Gambero Rosso smagning, januar 2009

Den blandt fans af italienske vine berømte vinguide Gambero Rosso (der i virkeligheden hedder Vini d'Italia) afholdt ligesom sidste år vinsmagning - Gambero Rosso top italian wines road show - på Børsen i København.

Gambero Rosso, som er navnet på det forlag, der bl.a. udgiver Vini d'Italia, havde udvalgt 57 vinproducenter (producentliste kan ses her) fra hele Italien. Hver producent medbragte tre vine, som publikum kunne smage på. Der var desuden for fagfolk tre seminarer med hver 18-20 vine, der kunne smages til ledsagelse af en Gambero Rosso folkenes kommentarer. Billedet er fra et af disse seminarer.

Smageseminar

Den såkaldte succes

Road showet besøger i år også St. Petersborg, Stockholm, London, Bruxelles, Amsterdam, Warszawa, Oslo og Hamburg.
Italienerne var meget stolte af så stor en succes smagningen sidste år havde været, idet København tegnede sig for det største antal besøgende. Set fra en publikum synsvinkel var smagningen sidste år dog noget der lignede en skandale, dels fordi flere af topvinene var udgået inden det betalende publikum blev lukket ind, og dels fordi den store menneskemængde gjorde det svært overhovedet at komme frem til bordene med vin.

Smagningen var ligesom sidste år opdelt i en for fagfolk, og efter denne var der to timers adgang for det betalende publikum.
I år var der lukket lidt færre mennesker ind til i hvert fald fagfolks-delen (som er den vi ved noget om fra første hånd). Til gengæld var der åbenbart også medbragt markant mindre vin, og så meget mindre at jeg (Preben, der deltog alene), fem kvarter før smagningen sluttede, løb ind i problemer med udgåede vine. Da jeg syv gange i træk erfarede, at vine, som jeg gerne ville have smagt, var udgået, gav jeg op for i år.
De "udgåede" vine skulle efter sigende i nogen udstrækning være vendt tilbage, da smagningens anden del begyndte. Dog vendte den berømte Brunello producent Biondi Santi, der ikke var til stede de sidste ca. to timer af den første del, aldrig tilbage, ifølge hvad vi har hørt.
Under smagningens anden del skulle Piemonte producenten Pio Cesare angiveligt være gået efter en times tid. Derudover har vi hørt om flasker, der var flyttet fra bordet og ned under det. De blev dog taget frem på forespørgsel.
Men bortset fra disse detaljer gik det vist nogenlunde som det skulle. Og i år var der vist Sassicaia til de fleste...

Seminarerne

Jeg lagde i år hovedvægten på seminarerne, hvor der var tale om guidede smagninger af udvalgte vine. De tre seminarer var opdelt geografisk, så det første handlede om Nord-, det næste om Mellem- og det sidste om Syditalien.
Jeg deltog i de to første.

Marco Sabellico, Gambero Rosso

Seminar 1

Programmet for første seminar bestod af 18 vine fra (på nær et par vine fra Marche Norditalien: Veneto, Friuli, Alto Adige, Piemonte Lombardiet og Marche (se kort over regionerne her).
Forestillingen blev guidet af Marco Sabellico (billedet).

Det kommer for vidt at kommentere alle vine, så jeg vil nøjes med at nævne dem, som jeg fandt mest interessante.
I de tilfælde hvor en vin forhandles i Danmark, nævnes forhandler og pris.

En ganske svagt rosé spumante fra Lombardiet, Cellarius rosé, 2004, Guido Berlucchi & C. bekom mig rigtig godt. Spændende og nuanceret. Den var fremstillet af Pinot Noir fra Oltrepò Pavese og Chardonnay fra Franciacorta.
Dansk forhandler: Otto Suenson. 275 kr.

Ligesom sidste år hittede Michele Chiarlo's Barolo Cerequio, denne gang i 2004. Virkelig lækker og flot med det hele.

Flot var også Barolo, Vigna La Rosa, 2004 Fontanafredda (som jeg ellers forbinder med en vis middelmådighed). Udover at dufte og smage rigtig godt, havde vinen også nogen blødhed.

Amarone della Valpolicella Classico, Campolongo di Torbe, Masi, 2003 havde i sin genre det hele. Ædel stil med tilpas sødme.

En anderledes stil Nebbiolo vin, når referencepunkterne hedder Barbaresco og Barolo, var Sfursat Valtellina, 2004, Nino Negri. Vinen er fremstillet af druer, der er tørret nogle uger. Lidt saftet duft, men rigtig god i munden med smukke tanniner.
Dansk forhandler: Philipson Wine. 270 kr. (225 kr. v. 6 fl.)

Seminar 2

Andet seminars handlede om Mellemitaliens vine, dvs. langt overvejende toscanske plus to fra Umbrien og to vine fra Sardinien.
Daniele Cernilli, Gambero Rosso Daniele Cernilli (billedet) guidede.

Her synes jeg mod forventning, at der var lidt langt mellem snapsene. Jeg vil fremhæve tre vine:

Den første er Brunello di Montalcino, Donna Olga, 2004. Den var flot og klassisk med både kraft og blødhed.

Montecucco Sangiovese Riserva, Lombrone, 2004 fra ColleMassari var af den moderne type med ristet fad med bl.a. kaffebønner, men meget fint balanceret.

Endelig forførte Rocca di Frassinello, Maremma Toscana (IGT), i den nye årgang 2005, ligesom den gjorde ved sidste års smagning i forrige årgang. 60% Sangiovese, 20% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Meget fin og elegant vin.

Seminarer uden overskrift

Man kunne ved forhåndstilmeldingen ikke vide noget om indholdet af de forskellige seminarer. Jeg talte med flere forhandlere, der var ærgerlige over at de var landet i et seminar, som ikke handlede om de vine, som de solgte, og at de derfor gik glip af seminaret med vine indenfor deres interesseområde.

Vin i mange glas

Jeg forsøgte at give mit bidrag til, at flere ville få et mere optimalt og brugbart udbytte af seminarerne ved en evt. kommende Gambero Rosso smagning, ved at foreslå direktøren for det danske firma, der havde arrangeret, at det på forhånd var muligt at vide, hvad man tilmeldte sig. Men her stod jeg overfor en mand, der øjensynligt overhovedet ikke havde fokus på vin.
Jeg fik det svar, at jeg skulle være glad for at jeg overhovedet var kommet med, da der var mange, de havde måttet afvise. Og så var det jo oven i købet gratis, som han sagde.
Jo, jeg var bestemt også glad, meget glad endda, fordi jeg i modsætning til sidste år var heldig at deltage i de for mig interessante seminarer. Jeg ville blot gerne medvirke til større glæde og færre ærgrelser for eventuelle deltagere i fremtiden.
Direktøren havde åbenbart den opfattelse, at det, der var det fantastiske, og som man skulle være dybt taknemmelig over at få lejlighed til at opleve, var at høre på de store Gambero Rosso mænd. Mit klare indtryk var dog, at de fremmødte havde vininteressen i centrum.
Måske anede tilrettelæggeren ikke noget om, at der er en verden til forskel på syd- og norditaliensk vin, og at alle ikke nødvendigvis har interesse i det hele.
Da jeg nævnte samme problematik overfor Gambero Rosso mændene, var det mit indtryk, at de tog imod mit input i den konstruktive ånd, det var ment.

Gambero Rosso top italian wines road show er et glimrende arrangement med tydeligt potentiale for forbedringer.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.