Flaskevariation - et eksempel

Tre flasker Le Pigeoulet de 
Brunier

Vi oplevede på et tidspunkt, at en vin, Le Pigeoulet de Brunier, Vin de pays de Vaucluse, udover at lide af en høj hyppighed af prop varierede markant fra flaske til flaske. Det udløste en anmeldelse, hvor vi påstod, at der kunne være et problem med vinen.
Det fik forhandleren, Theis Vine, til at reagere. Forhandleren og vi aftalte så, at vi sammen skulle smage på 6 flasker af vinen: 3 fra samme aftapning som "vores" vin, 3 fra en anden aftapning.
Det blev en meget spændende smagning, både for forhandleren, repræsenteret ved Henrik Madsen, og os, repræsenteret ved Preben. Mere om resultatet af denne smagning på næste side.

Vi har ved adskillige lejligheder skrevet om, at der er ganske mange variabler, der kan gøre en forskel på oplevelsen og dermed vurderingen af en vin. Nogle af disse er subjektive, nogle er objektive, andre er ganske ubestemmelige. På den baggrund forekommer det os latterligt at diskutere, om en vin skal have 90 eller 91 point. Vin og mennesker er alt for levende til at den slags point-pindehuggeri giver mening, synes vi.

Når det drejer sig om vurdering af vin, har vi hidtil især skrevet om de subjektive forhold, der gør sig gældende: Forskellige mennesker - herunder anmeldere - har forskellige vin-præferencer. At se bort fra det er absurd. Vin er til sanselig glæde, og her glædes vi ikke alle over det samme.

Men her - med eksemplet Le Pigeoulet - drejede det sig altså om objektive forskelle, hvor der var decideret forskel på forskellige eksemplarer af en vin, der ifølge etiketten burde være ens.
Følgende er nogle af de faktorer, der kan medvirke til sådanne forskelle:

  • Propperne er en relativt hyppig kilde til fejl og skævheder (ifølge vores statistik 5-8%).
  • Vinene kan være af forskellige aftapninger.
  • Vinene kan være opbevaret forskelligt eller transporteret forskelligt (en sending har måske fået mere varme end godt er).
  • Vine med en vis alder opbevaret under samme forhold kan have udviklet sig forskelligt.

Smagningen af 6 flasker Le Pigeoulet

Som nævnt smagte Henrik Madsen fra Theis vine og Preben 6 flasker Pigeoulet sammen. Det foregik over adskillige timer i en meget seriøs og samtidig åben og venlig atmosfære. Læs om resultatet her.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.