Gigondas Experience

Nimb salen
Gigondas logo

AOC Gigondas stod i samarbejde med Haps for en branchesmagning af Gigondas vine fra 28 producenter. Det foregik på Nimb Bar i København.

I Rhônedalen er vinene som mange andre steder inddelt hierarkisk efter kvalitet. Øverst i hierarkiet befinder appellationen Gigondas sig sammen med 16 andre cru'er, som disse top-appellationer benævnes. De omfatter f.eks. Vacqueyras, Rasteau, Beaumes de Venise og Châteauneuf-du-Pape, hvor sidstnævnte nok er den mest kendte af cru'erne.

Gigondas er en kraftig rødvin fra den sydlige Rhônedal, og en af dem der kan være et godt valg til den forestående julemiddag. Den vil derudover givetvis passe til mange danskeres smag det meste af året.

AOC Gigondas, druesorter:

Masterclass

Under den indledende masterclass fortalte præsidenten for AOC Gigondas, Louis Barruol, at den stærkt varierende jordbund indenfor appellationen giver en "vanvittig" diversitet, og at dette sammen med at markernes belligenhed i højder mellem 150 og 400 meter giver en stor stilvariation. Og så er der druesammensætningen, hvor vine, der fremstilles helt eller næsten udelukkende af Grenache udtrykker sig anderledes end vine, hvor andelen af Syrah er høj. Syrah vil medføre en mørkere bærsmag samt peberkrydring. Mourvèdre skulle ifølge Barruol især bidrage med krydringer af timian, nelliker og kanel. Som alle andre steder giver forskellige former for fadlagring - store eller små fade, hårdt eller mindre hårdt ristede fade - også sit markante bidrag til vinens endelige udtryk. Louis Barruol fortalte også, at Gigondas er en maskulin vin, der har godt af nogen lagring.
Masterclassens smagning bestod bl.a. af en demonstration af de væsentligste af ovenstående pointer.

Gå-rundt-smagning

Jeg (Preben, der deltog i arrangementet alene) valgte at smage hos de producenter, hvis vine forhandles i Danmark, så nytteværdien af mine noter potentielt vil være størst både for jer læsere og mig selv.

Jeg lagde ud hos Domaine Raspail-Ay, som fremstiller én rødvin, som her blev præsenteret i årgang 2015.
Den var glimrende, relativt enkel og giver et godt indtryk af appellationen i et klassisk og lidt lettere udtryk.
Den fremstilles af 70% Grenache, 23% Syrah og 7% Mourvèdre lagret på traditionel vis 18-24 måneder på 35-130 hl egetræsfade.
Vinen forhandles i skrivende stund til 160,00 hos Flassan Vin, 179,00 hos FineWines og 239,95 (199,95 v. 12 fl) hos Philipson Wine. Ældre årgange forhandles foruden hos Philipson Wine hos Fionia Vin og Vininord.

Château de Saint Cosme, stod for en noget anden og kraftigere stil, hvor påvirkningen fra små fade var til at smage i form af kaffe. Der var i den smagte årgang 2016 også god frugt, nogen sødme og godt bid. Vinen var meget velsmagende.
Vinen er lavet af 70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre og 1% Cinsault lagret et år på 20% nye fade, 50% på fade brugt én gang og resten i beton (oplysninger fra producentens hjemmeside; smagekataloget siger noget lidt andet).
Producentens "større model", Le Claux 2016, der udelukkende fremstilles af Grenache, og som lagres på små fade, heraf 20% nye, var meget tannisk. Den smagte godt, men lige nu er basisudgaven mere anvendelig - Le Claux bør gemmes.
Den smagte årgang 2016 forhandles, så vidt vi kan konstatere, aktuelt ikke i Danmark. Det nærmeste vi har kunnet finde er årgang 2015. Her sælger Ludvig Bjørn Vinimport "basisudgaven" for 339,00, mens Le Claux koster 799,00.

Thierry Faravel Thierry Faravel
Domaine la Bouissière

Domaine la Bouissière præsentere­de to rigtig gode vine. Først den "almindelige", som man kalder Tradition. Den havde i årgang 2016 parfumeret duft og en meget lækker smag, og den fremstod blød og tilgængelig. 215,00 (193,00 v. 6 fl.) hos Jysk Vin
Vinen er fremstillet af 65% Grenache og 35% Syrah lagret 65% på foudres og 35% på tank.
Producentens La Font de Tonin 2015 var klart en større vin med masser af struktur, og Thierry Faravel - ejer og vinmager - sagde, at den burde gemmes yderligere mindst 3-4 år.
Den er fremstillet af 83% Grenache og 17% Mourvèdre lagret på brugte fade i et år.
Vinen forhandles aktuelt i årgang 2016 af Jysk Vin til 339,00.
Begge vine fra Domaine la Bouissière aftappes ufiltreret.

Blandt de 23 vine, jeg smagte, gjorde vinene fra Domaine du Gour de Chaulé et særligt indtryk. Cuvée Tradition 2016 Stéphanie Fumoso Stéphanie Fumoso, som driver Domaine du Gour de Chaulé var dejlig, tilgængelig, havde fin balance med pæn friskhed og god tannin. Og så en oplevelse af "lethed", som man ikke nødvendigvis finder i de almindeligvis kraftige Gigondas'er.
Vinen, der fremstilles af 80% Grenache, 10% Syrah og 10% Mourvèdre, lagres 18 måneder delvis på gamle foudres. Den kan købes for 169,00 hos Oxholm Vin. Så her kan man altså få en god Gigondas-oplevelse til en menneskelig pris.
Cuvée Eugène 2016 fremstilles af Grenache og Mourvèdre, som lagres 24 måneder på nye demi-muids. Den er i forhold til Tradition umiddelbart klart mindre attraktiv, men den har større personlighed og kompleksitet - er noget speciel vil mange nok sige - og den vil ikke nødvendigvis falde i alles smag. Til gengæld en vin, der gjorde mig nysgerrig, og som jeg godt ville prøve at komme ind på livet af.
Ingen af producentens vine filtreres.

November 2018

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.