Tema: Dansk vin

Garbolund vinmark Garbolund vinmark i Annisse

Vi har adskillige gange rejst tusinder af kilometer sydpå bl.a. for at besøge vinproducenter. Men en dag gik det op for os, at der indenfor en afstand af mindre end 20 km fra hvor vi bor befinder sig hele fire producenter af vin, der udover at producere også sælger deres vin.

Det gav os ideen at prøve at danne os et billede af, hvad status er for dansk vin anno 2009: Produceres der noget, der er en nydelse at drikke? Eller skal vi blot opfatte det som eksotisk og lidt kuriøst, at det er muligt at dyrke vin på vore breddegrader?

Vi fik på den baggrund kontakt med en håndfuld danske vinproducenter, som gerne ville medvirke til at hjælpe os med at danne os et indtryk af tingenes aktuelle tilstand. De leverede vinprøver, som vi smagte på. På den baggrund kom vi frem til en konklusion, som selvfølgelig ikke kan siges fuldgyldigt at repræsentere forholdene i Danmark men som vi alligevel synes tegner et billede med helt klare tendenser.

Oversigten over temaets sider ses nedenfor.

Et par facts

  • I Danmark er der aktuelt 56 vinavlere, som er godkendt til at at sælge deres vin.
  • Den første danske vingård, der blev fik tilladelse (i 2001) til at sælge sin vin, var Domain Aalsgaard (lidt nordvest for Helsingør).
  • Skærsøgaard Vin (ved Kolding) er Danmarks største vingård med et beplantet areal på ca. 4 ha.
  • I 2006 fik danskproduceret vin lov til på etiketten at anføre druesorter og årgang samt, når visse betingelser er opfyldt, de fire regioner, som EU har inddelt landet i: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm.
  • I forbindelse med Dansk Vinskue kårer et panel af professionelle smagere (fra Dansk Sommelier Forening) hvert år de bedste danske vine.
  • En gang om året, den anden lørdag i september, afholdes Dansk Vindag, hvor medlemmer af Foreningen af Danske Vinavlere holder åbent hus med det formål at vise offentligheden hvor omfattende og mangeartet dansk vinavl er.

April/maj 2009

Dansk vin, en oversigt over temaets indhold:

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.