Vinrejse i Toscana: Sangiovese druen - vores indfaldsvinkel til toscansk vin

Sangiovese er helt klart den drue der gør, at vi er så interesserede i toscansk vin som vi er. Sangiovese er Toscanas klassiske drue: den udgør hovedbestanddelen i Toscanas mest kendte vin, Chianti, og den står alene i f.eks. Brunello di Montalcino, et af Toscanas bud på stor vin.

Toscana er udpræget et sted, hvor der også eksperimenteres med andre druesorter, som de allestedsnærværende Cabernet og Merlot og de kan da også efter vores mening i mindre mængder tilføje Sangiovese-baserede vine kompleksitet og underfundighed, men når de franske modedruer dominerer i italiensk vin, daler vores interesse for det meste.

Sangiovese går under forskellige navne afhængigt af hvor druen vokser; det siges at der er tale om forskellige kloner. Om det helt holder med en så klar skelnen i virkelighedens verden, er vi ikke så sikre på. Men altså i distriktet omkring byen Montalcino kaldes druen Brunello, omkring byen Montepulciano hedder den Prugnolo Gentile og i Scansano området er navnet Morellino. Sangioveto støder man også på ind imellem.

Der vil selvfølgelig være forskel på forskellige kloner af Sangiovese, men det vi i praksis især hæfter os ved er mere de enkelte vinproducen­ters stil, deres "tolkning" af druen.
Med de konsulterende ønologers indtræden på scenen, er det efterhånden blevet meget tydeligt, at den menneskelige indflydelse på det færdige produkt ind imellem overdøver de karakteristika som druen har i sig selv. Så vi synes egentlig det i stigende grad er blevet interessant at iaggtage hvilken stil den enkelte producent har, uanset om vi så geografisk befinder os i eksempelvis Chianti Classico eller omkring Montalcino, eller om det er den ene eller den anden klon der anvendes.

Tilbage til oversigten

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.