Roger Sabon - dernede og heroppe

Vi har over en del år bemærket navnet Roger Sabon, en rost vinproducent i Châteauneuf-du-Pape. Der produceres bl.a. Châteauneuf, Lirac og Côtes du Rhône.

Heroppe nordpå har vi siden Sabon's indtog på det danske marked haft fornemmelsen af, at der var en aura af noget stort, alvorligt og andægtigt i forbindelse med Sabon.

En dag på vores sidste ferie, da Helle ville kigge butikker i Orange, 10 km fra Châteauneuf-du-Pape, så jeg mit snit til at besøge en håndfuld Châteauneuf-producenter, deriblandt Sabon. Vi havde hjemme smagt nogle af Sabons mellemklasse-vine, som havde vakt nysgerrigheden.

Jeg havde ikke læst lektier inden jeg improviseret trillede ind på Sabons parkering, så da herren til venstre (Jean-Jacques Sabon) kom ind i lokalet, mens jeg stod og smagte, og han bekræftede, at han var monsieur Sabon, troede jeg han var Roger.
Da Delphine Sabon (til højre, Roger's barnebarn, datter af Denis Sabon) under den videre smagning fortalte mig om familien, lærte jeg, at det nu er de tre brødre, Jean-Jacques, Denis og Gilbert, sønner af Roger, der kører produktionen, og at Roger er død. Vinificeringen, har jeg så senere læst, er siden 2001 overladt til Didier Négron, ønolog og Jean-Jacques' svigersøn. Et rigtigt familieforetagende.

Jeg kunne ved mødet med de to Sabon'er - som det vist klart fremgår af billederne - ikke lige få øje på det der andægtige, alvorlige, nærmest overmenneskelige, som jeg havde forestillet mig ud fra hvad jeg havde hørt og læst hjemme. Tværtimod.

Jean-Jacques Sabon og Delphine Sabon

En ting er kontrasten mellem de underlige, næsten overmenneskelige billeder, man heroppe nordpå kan danne sig af de ofte meget jordnære og omgængelige mennesker, der producerer skøn vin. En anden ting er forskellen i prisniveau dernede og heroppe på netop Sabon's vine. Af en eller anden mærkelig grund er det muligt at køre Sabon-vinene her i Danmark med nogle avancer, der må anses for at være i spar-to-genren. Vinimportørerne køber jo deres vine til priser langt under hvad man som forbipasserende turist får lov til at betale en detail hos producenten. Alligevel er detail-prisen på vinene i Danmark det dobbelte - plus/minus - af detail-priserne hos Sabon. Det er ganske voldsomt.
Hvis du skulle være interesseret i at se, hvad priserne for nogle af vinene er hos Roger Sabon og her i Danmark, så klik her.

September 2007

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.