Guia Peñin

Hvor vi efterhånden er blevet ganske selvhjulpne, hvad især italienske og franske vine angår, kniber det noget med de spanske. Så på en rejse til Madrid benyttede vi lejligheden til at købe den spanske vinguide Guia Peñin 2015 - på spansk, som vi ikke kan et ord af. (Den var endnu ikke udkommet på engelsk og tysk.)
Hvor mange andre guider har uddybende tekster om f.eks. områder, producenter og generelle udviklinger, er Guia Peñin den mindst teksttunge guide, vi endnu har mødt, hvorved sprogproblemet bliver tilsvarende mindre.

Guia Peñin fejrer med 2015-udgaven sit 25 års jubilæum. Vi ved ikke hvordan købsmulighederne er i Danmark.

Guia Peñin

Minimalistiske beskrivelser

Boghandleren havde også sidste års udgave på tysk, men vi valgte alligevel at købe den på spansk, da vi med vores kendskab til andre sprog, herunder italiensk, er i stand til nogenlunde at afkode de minimalistiske tekster, der ledsager de fleste af de vurderede vine. Teksterne tilstræber øjensynligt helt nøgterne beskrivelser med et begrænset ordforråd, så vi oplever ikke, der er så meget at gå glip af.
Beskrivelserne forekommer temmelig ens, uanset om der er tale om en dyr vin med højt pointtal eller en billig vin med lavere pointtal. Et par eksempler:

En Ribera del Duero til 7 € og som er tildelt 87 point beskrives således: "Color cereza, borde granate. Aroma especiado, tostado, fruta sobremadura, mineral. Boca potente, sabroso, tostado, tanninos maduros." (s. 655)

En anden Ribera del Duero til 25 € og som har fået 95 point får følgende ord med på vejen: "Color cereza, borde granate. Side i Guia Peñin Aroma frutta madura, especiado, roble cremoso, tostado, complejo, chokolate. Boca potente, sabroso, tostado, tanninos maduros." (s. 654)

Point og pris

Den type lidenskabsløse beskrivelser bliver vi - selv om de havde været på dansk - ikke meget klogere af. Så det vi kigger på, når vi står i en forretning eller kigger i en webshop, er: Hvor mange point har vinen fået af guiden? Og hvad koster den? Det sidste ikke med henblik på at spare, men fordi prisen alt andet lige giver en ide om hvilket kvalitetsniveau vi befinder os på, og hvilken anseelse vinen har. Så point og pris set sammen burde give et meget godt indtryk af, hvad vi har med at gøre.
Prisangivelsen kan derudover være en hjælp til at se, om vinen er rimeligt prissat i Danmark.

Det er selvfølgelig ikke sikkert, vi er enige i alle guidens vurderinger, hvilket er et alment vilkår, når man konsulterer vinguider og -skribenter. Men med vores relativt ringe kendskab til hvilke vine, vi skal gå efter i Spanien, vil det at følge guidens vurderinger utvivlsomt medføre et højere kvalitetsniveau i indkøbskurven, end hvis blot vi lader tilfældighederne råde.

Oktober 2014

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.