Smagning: Flora & Fauna whisky

Glas med whisky

Jeg (Preben) deltog i en whiskysmagning i Lyngby Vinkælder, som er en art filial af Juul's Vin & Spiritus. Whiskyerne i glassene var fra serien Flora & Fauna, som er Single Malt whiskies fra destillerier, som hører under kæmpefirmaet Diageo, og som leverer størstedelen af deres produktion til blended whiskies.
Serien blev introduceret i 1991 og består nu af i alt 35 forskellige whiskyer fra 26 destillerier.

Smagning

Smagningen blev forestået af svenske Mikael Lundén, Diageo's Senior Prestige Brand Ambassador for Nordeuropa. Han havde også den fine titel Keeper of the Quaich, som er en påskønnelse af titelindehaverens dedikerede indsats med arbejde, skribentvirksomhed eller anden form for promovering af skotsk whisky.

Vi smagte otte whiskyer, alle på 43%:

  • Glenlossie 10 years
  • Auchroisk 10 years
  • Strathmill 12 years
  • Mannochmore 12 years
  • Linkwood 12 years
  • Blair Athol 12 years
  • Benrinnes 15 years
  • Dailuane 16 years

Alle whiskyer var fra Speyside på nær Blair Athol, der var fra Highlands.

Jeg var ikke imponeret. Der var ikke én af de smagte whiskyer, som jeg fandt kunne konkurrere med de adskillige virkelig gode, jeg har fundet frem til de sidste par år. I betragtning af dette fandt jeg dem tilmed for dyre: alle 10-12 years kostede 599 kr., mens Benrinnes 15 years kostede 699 kr. og Dailuane 16 years kostede 749 kr.

Skulle jeg nævne en aftenens favorit, må det være Mannochmore 12 years.

Smag og behag

Interessant var det for mig endnu en gang at konstatere, hvor stor forskel der er på forskellige menneskers smag. Især for én whiskys vedkommende hvor Mikael Lundén og en gruppe på den ene side af mig var storbegejstrede over en whisky (Linkwood 12 years), som jeg og en gruppe på den anden side af mig bestemt ikke brød os om. Jeg fandt den parfumeret, bolsjeagtig og med indslag af sæbe og skosværte, en pudsig og for mig ganske uattraktiv whisky.

Ligeledes slog det mig, at jeg tydeligvis ikke delte observans med de personer, der var glade for de sidste to, ældste og dyreste whiskyer, som havde det tilfælles, at de udover (som alle) at være lagret på bourbon-fade også havde fået en gang finish på Pedro Ximenez og Oloroso sherry fade, der giver en federe og fyldigere fornemmelse, samtidig med at den klassiske whiskysmag for mig forsvinder.

Februar 2023

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.