Restaurant ND122 ligger ved Klintholm Havn på det sydøstlige Møn. Restauranten er en fin blanding af ydmyg fremtoning og indretning på den ene side og tårnhøjt ambitions- og eksekveringsniveau på madsiden. I høj grad "en rejse værd". Vi gik simpelthen opløftede derfra!
Der er til aften kun mulighed for en fast menu med otte retter til 595 kr.
Lad dig ikke skræmme at vores vurdering af vinaspektet, der indeholder nogen kritik, men læg især mærke til vores vurdering af mad og betjening. På trods af, at restauranten ligger 180 km's kørsel fra hvor vi hvor vi bor, er restauranten sikker kandidat til genbesøg.
Vinkortet byder på et glimrende udvalg af europæiske vine.
Vi mindes ikke nogensinde at have været ude for så høje vinpriser sammenlignet med detail-priser. 10 stikprøver viser en gennemsnitsfaktor på 5,1! En enkelt vin, der kan købes en detail for 85 kr. tager restauranten 795 kr. for - det er faktor 9,4!
Som udgangspunkt fik vi en glimrende anbefaling af vintype, som skulle vise sig at passe fint til alle retter. Derudover var vejledningen ikke overbevisende. Vi blev først med god begrundelse anbefalet en fadlagret fremfor en stållagret hvid Bourgogne, hvilket var en fin ide, men den konkrete vin, som vores tjener gav den klareste anbefaling, undersøgte vi på vores egne sider og kunne der læse, at den var stållagret. Konfronteret med dette, tilbød tjeneren, at vi kunne smage den, og det var en banal vin - iøvrigt den til prisfaktor 9,4. Her er det svært ikke at spørge: Skyldes anbefalingen den ekstraordinært høje fortjeneste på netop denne flaske? Næste smagsprøve, som vi valgte (billedet ovenfor) var fuldt tilfredsstillende og med prisfaktor 4,5 også et langt bedre køb, men stadig dyr - 995 kr. for en vin, som Sigurd Müller Vinhandel sælger for 220 kr.
Vi fik en spand med vand og is til at holde vinen afkølet. Fint.
Vi valgte som nævnt én flaske til hele menuen. Vinmenu var også en valgmulighed, og den tydede på, at man havde gjort sig seriøse overvejelser om gode og spændende match til de forskellige rettere. Til en ret fik man således en cocktail, en anden ret blev ledsaget af cider. Opskænkninger (kunne vi se på nabobordene) så ud til at være af fornuftige størrelse.
Et tilkøbt glas dessertvin var dog nærigt opskænket, højst til 1 1/2 små mundfulde til to desserter.
Hvorfor synes mange, at søde vine med bordvins-alkoholstyrke kalder på mini-opskænkninger?
Udvalget af spirituosa forekom glimrende. Konkret observerede vi et flot udvalg af whisky.
Vinglas var ikke noget man gjorde noget særligt ud af. Der var, så vidt vi kunne iagttage, kun relativt små hvidvinsglas og noget større rødvinsglas, m.a.o. helt banale glas. Tjenerens i vores ører mærkværdige begrundelse for dette var, at restaurantens gæster ikke havde forstand på vin. Mon ikke der blandt dem, der indvilliger i at betale 595 kr. for en ganske højt elaboreret mad-menu, er nogen som har lidt forstand på vin, og som dermed fortjener, at den dyrt betalte vin får de optimale udfoldelsesmuligheder?
Vores tre stjerner er udtryk for et kompromis mellem virkelig gode kvaliteter og ting, der kan kritiseres.
Maden var visuelt smuk, perfekt tilberedt og velsmagende, og portionsstørrelserne var perfekt afstemt til en almindelig menneskemave.
Betjeningen - og her ser vi bort fra ovennævnte vinbetjening, som er behandlet for sig - var slet og ret fantastisk! Her kunne vi have brug for at kaste en sjette stjerne oveni vores maksimale fem stjerner!
Opmærksomhed, indlevelse, timing og en i sjælden grad personligt givende og resonant betjening var i særklasse, hvor man nærmest havde lyst til at give dem et kærligt knus bagefter. Nærmest uden sidestykke!
August 2024