RCR hvid- og rødvinsglas, anmeldelse

Fem vinglas Testsituation: RCR rødvinsglasset (nr. 2 fra venstre) testes med Barolo sammen med fire andre glas

MixMeister har sendt os et rødvins- og et hvidvinsglas, som de har ønsket anmeldt. Glassene er fra italienske (Toscana) RCR, og glasserien hedder INVINO.

Tre niveauer

Gode glas spiller en afgørende rolle for oplevelsen af vin. Vi synes det giver mening at grovopdele vinglas i tre niveauer:

  • De billige, som er fremstillet af almindeligt glas. Vi har set glas ned til 5 kr. stykket.
  • Mellemklasseglassene, hvor der er gjort noget ud af at optimere glasset form dels med det formål at give en bedre vinoplevelse dels af æstetiske grunde; det tilfører oplevelsen ved at drikke vin noget ekstra, hvis man sidder med et smukt glas i hånden. Mange glas i denne klasse er fremstillet af krystal, som giver en helt anden fysisk fornemmelse end "almindeligt" glas. Der er typisk to glasstørrelser: Et til hvidvin og et til rødvin. Priserne pr. glas ligger typisk i 50-75 kroners lejet.
  • Specialglassene, der mere appellerer til den inkarnerede vinenentusiast - lad os bare kalde dem/os vinnørderne - end til det almindeligt kvalitetsorienterede publikum. I denne klasse er glassene ofte fremstillet med henblik på meget specifikke vintyper: et glas til Syrah, et til Cabernet Sauvignon, et til Bordeaux og et fjerde til Bourgogne for at nævne et udpluk af mulighederne. Her kommer vi op i et prisniveau på fra et- til flerehundrede kroner pr. glas.
RCR cristalleria italiana, logo

RCR glassene

Vinglassene er ifølge forhandleren fremstillet af blyfrit krystal. De koster i skrivende stund:

  • hvidvinsglas: 399,00 for seks glas (66,50 pr. stk.)
  • rødvinsglas: 150,00 for to glas (75,00 pr. stk.)

Vi er således i den - ifølge ovenstående opdeling - mellemste klasse med appel til et bredt publikum, der går op i kvalitetsglas, der tager sig godt ud på middagsbordet.

Sådan testede vi

Overskriftens "vi" skal retteligt erstattes af "jeg", idet jeg - Preben - er glasnørden her i foretagenet. Jeg synes det er meget spændende, hvad glasset gør for vinoplevelsen, og hvor stor en forskel det kan gøre.
RCR glassene er selvfølgelig vurderet isoleret, men jeg har også sammenlignet med i den ene - og mest relevante - ende Scott-Zwiesels Selection glas, som befinder sig i samme klasse, og som vi selv har brugt med glæde i 20 år. I den anden ende har jeg ikke kunnet dy mig for at undersøge, hvordan RCR glassene performer i forhold til bud på ultimative (og meget dyrere) glas, mine Zalto glas.
Glassene er testet med forskellige vintyper, som vil fremgå under anmeldelsen af de enkelte glas.

Overordnet set

Før jeg skrider til detaljerne, går jeg direkte til hovedkonklussionen:
RCR glassene er gode glas, som mange vil kunne have glæde af. Hvidvinsglasset er efter min mening og smag det bedste og virkelig godt, mens det afhænger af, hvilken slags vin man serverer i rødvinsglasset, hvor godt det yder.
Glassene er præsentable og vil tage sig godt ud på et veldækket middagsbord.

Detaljerne - hvidvinsglasset

RCR's hvidvinglas er et både smukt, klassisk og RCR hvidvinsglas velydende glas. Det er 22 cm højt.

Små hvidvinsglas som dette egner sig ud over - selvfølgelig - til hvidvin også til unge, enkle rødvine, hvor den umiddelbare frugt er i centrum.
Glasset er testet med for hvidvinenes vedkommende tysk Riesling, Chardonnay i form af hvid Bourgogne og en norditaliensk vin, for de rødes vedkommende Beaujolais, frugtig sydfransk vin (Luberon) og en rød naturvin.

Glasset fokuserer duften meget fint og forekommer her at være lidt mere pågående og direkte i udtrykket end de glas, jeg sammenlignede med.

Også i smagen betoner RCR's hvidvinsglasset kraft og koncentration, om end det er marginaler, der skiller de tre hvidvinsglas i testen.

