Vi må tilstå, at efter de nye EU-oprindelsesbetegnelser trådte i kraft i 2009, har vi endnu ikke fundet ud af, i hvilken grad de vil erstatte de gamle franske appellationer. Så der kan være forkerte oplysninger i nedenstående.
De franske vine er klassificeret i fire kategorier, der hierarkisk er inddelt på følgende måde fra bund til top:
Vin de table betyder bordvin på fransk. Denne vinkategori er Frankrigs laveste. Der er ingen regler for druetype eller oprindelse.
På en Vin de France vin er det tilladt at oplyse druetype og årgang men ikke hvorfra i Frankrig vinen kommer.
Vin de pays betyder landvin på fransk. Kategorien er den næstlaveste franske. En Vin de pays/IGP skal bestå af druer fra et enkelt, afgrænset geografisk område. Vinen kan både være en jævn dagligvin, men betegnelsen kan også dække over større vine, der ikke vil indpasse sig under områdets appellationer. Princippet med at bruge en lavere klassifikation til en større vin er dog ikke på samme måde som i Italien, hvorfra ideen givetvis udspringer, en almindelig foreteelse, men ses kun relativt sjældent.
AOVDQS er klassifikationsniveauet under Appellation d'Origine Contrôlée (AOC). Betegnelsen skulle være udgået i 2011. Vi kan ikke huske, hvornår vi sidst har set den, så klassifikationen må siges at have være uden større betydning.
Øverste niveau i det landsdækkende (i modsætning til f.eks. de regionale Bordeax-klassifikationer) klassifikationssystem i Frankrig.
AOC må stadig gerne anføres på etiketten, men hvis vinen ikke kan godkendes som EU's AOP, må den heller ikke kalde sig AOC.
Vi har til gode at se, i hvilken udstrækning franskmændende på deres etiketter vil lade deres gamle betegnelser erstatte af de nye EU-navne.
Liste over alle AOC og AOVDQS vine kan ses her.
Juni 2013