Objektivitet og subjektivitet

Vin i glas

Diskus­sionen om objektiv kontra subjektiv bedøm­melse af vin vil sikkert leve så længe der er vin og mennesker på denne klode. Kan man vurdere en vin objektivt? Eller er alle smagere subjektive? Skal man tilstræbe den subjektive eller den objektive stil? Osv osv.
Endelig: Hvordan forholder vi os til det, når vi vurderer vin her på Vinsiderne?

Lad os først lige tegne et par billeder af to fiktive vinsmagere: Den 100% objektive og den 100% subjektive. I det første tilfælde ser vi for os en person, der er svær at se som andet end en mand, der sidder alvorlig over sit glas. Stor koncentration. Smageskemaet med velafgrænsede parametre, der skal vurderes, er på plads ved siden af glasset. Han anser sig selv for at være hævet over den almindelige vinnyder ved at kunne analysere vinens kvalitet uden at beskæftige sig med om han kan lide den eller ej.

Lad os for den kønsmæssige balances skyld lade billedet af den 100% subjektive vinsmager være en kvinde. Hun er aldrig i tvivl om hvad hun kan lide og hvad hun ikke kan lide, men hun ved intet om vin og kan ikke beskrive hvorfor hun kan lide den ene frem for den anden. Hun er også ligeglad, bare hun får noget i glasset, som hun bliver glad af at nyde.

Diskussionen om, hvorvidt objektivitet eller subjektivitet er "bedst" er vel nogenlunde ligeså relevant, som spørgsmålet om, hvad der er vigtigst for et menneske, hjerne eller hjerte. Begge dele kan noget som den anden del ikke kan. Og værdien af den ene funktion uden den anden er til at overse.
Dog kunne man måske med en vis ret påstå, at den subjektive observans er nærmere vinens væsen end den objektive, fordi en væsentligt del af det, som vin umiddelbart lægger op til, er at glædes og nyde, hvilket ikke kan ske med mindre man kan kende forskel på at kunne lide og ikke kunne lide.
Det er under alle omstændigheder der, det hele starter. Der er formodentlig ingen, der er begyndt at interessere sig for de mere nøgterne analyser af vin, uden på forhånd at holde af saften. Men hvis denne analyseren tager sig for alvorlig og lidenskabsløs ud, begynder den for de fleste almindelige mennesker at virke nørdet.
Uden en vis objektiv tilgang, bliver det dog nok sværere at skaffe sig de gode oplevelser, da man jo ikke rigtig er klar over, hvad det er man skal gå efter. Her bliver en vis systematisk indsamling af "data" og forholden sig til disse særdeles nyttig.   

Vi konfronteres en sjælden gang imellem med det her med det objektive kontra det subjektive, når vi har skrevet en mindre begejstret, måske endda kritisk anmeldelse, som vedkommende, der sælger vinen, ikke er så glad for. Her kan det være som om vi, hvis man kan henvise til professionelle, som vurderer sagerne anderledes og mere positivt, påduttes manglende objektivitet - hvilket sjovt nok aldrig sker, hvis vi roser en vin mere end gennemsnittet af de, der tjener penge på at ytre sig om vin, gør.

Der kommer sjældent noget frugtbart ud af at diskutere den slags. Så det vil vi springe over her.
Lad os i stedet fortælle lidt om, hvordan vi går til det "objektive" og det subjektive her på Vinsiderne. Det "objektive" er i anførselstegn, fordi hverken vi eller andre, der smager på vin, er ens kalibrerede analyse-robotter. Vi er mennesker. Så der vil altid være større eller mindre forskelle, når forskellige individer smager på noget med målet at vurdere en vins objektive kvaliteter. Og med det mener vi f.eks. en vins balance, struktur, grad af helstøbthed osv. Den slags mener vi godt man kan vurdere kvalitativt, helt uanset om man kan lide vinen eller ej. Og det gør vi så efter bedste evne. Men ikke kun.

Vi kunne selvfølgelig godt, når vi anmelder en vin, nøjes med at skrive noget i stil med "Fin balance, god fylde og struktur, passende syre- og tannin-niveau". Men hvis vi undlod at skrive - hvis det var det vi mente - "men vi synes den smager forfærdeligt", hvad kan læseren så bruge den positive "objektive" analyse til?

Nej, vi prøver at lave en eller anden varierende blanding, afhængig af hvad vinen inspirerer til. Vi vurderer "objektiv" vellavethed, renhed, tyngde, friskhed, balance eller hvad det nu er, vi oplever som nævneværdige karakteristika for vinen. Men mekaniske analyser, som kan afkrydses på et smageskema finder man ikke hos os, idet vi ikke bruger den slags.
Nogle gange fremgår det allerede af de mere objektivt betonede udsagn, med hvilket fortegn vi oplever vinen, uden at vi behøver tilføje en særlig subjektiv dimension til vores beskrivelse. Andre gange kalder vinen på meget subjektive kommentarer, det være sig positive eller negative.
Det er under alle omstændigheder vores ærinde, at det klart skal fremgå, hvad vi synes om vinen, og det tæller med i vores stjernetildeling på lige fod med det mere objektive aspekt. Så kan du som læser vurdere, om der er et sammenfald mellem din smag og vores smag, og dermed om du kan bruge vores anmeldelser til noget.

Juni 2009

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.