Om at købe og få sendt vin fra andre EU lande

Skats hjemmeside

I Vinsiderne.dk's levetid har mange læsere interesseret sig for, hvordan reglerne er, hvis man hjemmefra Danmark bestiller vin i udlandet, og hvor sælger sørger for at fragte vinen til Danmark. Er der særlige ting man skal være opmærksom på? Det korte svar er: ja.

Vi skrev den første version af denne side i 2006, men siden er nogle regler ændret, så vi opdaterer hermed.

Vi har fået vores oplysninger dels ved at benytte Skat.dk, dels ved at snakke med et par personer i Skats afdeling for punktafgifter.

SKAT skifter med mellemrum link til de sider, vi henviser til herunder. Vi vil være glade for, hvis du vil sende os en mail, hvis du opdager, at et link ikke længere virker.

Moms

Den første regel hedder ifølge Skat.dk's side om internethandel:

  • I EU må du købe varer over nettet til eget forbrug uden at betale told og dansk moms. I nogle tilfælde skal der betales dansk moms, men det gør sælger.

Skat taler på deres hjemmeside om internethandel, men vi har fået oplyst hos Skat, at der gælder de samme regler, hvis man ringer eller mailer til vinbonden og beder ham om at sende noget vin.

Det var tidligere sådan, at man som køber selv skulle sørge for at få afregnet dansk moms via en omstændelig proces, men man har altså nu lov til at købe varer, som sælger betaler lokal moms af.

Vinafgift

Næste regel - og her bliver det lidt besværligt:

  • Du skal betale særlige afgifter (punktafgifter) af alkoholholdige drikke.

Det skal man også af mange andre ting, men det er uden for vores område.

Som følge af en skattereform i 2012 stiger punktafgifterne frem til 2018. De er i skrivende stund 11,61 kr. pr. liter vin med en alkoholprocent på mellem 6% og 15% svarende til 8,71 kr. for en flaske (750 ml). For vin med over 15% alkohol er afgiften 15,55 kr. pr. liter svarende til 11,66 kr. for 750 ml. For mousserende vins vedkommende (vine med et tryk på mindst 3 bar) kommer der en tillægsafgift oveni på 3,55 kr. pr. liter/2,66 kr. pr. 750 ml.

Afgiftssatserne kan ses her

Udviklingen i afgifterne kan ses her

Og her kommer det vigtige - og besværlige:
Man skal som køber selv sørge for at punktafgiften - også kaldet vinafgift - bliver betalt. På Skat.dk er der en side, hvor der er adgang til at beregne afgiften samt en instruktion i, hvordan man betaler den.

Sagen skal så behandles af Skat, så man skal påregne nogen tid - hvor lang ved vi ikke - før man er klar til at få sine vine sendt, da alt skal være på plads inden vinene afsendes.

Emballageafgift

Emballageafgiften på en flaske vin i Danmark er pt. 0,80 kr. Men den skal kun betales, hvis det årlige beløb er over 5000 afgifts-kroner, hvilket svarer til 6250 flasker vin. Da det svarer til 17 flasker vin pr. dag, må man nok sige, at vi her er ude over det, som er relevant for privatpersoner.

I praksis

Vi har erfaret, at der findes tyske vin-webshops, hvor forsendelsesomkostningerne er lavere end det typisk koster at få sendt fra en dansk vinforhandler. Vinpriserne kan også være markant lavere i Tyskland. Så her kan der muligvis være en god forretning at gøre, også selv om man er lovlydig og involverer de travle folk i Skat i at sørge for at man kan betale sine afgifter.
Vi har hørt om danskere, der lystigt får sendt vin fra udlandet uden at ulejlige Skat, og uden at de har oplevet "ulemper" i den forbindelse. Men da vi ikke vil opfordre til nogen form for ulovlighed, er det klart, at vi ikke kan anbefale en sådan praksis.

Vi har kun en enkelt gang forespurgt en italiensk vinproducent om forsendelsesomkostninger. Og de var så høje, at vi tabte pusten.

Så indtil videre holder vi os personligt til at få sendt vin inden for Danmarks grænser (og tage bilen sydpå, når der skal købes ind der). Så kan man jo også få vinen byttet, hvis den har prop...

November 2015

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.