Sangiovese er helt klart den drue der gør, at vi er så interesserede i toscansk vin som vi er. Sangiovese er Toscanas klassiske drue: den udgør hovedbestanddelen i Toscanas mest kendte vin, Chianti, og den står alene i f.eks. Brunello di Montalcino, et af Toscanas bud på stor vin.
Toscana er udpræget et sted, hvor der også eksperimenteres med andre druesorter, som de allestedsnærværende Cabernet og Merlot og de kan da også efter vores mening i mindre mængder tilføje Sangiovese-baserede vine kompleksitet og underfundighed, men når de franske modedruer dominerer i italiensk vin, daler vores interesse for det meste.
Sangiovese går under forskellige navne afhængigt af hvor druen vokser; det siges at der er tale om forskellige kloner. Om det helt holder med en så klar skelnen i virkelighedens verden, er vi ikke så sikre på. Men altså i distriktet omkring byen Montalcino kaldes druen Brunello, omkring byen Montepulciano hedder den Prugnolo Gentile og i Scansano området er navnet Morellino. Sangioveto støder man også på ind imellem.
Der vil selvfølgelig være forskel på forskellige kloner af
Sangiovese, men det vi i praksis især hæfter os ved er mere de enkelte
vinproducenters stil, deres "tolkning" af druen.
Med de konsulterende ønologers
indtræden på scenen, er det efterhånden blevet meget tydeligt, at den
menneskelige indflydelse på det færdige produkt ind imellem overdøver de
karakteristika som druen har i sig selv. Så vi synes egentlig det i stigende
grad er blevet interessant at iaggtage hvilken stil den enkelte producent har,
uanset om vi så geografisk befinder os i eksempelvis Chianti Classico eller
omkring Montalcino, eller om det er den ene eller den anden klon der
anvendes.