3 stjerner2 stjerner Helle4 stjerner PrebenRødvin

Montefalco Sagrantino, Tabarrini, 2001, 14,5% (Umbrien, Italien)

184,00 hos BB Vinimport (hedder nu Copenhagen Wine)

Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.

Før vores rejse til Umbrien i 2000 havde vi aldrig smagt en flaske Sagrantino. Vi har siden smagt et tilstrækkeligt antal vine, til at vi kan begynde at udtale os om, hvilket forhold vi generelt har til denne vin som type: Helle bryder sig ikke om den. Dels har den ifølge hende typisk en for voldsomt garvesyrepræget struktur. Men da nærværende Tabarrini vin er meget atypisk i sin fremtoning hvad garvesyre angår, sådan at den ikke volder Helle problemer, kan det nu også afgøres, at hun simpelthen ikke bryder sig om smagen af Sagrantino.

Jeg er derimod begejstret for typen, værdsætter i høj grad både smagen og de markante tanniner, så længe sidstnævnte afbalanceres passende af andre komponenter. Almindeligvis må man sige at Sagrantino vinene er "herrevine" med deres ofte barske fremtoning.

Tabarinis Sagrantino er anderledes. For at starte med tanninerne: De er smukke, ja faktisk ædle! Og de er flot afbalancerede i forhold til hvad vinen ellers byder på. De er med til at give vinen en på samme tid maskulin og fløjlsblød fremtoning. Flot!

Vinen har en dyb smag af skovbær, både fine, lyse, røde og solmodne, meget mørke. Den har en sødlig frugt parret med et bittert dybdeskabende element.

Trods en markant alkoholprocent fremstår vinen relativ slank.

Smagt uden mad, er oplevelsen af en mesterligt fremstillet vin tydelig. Her er jeg oppe omkring de fem stjerner. Men den dukker sig noget sammen med mad, og her trænger indtrykket af en lidt oversøisk stil og fremtoning sig mere og mere frem, en stil der sikkert glimrer ved sammenlignende smagninger uden madledsagelse, hvor vinen givetvis kan banke stort set hvad som helst til vægs. Jeg ender grundet "det oversøiske" og den ikke optimale madledsagelse på fire stjerner - hvilket Helle selvfølgelig ikke kan tilslutte sig, når hun ikke kan lide smagen.

Vinen har en formidabel balance, og det er derfor ikke utænkeligt, at den kan udvikle sig til at være bedre forenelig med mad, når noget af sødmen pifter af frugten.

December 2004
Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.