Barolo & Friends 2017

Barolo & Friends 2017

Før jeg tog til den årlige Barolo & Friends, som jeg (Preben) efterhånden har deltaget i adskillige år, havde jeg besluttet, at jeg denne gang ville koncentrere mig om Barbera. Dels fordi jeg for det meste fokuserer på Barolo ved disse smagninger, dels fordi vores aktuelle private Babera-beholdning er noget spinkel i modsætning til de rigelige mængder Barolo. Da jeg er alene om at nyde Nebbiolo vine, skal jeg virkelig beherske mig for ikke at komme til at købe for mange af de gode flasker Barolo (og Barbaresco for den sags skyld) i forhold til hvad jeg kan nå at bruge indenfor overskuelig fremtid. Thomas Ilkjær Thomas Ilkjær Omvendt med Barbera, som vi begge nyder, men hvor vi ikke rigtig får købt så meget, nok også fordi udbudet af de gode flasker her er væsentligt mindre.

Seminar: Fire kategorier

På den baggrund passede det mig derfor fint, at smagningen for fagfolk denne gang blev indledt med et Barbera-seminar, som Thomas Ilkjær stod for. Sådan et har jeg godt nok deltaget i en gang før, men det er altid en god oplevelse at deltage i et Ilkjær-seminar, da han så levende, nærværende og ligetil formidler "stoffet", og vinene var jo også nogle andre end sidst. I stedet for at gå i dybden med de ti enkelte vine, var de denne gang inddelt i fire meget relevante grupper: 1) De frugtige og ståltankslagrede, 2) dem lagret på store, gamle fade, 3) dem lagret på små fade (barriques og tonneaux), 4) nogle med højere alder.

Det hører til undtagelserne, at jeg finder dem fra kategori 1 værd at bruge krudt på, og blandt de tre smagte frugtige vine, var der da heller ingen der fyrede op under min interesse. Er man i Piemonte, vil de dog være rigtig gode ledsagere til frokost, hvor en Barbera med udtalt fadpræg nok vil opleves som malplaceret og "for meget".

Seminarvine

Vine lagret på store gamle fade, får kun en svag fadpåvirkning og mestendels ikke nogen egentlig fadsmag. De to vine fra denne kategori fandt jeg heller ikke interessante. Faktisk oplevede jeg ikke, at der var nogen forskel i forhold de ståltankslagrede.

Barbera er den druesort, jeg kender, som jeg synes i højere grad end andre sorter inviterer til fadlagring. Især er jeg glad for Barbera lagret på barriques. I modsætning til f.eks. Barolo og Barbaresco, som jeg sjældent synes at egentlig fadsmag klæder, klæder et pænt skud fad Barbera gevaldigt. Fadlagringen kan også tilføre Barberavinen en portion tannin, som druen fra naturens side i modsætning til så mange andre blå druesorter har meget lidt af. Så en god, fadlagret Barbera kan i modsætning til en ståltankslagret daglig-Barbera også klare noget af det kulinarisk mere vægtige som f.eks. mørkere kødtyper, hvor en mere enkel og frugtig Barbera let vil komme til kort.

Valerio Mondo Valerio Mondo, Franco Mondo

Ikke uventet blev jeg gladest ved mødet med kategorien lagret på små fade. Den første af vinene smagte ifølge mine smagsløg dog ikke af fad, den anden fandt jeg for sød, mens den tredje ramte min smag: Barbera d'Asti, Nizza, le Rose, 2011, Franco Mondo. Her var der tydelig duft og smag af fad på den lækre måde, og der var i højere grad end i de andre vine, tydelige tanniner. Den er lagret 18 måneder på franske tonneaux på 500 liter.

Som Thomas Ilkjær påpegede, var der ikke nødvendigvis kvalitetsforskel på de sammenlignelige vine, men det vil i høj grad være et spørgsmål om personlig smag, hvilken man foretrækker. Og jeg kan sagtens se for mig, at nogle kunne finde fadpåvirkningen i Franco Mondo vinen for voldsom. Man møder ind imellem hos "vinkendere" en decideret foragt for fadsmag.

