Cabernet Franc fra Loiredalen

Lande og områder: Frankrig, Loiredalen

Vi omtaler fra tid til anden i positive vendinger de røde Loire-vine fremstillet af Cabernet Franc. Og vi har ligeledes ved flere lejligheder givet udtryk for, at denne vintype er den eneste, som vi synes er gevaldigt og ekstremt underrepræsenteret på de danske vinforhandleres hylder.

Vi vil her prøve at indkredse hvad det er, vi finder så interessant ved disse vine, og hvorfor vi ikke kan finde erstatninger for deres specifikke kvaliteter i andre vintyper.

Vinmarker ved Domaine de Beauséjour Vinmarker ved Domaine de Beauséjour, Panzoult

De røde Cabernet Franc vine fra Loire-dalen har typisk en sammensætning af egenskaber, som ikke er sådan at finde andre steder. Og så har de selvfølgelig en karakteristisk smag, som parret med deres egenskaber forsyner dem med en unik karakter.
Vi kan indkredse Loire-vinenes væsen ved at skele til rød Bordeaux og Beaujolais. Disse to vintyper har det til fælles, at de almindeligvis har middel fylde, tyngde og koncentration. Det er - sådan som vi smager vinene - især på to skalaer med modsætningsparrene munter - alvorlig og grov - fin, at vi skal finde forskellene

Munter - alvorlig

Cabernet Franc fra Loire kan have smage, der minder om Bordeaux med den seriøsitet, der forbindes med denne smag. Loire vinen er altså bestemt ikke en pjanket eller overmunter vin. Og så har den alligevel typisk noget mere uhøjtideligt og let-konsumerbart over sig, en umiddelbar og letforståelig tilgængelighed, der gør at man kan have en fornemmelse af, at den "låner" noget af Beaujolais' munterhed. Nok fordi umiddelbar frugt ofte er et kendetegn ved disse Cabernet Franc vine.

Frugttypen er dog aldrig så munter og let som i en Beaujolais, der jo også er lavet af en helt anden druesort, Gamay. Cabernet Franc frugten er mørkere, og som sagt så forlener associationen til Bordeaux ofte med et seriøst præg.
Vi ved godt, at der er begyndt at komme Beaujolais-producenter, der tilstræber at lave mere "seriøse" vine, end dem som man almindeligvis forbinder med navnet. Det er ikke dem, vi her sammenligner med men derimod den mere muntre og lettilgængelige prototype.

Grov - fin

Hvad angår Loire-vinene på en grov - fin skala, så finder vi typisk større finhed og elegance i Bordeaux-vinene. Cabernet Franc vinene forekommer os at smage grovere og uden så mange nuancer som gode Bordeaux-vine. Her giver det måske i nogen grad mening at sammenligne med en Rhône-vin i mellemklassen, der typisk vil være mørkere og grovere i udtrykket end en Bordeaux.

Grovere skal her ikke læses som noget ringere men faktisk som noget vi værdsætter i denne sammenhæng, idet der her bydes ind med en mere robust smagstype, som er mindre sart overfor lidt krydderier i maden. Så i vores køkken finder vi hyppigere anvendelse for en Loire-vin end for en Bordeaux.

Etiket

Der er her selvfølgelig tale om generali­seringer, som handler om, at hvis du f.eks. køber en god flaske Chinon i mellemprislejet - og dem er der flest af - så får du almindeligvis en vin med dejlig, letforståelig, middelmørk og robust frugt iklædt et muntert antræk, som giver stor umiddelbar drikkeglæde.
Der findes producenter, som tilstræber en mere eksklusiv og "seriøs" stil, hvilket også mærkes på prisen. Det er dog ikke disse vine, vi er faldet for. Skal det være fint og dyrt, er det ikke i Loiredalen vi leder.

Det danske marked

Vi har igennem årene oplevet, at Cabernet Franc fra Loiredalen ikke er en vintype man umiddelbart møder, når man bevæger sig rundt i det danske forhandlerlandskab. Rosforth & Rosforth har dog længe forhandlet vine derfra. Men af en eller anden grund er det først for nylig vi har handlet hos dem. Og vi har i skrivende stund endnu ikke smagt eller anmeldt nogle af deres vine. Det kommer.

Ellers er vores fornemmelse, at det mest er forhandlere, der har fokus på naturvine (hvilket også Rosforth har), som har lidt rød Loire i deres sortiment. En ganske almindelig god rød og konventionel Loire-vin, som man i Frankrig vil kunne købe både i supermarkeder og i specialforretninger, render man herhjemme ikke sådan lige ind i nogle steder overhovedet. Og det er lige præcis det, som vi savner. Ikke niche- eller luksusproduktioner.

Appellationer

Følgende appellationer byder på vine fremstillet af Cabernet Franc: Chinon, Saumur-Champigny, Bourgueil, Saint-Nicolas de Bourgueil (op til 10% Cabernet Sauvignon er tilladt i Bourgueil og Saint-Nicolas de Bourgueil).

Juli 2013

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.