Restaurant Sletten
anmeldelse af vinhåndteringen
Restaurant inspireret af finere fransk landkøkken
Humlebæk
Bemærk: Restaurant Sletten har i 2012 fået ny køkkenchef og en deraf følgende justering af restaurantens koncept, vistnok i mere gourmet-agtig retning. Om det har nogen indflydelse på vinhådndteringen, kan vi ikke vide.
Vores første besøg på Restaurant Sletten i august 2009 gav
et virkelig godt indtryk af stedets vinhåndtering, og vi kvitterede med fire
stjerner.
Vi genbesøgte restauranten i juni 2010, og på den baggrund må vi sige, at graden
af kompetence hvad angår vinvejledning og -betjening i meget høj grad afhænger af hvilken
tjener, man udsættes for.
Første gang var betjening og vejledning kompetent og vellykket.
Vores tjener denne gang gjorde et ringe indtryk. Betjeningen var på flere punkter kritisabel, som det fremgår af den opdaterede
plus-minus-oversigt herunder. Det koster en stjerne.
Vi vil stadig gerne fremhæve stedets
ifølge vores smag attraktive madstil. Der er tale om en relativt enkel og landligt inspireret madstil
parret med høj grad af veltilberedthed og en vis elegance, og atmosfæren er
tilpas afslappet.
Som det burde fremgå af billederne, så er maden en fryd for
øjet, der er nok af den, og vi kunne under begge vores besøg konstatere, at
maden er overordentlig veltilberedt og smager rigtig godt. Under vores sidste
besøg var der dog en tendens til et for højt saltniveau.
Og så til detaljerne vedrørende selve vinaspektet:
Plus:
-
Vinkortet er
omfattende, og det er svært at forestille sig en vinelsker, der ikke kan finde
noget der matcher hans/hendes smag.
Den generelle kvalitet har vi tillid til er i orden.
-
Der kan ikke være i tvivl
om den vinansvarliges kompetence, og at han er den rette mand på stedet. Og når han vejleder
har vi kun oplevet at det er gået rigtig godt.
- Alle de vine vi har smagt på stedet har været virkelig dejlige.
- Temperaturen på hvidvine har været perfekt, og med en spand med vand og is
havde vi selv mulighed for at sørge for at det forblev sådan.
Minus:
-
Under vores andet besøg var der i høj grad både fejl og
mangler ved servering og vejledning.
Ang. servering: Vi bestilte nogle glas Crémant. Da vi efter opskænkning
ønskede at se etiketten, viste tjeneren Preben flaskens bagetiket, som ikke
gav svar på hvad der var i flasken. Helle skimtede fra en anden vinkel, at der på foretiketten stod Cava. Hmm. Vidste tjeneren at han
serverede Cava og ikke Crémant, eller skyldtes fejlen uopmærksomhed? Vi kan ikke
vide det. Men kønt var det ikke. I øvrigt viste det sig herefter - da vi jo stadig gerne ville have
den bestilte Crémant - at man, modsat hvad vi fik at vide
under bestillingen, ikke havde Crémant! Hmm.
- Vejledningen fra samme tjener ang. restaurantens Barbera vine var simpelthen på flere punkter forkert. Dels fandt
vi ud af at han med "moderne" mente ikke-fadlagret, mens han med
"traditionel" mente barriquelagret.
Det er da vist nogenlunde lige omvendt i forhold til hvordan man almindeligvis
taler om disse vine!
Han påstod så at en af de
dyrere Barbera vine, som vi havde kig på, var af den ifølge ham "moderne"
ståltank-lagrede type. Den var - har vi senere fundet ud af - lagret 18 måneder på barriques!
Intet gav mening her, og i mangel af kyndig vejledning gav vi op, skiftede spor og spurgte
til en helt anden type vin, hvorefter tjeneren omsider kom på den tanke, at vi hellere måtte snakke med sommelieren.
Herefter fik vi kompetent og sikker vejledning. Og den gode Barbera var reddet.
Det er alt for ringe, at tjenerne enten ikke uddannes bedre eller opdrages til at
kalde på sommelieren, inden de roder sig ud i den gang mis-guiding, som vi
oplevede her. Isoleret set til absolut bundkarakter.
- Belært af ovenstående bad vi i forbindelse med valget af
dessertvin om at få vejledning af sommelieren. Om beskeden gik videre ved vi
ikke, men sommelieren kom i hvert fald aldrig.
- Rødvinen blev serveret ved en temperatur på over 20°.
Neutralt:
- Hvis vi anskuer restaurantens vin-prispolitik
udfra danske forhold, så kan vi vel dårligt brokke os. Tre vine har vist et
gennemsnit på faktor 2,8 i forhold til detailpris.
Den dyreste vin, vi har drukket på restauranten havde "kun" en faktor 2,3. Til
gengæld betalte vi 450 kr. over detail-pris for vinen. Ikke rigtig sjovt.
- Da vi ønskede en rødvin kølet, fik vi uden problemer en spand med is og vand
men kun halvt fyldt med vand. Efter de evigheder det ville tage at køle den
øverste halve flaske ville maden for længst være spist, mens den nederste halve
flaske ville være blevet iskold.
Med vores viden om, hvordan tingene fungerer var det naturligvis blot at fylde
et par ekstra liter vand i spanden.
Juni 2010