Tax-free - er det billigere?

Vine i lufthavnen

Når vi er ude at rejse med fly, skal vi da lige ind og se, hvad der bydes på af vin og spiritus i lufthavnenes tax-free shops. Fornemmelsen har hele tiden været, at der ikke rigtig er noget at spare ved at købe der - måske endda tværtimod - og da vi normalt rejser til Italien eller Frankrig, hvor det jo er oplagt at købe vin on location, så har vi aldrig købt noget i lufthavnsbutikkerne. Jo, for første gang under vores rejse til Barcelona for et par uger siden, hvor vi godt ville have noget Cava med hjem, og for at få det med i flyet skal det købes i lufthavnen og forsegles i special-plastikposer, da der jo i disse terror-tider er meget strenge regler for hvordan man må have flydende sager udover et par milliliter med i håndbagagen.

Hvad angår de indkøbte cava'er tænkte vi ikke i besparelser men simpelthen i at få noget lokal mousserende kvalitetsvin med hjem i nogle udgaver, som sikkert ikke kan fås herhjemme. Her er der, som nævnt i vores beretning fra Barcelona, gode muligheder i en virkelig god og vaskeægte vinforretning i Barcelonas lufthavn, Cal Pere.

Priseksempler

Når det hedder tax-free, er det nærliggende at forestille sig, at det er billigere i lufthavnen end hos en almindelig dansk forhandler. Men forholder det sig reelt sådan?
Vi noterede i lufthavnen priserne på seks vine med det formål senere at undersøge, hvad de koster herhjemme.

I Københavns lufthavn stod en Lanson Champagne, Black Label Brut til 235 kr. Den har vi set i Dalgaard Supermarked i Hørsholm til 319 kr., dvs. her er der i lufthavnen en besparelse på 84 kr. svarende til 26%.
En Montesodi, Chianti Rúfina Riserva, Castello di Nipozzano, 2006 kostede i lufthavnen 255 kr. Hos H.J. Hansen koster den 359,95. Besparelse i lufthavnen: 104,95/29%.
Klare besparelser er altså mulige i Københavns lufthavn.

Et mere blandet billede tegner der sig for Campofiorin, Rosso del Veronese (IGT), Masi 2007, som i lufthavnen koster 77 kr. Den kan fås i Netto til 65 kr. Her er lufthavnen altså 12 kr. dyrere svarende til en besparelse i Netto på 18%. Føtex sælger vinen til 98,95, så i forhold hertil kan man spare 21,95 kr./22% i lufthavnen. Kuriøst er det i øvrigt, at samme vin i Amsterdams lufthavn sælges til hele 136 kr. (12,95 €).

Halvvejs igennem stikprøverne tipper pris-fordelagtigheden over i de almindelige danske vinforhandleres favør.
Tignanello, Toscana (IGT), Antinori, 2007, som i Københavns lufthavn koster 535 kr., kan med fordel købes enten hos Løgismose til 475 kr., hos Enoteca til 495 kr. eller hos Park Wine til 499 kr. Her er den gennemsnitlige besparelse hos de tre forhandlere 45,35 kr./8%.
I den dyre end af skalaen er det mest favorabelt at købe Ornellaia, Bolgheri, Tenuta dell'Ornellaia, 2007 hos Kjær & Sommerfeldt til 995 kr. mod lufthavnens 1069 kr. Kjær & Sommerfeldt er altså 74 kr./7% billigere.
Fra SuperBest kender vi Chianti'en fra Ruffino, der i årgang 2009 koster 69,95 i SuperBest. Den kostede i Amsterdams lufthavn 75 kr. (9,95 €). Så den danske forhandler vinder her med en besparelse på 5,05 kr./7% (og endnu mere når vinen jævnligt er på tilbud).

Ingen entydig konklusion

Vores mini-stikprøve-test viser, at for et par af de nævnte vines vedkommende er der ved køb i Københavns lufthavn mærkbare besparelser at hente. De øvrige vine kan fås lidt billigere ved køb hos en dansk forhandler. Altså ikke nogen entydig konklusion. Men dog den konklusion, at man bestemt ikke kan regne med, at det er billigere at købe tax-free end at købe hos en almindelig dansk forhandler, det være sig både specialforhandlere og et supermarkeder.

Maj 2011

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.