Vin med Hjerte påstår ikke, at de kan lave vand om til vin. Tværtimod er deres projekt at lave vin til vand! Deres frivillige og ulønnede projekt går ud på at de penge, som de tjener på at sælge deres vine, går til at bygge brønde i Zambia. For hver 1000 flasker vin de sælger, er det deres agt at bygge en brønd og på den måde angiveligt skabe bedre levevilkår for ca. 1000 mennesker.
Jeg (Preben) overværede lanceringen af projektet. Her var der mulighed for at smage på en stor del af vinsortimentet og at høre om projektet.
Mange aktiviteter drives af at vi mennesker ønsker at skrabe til os. Og vil man have folk til at give bidrag til en indsamling for at hjælpe andre, der er i en eller anden form for nød, er chancerne for et godt resultat størst, hvis der er mulighed for at vinde gode præmier. Noget for noget.
På den baggrund er det smukt at opleve, når nogle tænder på at gøre noget frivilligt, vederlagsfrit og ovenikøbet med glæde og entusiasme for at hjælpe andre. Og når de rent faktisk lægger sig selen og gør noget ved det.
De præsentationer jeg hørte fra medlemmer og frivillige af Vin med Hjerte overbeviste mig om, at disse mennesker er tændt af denne ild. Og at hjertet sidder på rette sted. Det kan man kun føle glæde ved og have respekt for.
Idekvinden bag Vin med Hjerte, Katrina Bjerre, har tidligere boet nogle år i Sydafrika, hvor hun arbejdede for et (på moderne dansk) non profit safehouse for forsømte og efterladte spædbørn, mens hendes mand Steffen, der også er med i Vin med Hjerte, studerede på universitetet dernede.
Vin med Hjerte er leveringsdygtige i vinsmagninger såvel for private som virksomheder.
Man har desuden mulighed for at tegne et VIP-medlemskab for 195 kr. om året, som giver ret til 10% rabat på køb af vin samt muligheder for en gratis vinsmagning i løbet af året og at købe restpartier til fordelagtig pris.
De vine, som Vin med Hjerte lod publikum smage, var fra producenterne Rainbow's End, black pearl og Haut Espoir.
Alle producenter er udvalgt af ud fra kriterier der udover at tage højde for produktionspraksis også omfatter medarbejderpolitik m.m. - og så selvfølgelig smag og om prisen passer.
Jeg har ikke noget der ligner en referenceramme for hvad sydafrikansk vin handler om og kan derfor heller ikke sige noget begavet om, hvordan Vin med Hjerte's vine performede i forhold til hvad man kan forvente af vine fra landet. Så jeg vil nøjes med at knytte nogle overordnede kommentarer til, hvordan jeg personligt oplevede vinene.
Den objektive kvalitet forekom helt i orden. Vinene forekom venlige og blide uden hverken kradse tanniner eller skarp syre. De fleste vine havde stor smagsfylde, og mit indtryk er også, at man får vin der stemmer fint overens med priserne, der for de fleste vines vedkommende lå lige over de 100 kr.
Smagstypen i vinene varierede anseeligt. Ligefra hvad jeg vil betegne som klassisk velsmag til i et par tilfælde en noget - sagt ud fra min vinmæssigt europæisk orientede smagsreferencer - aparte smagskombination med brændt gummi, meget stærk, frisk timian-urt og sort oliven.
I forhold til min personlige smag berørte eller overskred flere af vinene min grænse for hvad jeg bryder mig om af sødme i vin. Oplevelsen af sødme blev for nogle vines vedkommende forstærket af et - igen ifølge min smag - for lavt syreniveau.
Min favorit på dagen var the Mischief maker 2013 fra black pearl fremstillet af 85% Shiraz og 15% Mourvèdre. Den havde klassisk og velsmagende frugt og en sødme, der var holdt i ave af pæn syre. 109 kr.
Jeg snakkede lidt med Katrina Bjerre om netop dette med den personlige smag. Og hun er f.eks. hverken til italiensk rødvin eller tysk hvidvin, som jo almindeligvis netop er karakteriseret ved den høje syre, som for mig er en kilde til begejstring. Smag og behag. Andet er der ikke at sige til det.
Det er mit håb, at Vin med Hjerte vil få held med deres projekt, både af hensyn til de vandmanglende mennesker i Zambia, og fordi jeg under de søde og sympatiske mennesker bag projektet glæden ved at få succes med det de har sat sig for.
April 2015