Oprydning, intro

Vinreoler, vinkasser og vine

Det giver en dejlig lettende følelse at få ryddet op. Når man rydder op, tager man stilling: Hvad gider man, hvad gider man ikke, hvad ved man ikke rigtig hvad man skal gøre med - og ikke mindst: hvad ender man med at gøre ved det, som man ikke rigtig ved hvad man skal gøre ved??

Ca. en gang hvert halve år går vi vores vine igennem. Vi foretrækker, at de vine der ligger til "gemning" ikke kommer til at ligge for længe (det er rigtig trist at hælde dyr og for længe lagret vin i vasken). Og så kommer det også for en dag, at der ligger vine og skriger på at blive drukket hurtigst muligt, vine som har fået lov at ligge længere end "planlagt". Og så er der dubletterne, der er for mange af. Lagerbeholdningen balancerer aldrig så fuldkomment, som vi kunne ønske os det. - Selvfølgelig ikke!

Livet med levende vin

Livet kan i en vis udstrækning planlægges. De fleste mennesker vil dog nok have erkendt, at livet byder på en hel del andet - mere og mindre - end ønsket og planlagt. ("Man makes plans, God laughs".) Tja, sådan er livet med vin og "vinkælderen" også.

Under vores nyligt overståede vin-oprydnings-runde (marts 2006) var der især én ting der sprang i øjnene: Der var adskillige vine, som vi har indkøbt med stort engagement, og som har ligget bemærkelsesværdigt længe på hylderne - og det er hele tiden nogle andre der bliver knappet op først. Vi gjorde så under oprydningen det, at vi lavede et par hylder med "oprydningsvine", vine som tiden har vist, at vi åbenbart ikke rigtig gider drikke, eller som vi ikke rigtig ved hvad vi skal bruge til, og som derfor bliver ladt tilbage, fordi der er andre og mere indbydende valgmuligheder. Oprydningsvinene kræver ekstra fokusering for at der skal være et minimum af chance for at vi får lidt fornøjelse af dem, før de dør.

Vi har skrevet historien om nogle af disse vine. Vi har ikke tænkt os at bruge energi på forkromede og uholdbare generaliseringer og gode råd om hvordan man "lagerstyrer" sine vine. Læs derfor historierne som underholdning, som beretning om nogle lidt "skæve vin-eksistenser", eller som eksempler på hvordan de tanker, man gør sig når man køber en vin, på et tidspunkt kan overhales af virkeligheden - eller hvad det nu er der er historien, for den er bestemt ikke entydig.
Beretningerne kan også læses som et udtryk for, hvordan det er at "leve med vin". Herunder de "fiaskoer", som man selv som garvet og opmærksom vinnyder kommer ud for. Der er masser af overraskelser på godt og ondt, fordi vin er noget der lever - ind imellem på noget uforudsigelig manér. Det dårlige ved dette er de indlysende elendigheder, der ind imellem havner i ens glas. Det rigtig, rigtig gode er, at det skærper ens årvågenhed.

Læs videre her

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.