Rød Bourgogne hos Jørgensen og Co Vinimport, september 2013

Bjarne Jørgensen og gæster

14 røde Bourgogner var på programmet, da Jørgensen og Co Vinimport en fredag efter arbejdstid afholdt noget så usædvanligt som en gratis vinsmagning. Preben deltog.
Som nævnt ved andre lejligheder, er Bjarne Jørgensens hovederhverv lægegerningen, og i dagens anledning var lægesekretærens modtageskranke forvandlet til vinbar.

En god slags smagning

Mens vi smagte på varerne, fortalte Bjarne Jørgensen engageret og afslappet om de enkelte vine og sine besøg i Bourgogne.
Jeg er efterhånden - som jeg vist har skrevet et par gange - blevet meget gladere for guidede smagninger med et begrænset antal vine fremfor messer med hundredevis af vine, som man kan gå rundt og smage på i mere eller mindre organiseret rækkefølge. Og hvor man jo alligevel, hvis man er en smule klog, kun smager et stærkt begrænset udvalg.

Pinot Noir

Smagningens tema var rød Bourgogne fremstillet af Pinot Noir. En vintype, som aldrig rigtig har tændt mig for alvor, men som jeg stadig prøver at komme tættere på, når lejlighed byder sig.
Med så mange vinentusiaster som er vilde med denne vintype, erkender jeg, at den må rumme et eller andet fantastisk. Jeg har bare aldrig været så heldig at møde en flaske, som har fået mig til at skifte fra at være glad for at komme forbi vintypen ind imellem til at have et passioneret forhold til den.

Smagningen bød på flere efter min smag glimrende vine, og fremfor alt et par stykker, som jeg syntes så godt om, at jeg vil glæde mig til at gensmage dem hjemme ved middagsbordet.

Repertoiret

Der blev skænket Mercurey-vine fra producenterne Domaine Theulot-Juillot, Chambolle-Musigny og Vosne-Romanée fra Domaine Philippe Cheron, Volnay fra Domaine Bitouzet-Prieur og Savigny-les-Beaune fra Domaine Pierre Guillemot, vine som Bjarne Jørgensen og Co har fundet på systematiske smagerejser til Bourgogne.

De rigtig dejlige

Jeg vil fremhæve et par vine, som kaldte på min umiddelbare drikkeglæde og som vakte min nysgerrighed og min lyst til at Billede på vej gensmage: To Volnay 1er Cru fra producenten Domaine Bitouzet-Prieur begge i årgang 2010. Først og fremmest Taillepieds til 280 kr., dernæst Pitures til 220 kr.
Taillepieds forførte mig ganske enkelt med sin lækkerlighed, sin fine balance mellem alting og sin elegance. Jeg fandt den så uimodståelig, at Bjarne Jørgensen var lige ved at skulle gribe ind overfor mig, for at sikre at der var noget tilbage i flasken til de gæster, der kom senere. Umiddelbar og svært afviselig drikkeglæde.
Pitures var umiddelbart efter åbning mindre umiddelbar og forekom også indledningsvis mindre balanceret og med lidt hårde tanniner. Men da jeg gensmagte den i runde to efter at den havde fået noget luft, røg den i indkøbskurven. Også den skal gensmages under "ordentlige" forhold, hvilket for mig som altid er over flere timer og sammen med mad.

September 2013

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.