Vietti smagning hos Niche Vine, maj 2009

Mario Cordero Mario Cordero, medejer af Vietti

Niche vine afholdt en smagning, hvor der var lejlighed til at smage de nye årgange af et udvalg af Vietti's vine. Preben deltog.

Helle og jeg har fra middagsbordet nogle erfaringer med Vietti's Barbera vine, hvor en (Barbera d'Alba Scarrone 2004) har været helt oppe og ringe, mens producentens Barolo vine indtil denne smagning var ukendt land. Priserne på sidstnævnte (enkeltmarks-vinene kommer i den præsenterede årgang til at koste 695 kr.) gør deres til, at de næppe heller i fremtiden kommer på mit bord, så det var fint at få lejlighed til at smage dem her.

Udover Barbera og Nebbiolo vine, blev der også serveret en Roero Arneis og en Dolcetto. Jeg vil dog i det følgende kun omtale Barbera og Nebbiolo.

Barbera

I mellemklassen bød Vietti, der var repræsenteret ved Mario Cordero, på Barbera d'Asti, Tre Vigne, 2007, som var en lækker og karakteristisk repræsentant for typen med en fin blanding af drue og fad. God syre. Meget drikbar.
Vinen er fremstillet af yngre stokke fra enkeltmarken La Crena.
Den forhandles aktuelt i årgang 2006 til 139 kr.

Derudover blev der budt på to enkeltmarksvine i den dyrere klasse. Først Babera d'Alba, Scarrone, 2006, som var kraftigere og ikke så fadpræget. Umiddelbart klart mindre drikbar end Tre Vigne, og jeg synes ikke den gav så meget fra sig. Men som nævnt var det netop Scarrone, som vi har haft en superoplevelse med i årgang 2004, så jeg må tro, at jeg denne dag mødte 2006 på en ugunstig dag eller i en ugunstig periode.
Den koster 235 kr.

Derimod brillerede Barbera d'Asti, La Crena, 2006 ved denne lejlighed. Den er fremstillet af mere end 80 år gamle stokke fra marken La Crena. Virkelig lækker med fint blend af vin og fad, også nogen struktur, meget harmonisk.
Vinen forhandles aktuelt i årgang 2005 til 279 kr.

Barbera d'Alba Scarrone Vigna Vecchia 2006 var desværre ikke medtaget ved smagningen, hvilket skyldes at næsten alt er reserveret.

Nebbiolo

Der kunne smages en Langhe Nebbiolo, en Barolo fremstillet af druer fra fire forskellige steder i distriktet samt tre enkeltmarks Barolo.

Langhe Nebbiolo, Perbacco, 2006 var i en relativt "let" stil med god syre og fint civiliseret bid, noget præget af barriquelagring.
Den forhandles aktuelt i årgang 2005 til 139 kr.

Barolo-flasker, glas og spand

Barolo, Castiglione, 2005 er fremstillet af druer fra Castiglione Falletto, Barolo, La Morra og Novello. Jeg oplevede ikke, at vinen gav så meget fra sig, hverken i duft eller smag. Den demonstrerede dog det karakteristika, som jeg oplevede som gennemgående ved Barolo'erne, præsente tanniner, der samtidig med at de kunne rive også var civiliserede og havde noget fløjlsblødt over sig.
Vinen forhandles aktuelt i årgang 2004 til 355 kr.

Barolo, Lazzarito, 2005 er en enkeltmarksvin fra Serralunga d'Alba. Den oplevede jeg som den mest "moderne" af de fire Barolo'er i overensstemmelse med at den har lagret længst på barriques (de andre enkeltmarks Barolo ligger kun tre måneder på barriques, hvorefter der overgås til store fade). Dette valg af lagring for Lazzarito skyldes, fortalte Mario Cordero, at vinen "fra fødslen" er mere struktureret og "nervøs".
Vinen havde en meget indbydende og lækker bærduft, også tydelig fadduft. I munden er var den lækker, moderne, lidt sødlig, civiliseret, ret enkel, aktuelt næsten for enkel.
Både denne og de to nedenstående enkeltmarksvine forhandles aktuelt i årgang 2003 til 550 kr. Vinene kommer i årgang 2005 til at koste 695 kr.

Barolo, Brunate, 2005 stammer fra en mark i kommunen La Morra, hvor vinene typisk er blandt de mest feminine i Barolo distriktet. Det fornægtede sig ikke her, idet vinen var relativt blød. Ikke så megen duft, men derudover ekstremt harmonisk og flot på egne betingelser, men personligt savnede jeg lidt bid (det er dog ikke sikkert jeg ville opleve det sådan, hvis jeg smagte vinen for sig selv).

Marken Rocche befinder sig i Castiglione Falletto. Barolo, Rocche, 2005 oplevede jeg som aristokratisk både i duft og smag. Samtidig var den faktisk ganske tilgængelig allerede, og den havde et flot "riv", samtidigt med det for Vietti's vine karakteristiske strøg af fløjl. Stor struktur. Og min Barolo-favorit denne dag.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.