Jeg (Preben) deltog i en Master Class, hvor indbydelsen og teksten på underlaget til smageglassene lød:
"2016: En årgang fuld af spektakulære vine. Kom og oplev nebbiolo som her viser alt sin umiddelbarhed og storhed, grundet en af de længste vækstsæsoner i nyere tid."
Jeg forventede på den baggrund at komme til at smage noget Nebbiolo fra 2016, der har særstatus.
Forventningen skulle vise sig at blive indfriet i meget begrænset omfang: To ud af smagningens 10 vine var 2016-Nebbioloer. Og så var der ellers Nebbiolo fra 2010, 2015, 2017, 2018 og 2019 og to Barbera'er. Det behøver jo ikke være dårligt; det var bare ikke det, jeg var taget af sted for at smage.
Jeg har senere fået at vide, at miseren skyldtes en menneskelig fejl, som arrangørerne blev bekendt med dagen før Master Classen, uden at man dog fandt på at informere os deltagere, ligesom man ikke sagde et ord om det under Master Classen, der blot blev gennemført, som om intet var hændt.
Det var I Vini del Piemonte - dem bag Barolo & Friends - der i samarbejde med Det Italienske Handelskammer i Danmark og sommelieren Elina Napoli (billedet) stod bag smagningen. Sidstnævnte foredrog bl.a. om forskellige mere tekniske vinkler vedrørende vinfremstilling og de forskellige underområder indenfor Barolodistriktet. Vi fik også en gennemgang af 2016-årgangens egenskaber i Piemonte. Så blev man da i det mindste lidt klogere på det teoretiske plan!
Producenterne af vinene deltog også, og i tidens ånd foregik det klogeligt online. Det gav mulighed for, at deltagerne kunne stille spørgsmål til dem. Og ser man bort fra ovennævnte fejl, var arrangementet på egne betingelser fint, velforberedt og professionelt afviklet.
Følgende producenters vine kunne smages: Bava Winery, Abrigo Giovanni, Paolo Manzone, Rocche Costamagna og Agricola Marrone.
Blandt de tre Nebbiolo-vine, der ikke var Barolo, syntes jeg bedst om Langhe Nebbiolo, Bava Winery, 2018. Åben og meget parfumeret duft. Let drikkelig og velsmagende.
Den kan købes hos Bruce Wine til 195 kr.
Der var store oplevelser at hente i to Barolo'er - på hver sin side af den hypede 2016 årgang: Først Barolo, Meriame, Paolo Manzone, 2017, der var forførende lækker med fløjlstanniner (sådan relativt set) og nogen - men ikke for megen - sødme. 90-95% af vinen lagres 24-25 måneder i store slavonske fade, resten i tonneaux af fransk eg.
Paolo Manzone nævnte, at denne årgang hurtigere ville blive til en god vin i glasset end de klassiske årgange som f.eks. 2016. Og det er jo det typiske: De store årgange defineres i høj grad ud fra deres lagringskapacitet, og så kan vi, der drikker vin nyde alle de mere nyttige årgange, mens man - hvis man vil bruge sin tid på det - går rundt og venter på, at de "klassiske" skal blive klar.
Årgang 2016 af vinen kan købes for 400 kr. hos Meinertz Vine.
Den anden Barolo, som jeg syntes var flot, var Barolo Riserva, Rocche dell'Annunziata, Rocche Costamagna, 2015. Vinen lagres mindst 36 måneder i slavonsk eg. Harmonisk, meget traditionel og stilmæssigt helt klassisk.
Denne vin forhandles i Danmark aktuelt i årgang 2013 til 425 kr. hos Ilvino og til 479 kr. hos Haugaard Vin.
Juni 2021