Vinen til juleaften: Den rigtig gode, de (to) gode og den grusomme

Vores "julebudskab" om drikken til julemiddagen falder i fire kategorier: Den rigtig gode, de (to) gode og den grusomme.
Udenfor de fire kategorier, nederst på siden, har vi desuden videregivet et læsertip, som vi ikke har afprøvet: Drik hvidvin! Andre læsere har, som det fremgår, efterfølgende bekræftet ideen.

Amarone etiket

Den rigtig gode

Det er hen ad vejen lykkedes os at justere julemiddagen, når det er os der serverer, så den går fint i spænd med en god rødvin.
Problemet kan ellers være, at der sker noget fjendtligt og nærmest rødvinsdestruktivt i munden, når rødvinen og den eddike, som rødkål normalt fremstilles med, mødes. Det er som om vinen "går i stykker", nedbrydes. Det er en grim oplevelse.
Vi har beholdt andestegen og den gode og fede sovs, men den eddikelagrede og rødvinsdræbende rødkål er blevet erstattet af en rødkåls-råkostsalat med en helt enkel dressing af hvidvinseddike, salt, peber, en smule Dijon-sennep, olivenolie (eddike/olie ca. i forholdet 1:5). Det fungerer perfekt. Den sprøde og friske salat giver et meget fint modspil til alle de bløde og fede ting. Man kan også blanchere rødkålen i (foruden vand) æblecidereddike og acaciehonning, hvis man synes, den rå rødkål er for skarp.
Juleaften er vinen hos os for det meste en god (d.v.s. ikke for billig) Amarone, som med sin tyngde, kraft og høje alkoholprocent passer perfekt til den kolde, mørke årstid og den solide mad. En Rhônevin af en vis "størrelse" (f.eks. Châteauneuf-du-Pape eller Gigondas) vil også være rigtig fin her. Endelig har vi også haft gode oplevelser med australsk Shiraz af en vis størrelse.

Maria Seistrup og Finn Landgreen har sendt os en mail med opskrifter både på kogt rødkål, der skulle kunne passe til god rødvin. Der er også en opskrift på rødkålssalat uden eddike.

Stjernebryg etiket

Den (ene) gode

Før vi var kommet så langt som til at justere julemiddagen, og hvor vi stadig holdt fast i traditionen med Beauvais-rødkålen, var der nogle år, hvor jeg (Preben) nød god juleøl til middagen. Herslev Bryghus' Stjernebryg var den absolutte favorit. Det gav et smukt og meget tilfredsstillende kulinarisk match.
Stjernebryggen var også skøn i sig selv. Men de sidste år har den ikke været på de første års højder. Og den varierer en del fra år til år.
Pointen holder dog: God juleøl kan langt være at foretrække til traditionel dansk julemad frem for rødvin. Og der er masser af god juleøl på markedet.

Côtes du Rhône etiket

Den (anden) gode

Det gode - eller rimeligt meningsfulde - valg for Helle, dengang den traditionelle rødkål stadig vandt over det kulinarisk foretrukne, og hvor Preben i en periode var konverteret til øl, var et godt glas Rhône-vin i mellemlejet - dvs. en flaske til i 80-120 kr.'s lejet. Hun anerkendte, at rødvin og rødkål ikke er de bedste venner, men dels er hun ikke så glad for andet end ganske let øl, som ville være noget pjask til jul, dels skulle det bare være vin. Der var også noget socialt i det med at drikke det samme som de andre, som hun lagde vægt på.
En Ripasso-vin eller en syditaliensk Primitivo ville formodentlig også fungere tilfredsstillende i denne sammenhæng.
Vi er absolut mest til europæisk vin, men gør man det i oversøiske vine, skulle der være masser af andre muligheder. Udover allerede nævnte australske Shiraz forestiller vi os, at f.eks. en amerikansk Zinfandel vil kunne gøre god fyldest.

Château La Lagune etiket

Den grusomme

Vi er enige om, at det værste man kan gøre, hvis der er traditionel dansk julemad på bordet, er at servere en fin, elegant og dyr vin, en god Bordeaux f.eks. Det vil være et mismatch af dimensioner. En billigere og mere robust vin vil som beskrevet ovenfor utvivlsomt på alle måder give en bedre oplevelse.

Den erkendelse ser efterhånden ud til at være slået igennem hos de fleste vinforhandlere. For nogle år siden var det stadig normalt at prise god rød Bordeaux som "årets julevin". Bordeaux lyder - eller lød engang - fint og højtideligt, hvor der nu i langt højere grad fornuftigvis reklameres for f.eks. mellemklasse Rhône og Ripasso vine. Fokusering på gavn fremfor navn er nu i højsædet. Så over årene kan der åbenbart rykkes ved traditioner og indgroede vaner. Det er godt!

Anbefalinger fra læsere: Drik hvidvin

En læser, Peter Larsen, leverede (på vores side med læserrespons) nedenstående kommentar i forlængelse af vores rødvinsanbefalinger i 2006. Vi har ikke afprøvet hans anbefaling, men vi synes, den ser interessant ud.

"Nej - rødvin til julemaden er helt forkert - også selv om I smider rødkålen ud!!
Drik en god Pinot Gris (prøv Irmas Pinot Gris/Herrenweg) eller en Alsace Riesling Vendage Tardive eller Tysk Riesling Spätlese - eller sågar en god Gewürztraminer.
Det kan hamle op med rødkål, brune kartofler og fed sovs.
Rødvin er en fuldkommen misforståelse.
Desværre er jeg jo helt i mindretal!!!!!!! - og det store danske rødvinsmord juleaften vil utvivlsomt fortsætte!!"

Andre læsere, Ove og Ellen Margrethe Madsen, der må have fulgt Peters råd, skrev senere:

"M.h.t. julevin - jeg ved godt, at andre har fortalt jer om hvidvin til julemaden. Vi har været skeptiske, men sidste år prøvede vi så alligevel en "Pinot Gris" fra Alsace i en magnumflaske. Det var perfekt, så vi prøver igen i år!!"

December 2018

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.