Af helt forskellige grunde er vi er holdt op med at købe to vintyper:
Jeg spurgte en gang en ekspedient, om han kunne anbefale en chilensk Cabernet vin, som jeg havde taget ned fra hylden. Han svarede, at det kunne han i høj grad. "Det er ren Ribena", sagde han begejstret. Jeg vidste godt hvad han mente: denne rene, koncentrerede, enstrengede solbærsmag, som Cabernet Sauvignon ofte får, når druen - i lande med det nogen kalder det ideelle vinklima - ikke blandes med andre druer. Helle og jeg oplever det dog ikke i sig selv som en positiv kvalitet at en vin smager af ren, koncentreret solbærsaft. Så hellere et glas Ribena.
Det har jo ellers har været meget in at drikke oversøisk rødvin de sidste år. Sloganet har været, at her får man meget mere vin for pengene end når man køber fransk, og at druerne når at blive modne, hvilket ikke altid sker i Frankrig. Så alt i alt ser det ud til, at her får man alle fordelene og ingen ulemper sammenlignet med de velkendte franske.
Den holder bare ikke rigtig, synes vi. Vi oplever de oversøiske vine som fundamentalt fuldstændig anderledes end de europæiske, selv om forbildederne angiveligt har været franske. To smagenotater fra min vindatabase illustrer mere end lange udredninger oplevelsen:
Cabernet Sauvignon, Beringer Vineyards, 1996 (smagt april 2000)
"Slet, slet ikke min kop te. Alt for tyk, med vulgær frugt og koncentration - den første vin jeg i mands minde har tyndet med vand, hvilket den vandt ved. Havde dog også klart gode smage, især til at begynde med, men siden vokser den i munden, og sødmen og fedmen virker frastødende. Jeg opfatter ikke denne vintype som rigtig vin. Stor frugt og tydeligt træpræg."
En af de vine, der blandt de oversøiske går for at være en "stor" vin er Santa Rita's Casa Real. Vi smagte 1991'eren i februar 2000. Smagenotatet slutter med det som indtil videre ser ud til at være en konklusion:
"...Underholdende at komme forbi, men jeg er ved at sige farvel til chilensk cabernet. Generelt alt for meget tæt og enstrenget syltetøj..."
Champagne er efter vores mening simpelt hen ikke pengene værd, så det er vi simpelthen holdt op med at købe.
Gang på gang har vi haft lige så megen - eller mere - fornøjelse af at drikke andre og langt billigere produkter. En god Crémant eller en spansk Cava kan være et godt bud. Læs mere om tør mousserende vin her.
Januar 2001