Chianti Classico smagning, oktober 2006, side 2/2

Smagsprøver på Sangiovese og Colorino kloner

For de specielt udvalgte

Da jeg netop var begyndt på min riserva-smagerunde, blev en klon-smagning annonceret. Den havde jeg intet hørt om, og det skyldtes - erfarede jeg - at min invitation ikke omfattede denne klon-smagning, som var for de særligt udvalgte. Af dem var dog kun ganske få dukket op, så der var også plads til os på anden klasse.

Projekt Chianti Classico 2000

Finn Årosin Madsen (t.v.), der skriver om italienske vine i bl.a. Smag & Behag fortalte om hele baggrunden for et projekt i Chianti Classico, der har haft til formål at finde frem til de kloner af overvejende Sangiovese, der er bedst egnede til dyrkning forskellige steder og til forskellige vintyper.
Via eksperimenter på 16 marker over hele Chianti Classico har man fundet frem til syv Sangiovese-kloner og en Colorino-klon, som anses for at være de bedste.

Finn Årosin Madsen og Daniele Rosellini

Daniele Rosellini (t.h.), chef-ønolog hos Consorzio del Vino Chianti Classico præsenterede med stor passion fem af de syv Sangiovese-kloner og Colorino-klonen.

Det var interessant på denne måde at få et kig ind i "værkstedet", hvor der tages stilling til, hvilket druemateriale der skal bruges til fremtidens Chianti Classico vine.
Jeg skulle lige indstille sig på de meget "nøgne" smagsprøver, som var uberørt af andet end ståltanke. De var mere interessante ud fra en teoretisk synsvinkel end de var kønne at få i munden. Så jeg skal spare læseren for smagenotater.
Overordnet kan siges, at nogle kloner ansås for mere velegnet til frugtige vin beregnet til konsumption indenfor vinens første leveår, mens andre kloner var bedst til midterkvaliteter, og andre igen bedst til vine med stor krop og lang lagring.

Colorino

Smagningen af Colorino-klonen udløste en vis undren over at denne drue ikke bliver brugt mere og måske endda som selvstændig drue, da den faktisk gav fine smagskvaliteter fra sig. Nogen oplevede den som Syrah-agtig. Jeg smagte lækre mørke smage af bl.a. mørk chokolade.
Ingen af de tilstedeværende kunne komme på en eneste ren Colorino vin, så aktuelt bruges druen angiveligt udelukkende i små mængder, som bidrager med lidt farve og duft til visse Sangiovese-baserede vine.

De gør sig umage

Via sådan en præsentation fik jeg indtryk af, at der stadig arbejdes på højtryk i Toscana på at forbedre kvaliteten yderligere. Men det er klart, at der vil gå adskillige år, før resultaterne af Projekt Chianti Classico 2000 slår igennem hos os forbrugere. Dels er nyplantningerne af markerne først påbegyndt i 2001, og det tager mange år før vinstokke giver optimal kvalitet. Dels er det endnu kun en syvendedel af Chianti Classico's marker, der har fået udskiftet planterne.

Vi må jo så håbe, at det, som de nu har eksperimenteret sig frem til, også holder i virkelighedens verden...

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.