Vinene på druen Primitivo fra den italienske region Apulien - "hælen" - var populære for nogle år siden. Men det forekommer os nu, hvor det er sjældent at vinen fremhæves, at det var en relativt kortvarig modebølge.
Vinene byder på kraftig, krydret, solrig syditaliensk smag.
Den store smagskoncentration og den høje alkoholprocent gør, at vinen smagsmæssigt ind imellem kan give associationer til den langt dyrere Amarone, trods store forskelle i produktionsmåde.
Vinene kan i de mere jævne udgaver have tendens til at blive en hel del for blommegrøds-agtige, men når de er vellavede kan de byde på flotte oplevelser til en fornuftig pris.
Et stykke berberiandebryst vil passe godt til en Primitivo vin, og maden må godt være krydret og kraftig.
Mange har betonet, at Primitivo-druen genetisk er identisk med Zinfandel, men de - typisk oversøiske - Zinfandel vine, vi har smagt, har ikke budt på nogen nævneværdig smagslighed med de italienske, som vi har smagt, så den oplysning kan reelt ikke bruges til noget.
Blandt de bedste Primitivo vine, vi har smagt, er Sinfarosa Zinfandel (og endelig ikke Primitivo med samme etiket) og Giravolta, Primitivo di Manduria fra Tenuta Pozzopalo. Men os bekendt forhandles disse vine ikke mere i Danmark. Og det er ærgerligt.
For år tilbage siden flippede folk ud over Primitivo. Nu er de stort set væk. Også de bedste.