker.
Siden vi lavede vores tema om dansk vin i 2009, hvor rødvine på druesorten Rondo var det man excellerede i, har dansk vin ikke været noget vi har haft tilbøjelighed til at opsøge. Så det var ikke det, der trak os til Vester Vedsted. Men selvfølgelig skulle vi da smage på deres vin, når nu vi var der.
Vi var der heller ikke med tanke på at skulle skrive noget om dem, men som eftermiddagen skred frem, stod det klart for os, at der var noget at skrive hjem om.
Vi blev mødt af enormt søde og afslappede Marie, som var vores tjener til frokosten, og som vi erfarerede er datter af grundlæggeren af Vester Vedsted Vingård, Poul Kulmbach.
Stedet byder på flere frokostmuligheder. Vi sprang på "den store pakke": tre serveringer til 400 kr. Lækker og veltilberedt af Maries mand, Xavier Malletier, som er af fransk oprindelse, og som også brygger øl og det meste af deres whisky, som begge er en del af stedets kæmpestore udbud af alle mulige produkter. (Preben har siden smagt deres IPA, som bød på en gentagelsesværdig oplevelse.)
Ideen til at lave en restaurant på stedet var Maries. Den udløste farmands kommentar: "Du er fandeme da ikke rigtig klog". Men han erkender i dag, at det var en rigtig god ide, bl.a. fordi de sælger stort set al deres vin der. Og sidste år var det første år, de havde overskud. Og Marie og Xavier kan leve af det!
Poul Kulmbach - som selv har anlagt vinmarken og bygget bygningen - tog sig tid til at snakke med os og vise os rundt i vineriet. Han er pensioneret praktiserende læge - og lykkelig for sin nye tilværelse!
Han fortalte, at han altid har lavet vin. Af hindbær, hyldebær, jordbær, ribs - men risvin var det bedste, selv om det smagte af saftevand, siger han med et glimt i øjet.
Han havde også på et tidspunkt læst, at man kunne lave vin af pastinak - eksperimenter var altid velkomne - så det blev også prøvet - men det smagte ikke godt!
Da Danmark så blev godkendt som vinproducerende land i 2000, tænkte han: "Så går vi i gang."
Og så blev der plantet vinplanter i haven, der, som det ses ovenfor, stadig fungerer som vinmark.
Der er plantet 10.000 stokke, 60% er Solaris, resten er blå druer, som overvejende bliver brugt til rosé.
Poul Kulmbach er autodidakt.
Til vores frokost fik vi til forretten
Solaris 2021, som var frisk, velsmagende og med en fylde og krop som overraskede os, da vi så alkoholprocenten: 11%. Dejlig vin.
Den smagte rødvin, som var fremstillet med macération carbonique, og som blev serveret til hovedretten, var fremstillet af druesorten Cabernet Cantor, som vi ikke er stødt på før. (Ifølge Marie er den en krydsning af sorterne Chancellor og Solaris.) Vinen er ikke fadlagret men har ligget på ege-chips.
Preben fandt den velsmagende, Helle var ikke vild med den. Vi var dog enige om, at den i høj grad manglede syrefriskhed.
Under alle omstændigheder var vi glade for, at det ikke var Rondo (som i sin tid skræmte os væk fra yderligere forsøg med dansk rødvin), der var i glasset.
Vi var overvældede over, hvor mange forskellige typer produkter Vester Vedsted Vingård havde på hylderne. Udover at de laver hvidvin, rødvin (to slags), rosévin, mousserende vin (fire slags, hvid og rosé) og hedvin, kunne vi på deres hylder konstatere, at de også laver - og hold nu fast - øl (seks slags), whisky, marc, gin, pastis, æblebrændevin, honningsnaps, absint, vermouth, pommeau, mistelle, rabarberlikør, kaffelikør, kakaolikør, solbærlikør, appelsinlikør, aronialikør, druemost, øleddike, æblecidereddike, æblesyltetøj, æblesmør, syltede græskar, forskellige slags fermenterede grønsager - og sæbe!
[Tilføjelse to måneder efter vores besøg: Marie har lige skrevet til os, at der sandsynligvis vil være rom på hylderne, næste gang vi besøger dem, for lige nu destillerer de i døgndrift en - som hun skriver - lækker fed melasse.
Hvad bliver det næste?...]
Udover at byde på vin, restaurant og gårdbutik, tilbydes også rundvisning i vinmarken og vineriet af entusiastiske Poul Kulmbach enten uden eller med smagning af tre af hans vine.
Der er også mulighed for at overnatte i vingårdens campingvogn i vinmarken.
Med sådan en produktion og aktivitet og de få mennesker til at tage sig af dem (Pouls kone Birte er også med), kunne man forestille sig, at man ville opleve en stresset atmosfære.
Men nej, tværtimod. De hvilede i sig selv, og alt var helt roligt og dejligt.
Vester Vedsted Vingård er i den grad et besøg værd!
Maj 2025