The Wine Company smagning

november 2005

Jeg (Helle var forhindret) deltog i november i en Rhône-smagning hos The Wine Company, som er ihærdige og entusiastiske forkæmpere for bl.a. god Rhône-vin.

Der blev budt på 16 vine fra både den sydlige og nordlige Rhônedal. Fem producenter var repræsenteret: Jean Michel Sorrel, Domaine Bonnefond, Domaine Cros de la Mûre, Château Guiot og Domaine Burle.

Dansker-baskeren

Den vin, som jeg umiddelbart vil tro vil blive en stor kvantitativ salgssucces er Château Guiot's Costieres de Nimes, "Elevé en fûts de chêne" 2004 (75 kr.), hvor The Wine Company har haft indflydelse på produktionen, idet de har foreslået at den skulle fadlagres.
Man får rigtig meget vin til pengene. Vinen er lækker, cremet, sød og fed, og det ganske voldsomme fadpræg (fransk og amerikansk eg) balanceres af solid frugt.
Som sagt: en vin, som jeg tror har udpræget dansker-appel. Men ikke en en vintype, som Helle og jeg ynder på vores bord. Fedmen, sødmen og de 14,5 % alkohol er simpelthen for voldsom kost til os i den genre.

De traditionelle

Lars Møller (billedet) fra The Wine Company præsenterede to af producenterne som udprægede traditionalister: Domaine Burle og Domaine Cros de la Mûre, hvis vine var meget forskellige.
Domaine Burle's vine fandt jeg generelt vel parfumerede. Specielt Côtes du Rhône, Vieilles Vignes, 2003 (69,95 kr.) oplevede jeg som meget speciel: i min mund trådte smagen af sæbe frem. Vacqueyras'en (89,95 kr.) var præget af violer, harmonisk.
Gigondas'en (119 kr.) oplevede jeg som den bedste Burle vin. Stilen var stadig parfumeret, men jeg fandt en større kompleksitet med mange forskelligartede dufte af bl.a. blomster og bolværk. I smagen var der også sødme og lakrids. Kunne blive flot efter nogen lagring.

Den anden traditionalist var Domaine Cros de la Mûre.
Ligesom med Burle's vine havde jeg det ikke helt let med de "mindre" vine: Côtes du Rhône'n 2004 (75 kr.) havde udpræget den der mødding-kostald-lugt, som nogle er vilde med, men som jeg ikke bryder mig om (heller ikke i dyr Bourgogne).
Cros de la Mûre's Gigondas 2003 (199 kr.) var for mig første vin, hvor jeg begyndte at spærre øjnene lidt op: En fyldig, harmonisk, meget balanceret vin med både sødme og tannin, lækker. Jeg tænkte på den som et udmærket bud til årets julemiddag. Imponerende og med masser af det hele, men jeg vil ikke kalde den en stor vin, og mit skøn er, at den heller ikke bliver det. Der er fuld tryk på det hele lige nu, og det tror jeg man skal nyde for hvad det er nu og indenfor et par år uden at forvente udviklingen af kompleksitet og forfining.

Lars Møller, The Wine Company

Hermitage

Smagningen bød på en enkelt Hermitage, fra Jean Michel Sorrel, 2003 til 275 kr..
Duften var lidt svær at fange. Men vinen fremstod som velstruktureret, velbygget og klassisk. En vin som jeg vil holde mig tilbage med at udtale mig for meget om, fordi jeg skønner, at den har brug for en del lagringstid for at vise sig fra sin bedste side. Den gode struktur og den klassiske stil taler dog for, at den vil kunne udvikle sig gunstigt over adskillige år.

De bedste

De vine, jeg havde størst fornøjelse af, var udpræget Côte Rôtie'erne fra Domaine Bonnefond. De præsenterede vine fra årgang 2003 (den udsolgte standard Côte Rotie til ca. 225 kr., Rozier til 349 kr og Les Rochains til 375 kr.) var en stor nydelse.
De præsenterede vine fra årgang 2002 (hvor standard Côte Rôtie'en koster 149 kr.) var markant mere syrlige og benede og forekom ikke at være værd at bruge krudt på (men præsenteret side om side med de fyldige og solmodne 2003'ere havde de heller ikke en chance).
Af de smagte Bonnefond vine forelskede jeg mig især i standard Côte Rôtie'en. Det at den allerede efter fire uger var udsolgt vidner om, at jeg ikke har været alene om betagelsen. Til en pris af ca. 225 kr. må den også siges at byde på et meget flot forhold mellem kvalitet og pris.
Den bød på en flot medium moderne duft med indslag af mokka. Kompleks med bl.a. reb og tjære, mørk men ikke fedladen frugt, ganske dyb og med en smule mørke bitterstoffer. Den kombinerede på bedste vin klassisk og moderne stil. Flot vin.
Rozier 2003 (349 kr.) havde mere koncentration men ellers samme stil.
Les Rochains 2003 (375 kr.) var stort anlagt med flotte tanniner, koncentreret og igen både klassisk og moderne. Nok den bedste vin, men aktuelt ville de fleste sikkert have fundet mere umiddelbar fornøjelse i den udsolgte standard udgave.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.