Vi oplevede på et tidspunkt, at en vin, Le Pigeoulet de
Brunier, Vin de pays de Vaucluse, udover at lide af en høj hyppighed af
prop varierede markant fra flaske til flaske. Det udløste en
anmeldelse, hvor vi påstod, at der kunne være et
problem med vinen.
Det
fik forhandleren, Theis Vine, til at reagere. Forhandleren og vi aftalte så, at vi
sammen skulle smage på 6 flasker af vinen:
3 fra samme aftapning som "vores" vin, 3 fra en anden aftapning.
Det blev en meget spændende smagning, både for forhandleren, repræsenteret ved
Henrik Madsen, og os, repræsenteret ved Preben. Mere om resultatet af denne
smagning på næste side.
Vi har ved adskillige lejligheder skrevet om, at der er ganske mange variabler, der kan gøre en forskel på oplevelsen og dermed vurderingen af en vin. Nogle af disse er subjektive, nogle er objektive, andre er ganske ubestemmelige. På den baggrund forekommer det os latterligt at diskutere, om en vin skal have 90 eller 91 point. Vin og mennesker er alt for levende til at den slags point-pindehuggeri giver mening, synes vi.
Når det drejer sig om vurdering af vin, har vi hidtil især skrevet om de subjektive forhold, der gør sig gældende: Forskellige mennesker - herunder anmeldere - har forskellige vin-præferencer. At se bort fra det er absurd. Vin er til sanselig glæde, og her glædes vi ikke alle over det samme.
Men her - med eksemplet Le Pigeoulet - drejede det sig altså
om objektive forskelle, hvor der var decideret forskel på forskellige
eksemplarer af en vin, der ifølge
etiketten burde være ens.
Følgende er nogle af de faktorer, der kan medvirke til sådanne forskelle:
Som nævnt smagte Henrik Madsen fra Theis vine og Preben 6 flasker Pigeoulet sammen. Det foregik over adskillige timer i en meget seriøs og samtidig åben og venlig atmosfære. Læs om resultatet her.