På baggrund af de udførte tests foretrækker jeg RCR glasset frem for vores gennem årtier velgennemprøvede og tilfredstillende Scott-Zwiesel Selection glas, og jeg kan på den baggrund klart anbefale RCR hvidvinsglasset.

Zalto hvidvinglasset forblev mit favoritglas i genren. Men jeg kan ikke argumentere overbevisende for, at man frem for at købe RCR glasset skal købe det ca. fire gange så dyre Zalto glas.
Umiddelbart virker det som om Zalto glasset giver et svagere output. Jeg finder til gengæld, at det, som Zalto glasset byder på, er finere og mere nuanceret. Men man skal være på nørde-niveau for at opdage og værdsætte det. Sidder man med RCR hvidvinsglasset uden noget at sammenligne med, kan man være rigeligt glad og tilfreds. Og det er bestemt sine i skrivende stund 66,50 kr. (v. 6 glas) værd.

Detaljerne - rødvinsglasset

RCR's rødvinsglas er, som det ses, et lidt buttet glas i samme enkle stil som hvidvinsglasset. Det er små 24 cm højt.

RCR rødvinsglas

Glasset er testet med toscanske Sangiovese-vine på mellem og højt niveau, Barolo, rød Bourgogne og rød Bordeaux.

Hvor man skal stå tidligt op og være meget detaljefokuseret for at registrere forskelle mellem de omtalte hvidvinsglas, er der tydelige forskelle på, hvad RCR rødvinsglasset byder på i forhold til de glas, som jeg har sammenlignet med.

RCR rødvinsglasset afviger med sin lidt buttede facon lidt fra hvad jeg vil kalde et klassisk formet rødvinsglas. Der er noget lidt "jovialt" over det. Og det er også det ord, der går igen i smagenoterne, idet det præsenterer også almindeligvis vanskeligt tilgængelige vine med et mere kontant og "folkeligt" udtryk herunder med skarpe kanter afrundet. Det koncentrerer og samler frem for at forfine og brede ud. Mit gæt er, at dette vil tiltale de fleste danske vinnydere.

Udsat for vine, der er karakteriseret ved finesse og elegance, får glasset det dog lidt svært. Én vintype, som jeg synes glasset decideret ikke egner sig til, er fin Pinot Noir, hvor glassets forenkling af vinens udtryk virker forgrovende. Også rød Bordeaux håndteres bedre af det klassemæssigt sammenlignelige Scott-Zwiesel Selection rødvinsglas, idet vinen også i dette tilfælde får et grovere udtryk i RCR glasset.

Hvis man går meget op i at nyde en rødvins farvenuancer, kommer RCR rødvinsglasset noget til kort, fordi "tykkelsen" af den mængde vin man ser igennem, når glasset står på bordet, er ganske stor i RCR glasset, fordi det hurtigt snævrer ind for neden. Herved bliver farven mørkere og tættere end i et glas med en fladere bund. Det er lidt synd for vine som Nebbiolo (f.eks. Barolo) og Pinot Noir (f.eks. Bourgogne), hvis farve kan være præget af lys og transparens.

Det giver for rødvinsglassets vedkommende ikke på samme måde mening som med hvidvinsglasset med en en-til-en sammenligning med Zalto-serien, som ikke har kun ét rødvinsglas. RCR rødvinsglasset, der som alle et-versions-rødvinsglas må sigte på en midterproportional i forhold til forskellige rødvinstyper, ligger størrelsesmæssigt mellem to af Zalto glassene (universal og bordeaux).
Zalto glassene udtrykker sig generelt mere nuanceret end RCR rødvinsglasset. Men dels grundet priser på mindst 250 kr. pr. Zalto glas, dels fordi man, hver gang man skal have sig et glas rødvin, kan vælge mellem - udover hvidvinsglasset for nogle rødvinstyper - tre glas, henvender RCR og Zalto sig naturligvis til to forskellige kundesegmenter.

Min vurdering er, at RCR rødvinsglasset især vil kunne glæde vinnydere, der er til mere robuste vintyper. Her giver glasset et dejligt, letforståeligt og på samme tid kraftfuldt og afrundet udtryk. Vindrikkere, hvis foretrukne vine er i den mere elegante genre, vil efter min vurdering være mindre godt tjent med glasset.

Januar 2016

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.