Barbera er ikke en gemmevin. 10 år er gammelt for en Barbera. Men vi fik dog i fjerde kategori et bevis på, at nogle Barbera-vine kan holde sig: En Barbera d'Asti Superiore, Pörlapà, Boeri Alfonso, 2007 havde stadig alle elementer intakt, om end frugten var lidt dæmpet.
Personligt er jeg ligeglad med hvor længe en hvilken som helst vin kan holde sig. Det gælder om at drikke dem, mens de smager godt. Og jeg tilstræber at drikke de fadlagrede Barbera'er ikke ældre end 7 år gamle. De frugtige ståltanklagrede typer skal af sted langt tidligere.

Gå-rundt-smagningen

Selv om der også var seminarer for det betalende publikum, vil hovedsubstansen for de fleste bestå i at gå rundt og smage på et større eller mindre udpluk af de mange vine ved de forskellige producentborde. Udover Barolo og Barbera, var der også bl.a. spumante, hvidvine, Dolcetto og Moscato d'Asti.

Lucrezia Carrega Malabaila Lucrezia Carrega Malabaila

Jeg havde som nævnt valgt fadlagret Barbera som dagens fokusområde og smagte her på samtlige af slagsen, hvilket blev til ca. 40 vine - der er ved Barolo & Friends virkelig mulighed for at få smagt på meget, selv om man foretager en streng fokusering. Der blev de sidste 10 minutter også plads til at smage på et par Nebbiolovine.

Blandt de smagte Barbera-vine vil jeg fremhæve følgende, der alle faldt i min smag:
Barbera d'Alba superiore, Mezzavilla, 2014, Malabaila lagret 18 måneder i barriques var rigtig lækker.
Barbara d'Alba 2015 L"Astemia Pentita lagret et år på barriques viste gode takter, var frisk, ung, lækker og endnu lidt rå i betrækket.
Barbera d'Asti superiore, Rico, 2012, F.lli Trinchero lagret et år på store franske fade og Barbera d'Alba superiore 2013, Cascina Rocca lagret 18 måneder på barriques var begge gode.
Barbera d'Alba 2015, Moscone F.lli fadlagret et år var fuldstændig anderledes end andre Barbera-vine jeg nogensinde har smagt. Den havde en meget lys og transparent farve (fadlagret Barbera er oftere mørk og tæt). Også smagen var lys og transparent, lækker og frisk. Meget atypisk.
På baggrund af smagning af producentens Barolo, som også havde denne transparente, lyse stil, men som var decideret sød, kan jeg dog godt overordnet set være i tvivl om, hvad producenten har gang i.
Barbera d'Asti superiore, Cellarino, 2014, Roero Franco lagret 14 måneder barriques var glimrende med relativt diskret fadpræg.
Vinen forhandles til 135 kr. hos Incendi vine.

Etiket

Efter gå-rundt smagningen havde jeg stadig Barbera d'Asti, Nizza, le Rose, 2011, Franco Mondo, som jeg første gang blev glad for på seminaret, som dagens favorit.

Bortset fra som nævnt vinen fra Roero Franco, forhandles så vidt jeg ved ingen af de ovennævnte producenter i Danmark. Men et af formålene med Barolo & Friends er jo også at give de af producenterne, der ikke har nogen dansk importør, en mulighed for at finde en.

Nebbiolo

Som nævnt havde jeg efter timers Barberasmagning - først seminar så gå-rundt-smagning - 10 minutter til at smage på et par Nebbiolovine. Den første var en dejlig Nebbiolo d'Alba, Bric Merli, Malabaila, 2014, der usædvanligt for en Nebbiolovin var nærmest frugtig og havde elegante tanniner.

Savio Daniele Savio Danielle, Le Strette

Jeg måtte lige smage på Baroloerne fra Le Strette, som jeg er meget glad for. Ny i producentens sortiment er Barolo, Corini-Pallaretta, som jeg smagte i årgang 2012. Den forekom relativt letdrikkelig på den gode måde, lækker, elegant men bestemt ikke uden struktur. Bergera-Pezzole 2013 var kraftigere struktureret men havde også elegance. Flot vin.
Le Strettes vine forhandles af Brdr. D's Vinhandel dog aktuelt ikke i nogle af de smagte årgange.

Juni 2017

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.