Bjarne Jørgensen, Jørgensen og Co Vinimport (nyt navn: Vinfoyeren), havde indbudt til smagning af rød Bourgogne årgang 2012. 14 vine fra tre producenter var på programmet. Domaine Theulot Juillot fra Mercurey og Philippe Cheron var "gamle kendinge" i Jørgensen-regi, mens Domaine Jérôme Chezeaux var ny. De to sidstnævnte er begge fra Nuits-Saint-Georges.
Der var vine i prislejet fra 130 til 975 kr., flest mellem 300 og 500 kr.
Jørgensen og Co har for nylig meddelt, at det nu er muligt at få sendt forhandlerens vine til hele landet med Vingaloppen. Det er fragtfrit ved køb over 2000 kr. og koster ellers 150 kr.
Fra Domaine Theulot Juillot faldt 1er Cru La Cailloute (180 kr.) bedst i min smag. Duft med friske ribs og ditto solbær plus en lille fadnote. Smagen var lækker og indsmigrende, blidt frisk, lige til at slubre.
For mig var vinene fra Domaine Jérôme Chezeaux smagningens store opmuntring. Nuits-Saint-Georges, Les Charbonnières, Vieille Vignes (290 kr.) var min favorit på dagen. Vinøs velduft og -smag, harmonisk med fine og integrerede tanniner, god struktur. Rigtig vin.
Også Nuits-Saint-Georges 1er Cru, Les Vaucrains (410 kr.) var en fornøjelse. Superflot duft med et parfumeret element. Meget lækker smag med nogen sødme.
De fattige ord i mine sparsomme beskrivelser af disse to Chezeaux's-vine dækker på ingen måde min oplevelse af, at der her var tale om klasse-vine, som jeg havde svært ved at spytte ud og som røg i min personlige indkøbskurv. Vine som jeg glæder mig til at smage hjemme ved middagsbordet og følge over nogle år.
Det var interessant at smage to forskellige Nuits-Saint-Georges producenters vine ved siden af hinanden. Hvor Jérôme Chezeaux's vine havde den finhed og elegance, som er det, der Ægte Pinot aficionado (se t-shirt): Niels B. Nielsen, en af de fire, der er med i Jørgensens og Co's smagepanel. får mig til at drikke rød Bourgogne, fandt jeg Philippe Cherons vine lige den tand for koncentrerede og grove i betrækket til at de rigtig bed på mig. Flere blandt medsmagerne snakkede her om feminine og fine vine, hvilket dog ikke var sådan mine sanser opfattede dem. I hvert fald ikke smagt i umiddelbar forlængelse af Jérôme Chezeaux's vine.
Bjarne Jørgensen fabulerede i forbindelse med vinene fra de to producenter fra samme appellation og årgang over, hvad der er vigtigst: Terroir eller producent. Og han er selv kommet til den konklusion, at producenten har størst betydning for vinens endelige udtryk, idet det altid er lettest at blindgætte producenten fremfor alt muligt andet. Smagningen af de to nævnte producenters vine var i hvert fald en klar anskuelsesundervisning i, hvor forskelligt det kan gøres.
Blandt de smagte vine var Philippe Cherons Grand Cru Clos de Vougeot med sine 975 kr. den i særklasse dyreste. Stor harmoni og stor struktur. Men mere en intellektuel oplevelse end noget jeg nød, idet vinen var ganske lukket og ikke drikkeklar overhovedet.
September 2014