Æblehaven
anmeldelse af (især) vinhåndteringen
Dansk, fransk med diskret asiatisk tvist
Snogebæk, Bornholm
Vinaspektet:
Henrik i sit es som venlig tjener og forsyner af gode vinoplevelser
Restaurant Æblehaven ejes og drives af ægteparret Sopha, der laver maden fra bunden, og som er kokkeuddannet i Thailand og Danmark, og Henrik, der er sommelier og tjener.
Første gang vi besøgte restauranten i 2013, kunne man udover retter i dansk/fransk madstil få thaimad. Det kan man ikke mere. Mange oplevede det som for stærkt, og det var vanskeligt at håndtere.
Vinaspektet
Plus:
- Stort vinkort.
- Gennemtænkte vinforslag til de enkelte retter, og de foreslåede vine passede til retterne.
- Vine af god kvalitet. Stikprøver peger i retning af, at en stor del kommer fra Sigurd Müller Vinhandel.
Neutralt:
- Vinpriserne er efter danske forhold moderate. Seks stikprøver viser en faktor på flaskepriserne i forhold til detailpriser på mellem 2,0 og 3,4 med et gennemsnit på 2,5 og med en tendens til en lavere faktor for dyrere vine.
Minus:
- Et glas hvid Bourgogne blev serveret for varmt. Sommelieren oplyste, at 12° var den anbefalede serveringstemperatur, og at køleskabet stod på denne temperatur. Men serveret i et ca. 23° varmt glas og lokale stiger vinens temperatur nærmest omgående til ca. 15° og til ca. 20° inden retten er spist, så vinen opleves aldrig ved den rette temperatur. På plussiden skal nævnes, at sommelieren kunne følge vores indvending og derfor lod en kaffe og en grappa være på husets regning.
Et glas rødvin blev serveret marginalt for varmt, nok grundet samme problematik som ovenfor beskrevet.
Mad:
Betjening:
Ekstraordinært lækker mad. Tre ud af vores fire retter var til klare fem stjerner: En lakse-ceviche (rå laks marineret i citron- og limesaft- billedet) med æble og koriander var lige i øjet med voldsom velsmag. Helle vurderer også sin kulmule med sauterede grønsager, skaldyrssauce og kartofler samt en panna cotta med jordbær og jordbæris helt i top. Den sidste ret (lam) var firestjernet.
Grønsagerne var sprøde og meget lækre, hvilket bl.a. skyldtes et diskret pift af inspiration fra thai-køkkenet.
Betjeningen var venlig, professionel og præcis, og får man Henrik som tjener, opleves den derudover som personlig, entusiastisk og vedkommende.
Juli 2016