Ja, du læste rigtigt: Vi opfordrer til, at du ilter din gamle vin, ikke den unge! Selv om vi har nydt vin i årtier, er det en relativ ny opdagelse, at det kan være nødvendigt at give en gammel vin luft, for at få den til at give noget indbydende fra sig. Det er typisk ikke nødvendigt med unge vine.
(Bemærk: Med ilte mener vi blot at udsætte vinen for luft, ikke at dekantere den.)
Vores budskab kontrasterer det almindelige og velkendte: at en ung vin kan have gavn af en portion luft inden servering. Mens en moden vin stille og roligt over årene skulle have fået den ilt, den har brug for for at udvikle sig, og at den dermed skulle være moden og drikkeklar, når den umiddelbart efter åbning hældes i glasset.
Den altovervejende del af alle unge vine er i en eller anden forstand drikkeklare umiddelbart efter åbning. Om man så foretrækker at lufte dem i håb om at blødgøre dem lidt eller få dem til at åbne mere op, eller - som vi - værdsætter at opleve vinen fra det sekund vinen er trukket op for derefter at følge dens udvikling i glasset over de timer, det tager at konsumere den, er en smags- eller holdningssag.
Man kan selvfølgelig også foretrække at gemme unge vine med det formål at møde dem i et mere modent udtryk. Det vil være oplagt med visse vintyper, men det er ikke denne artikels ærinde at tage det til behandling.
Vi foretrækker almindeligvis vine, der ikke har nået alderdomsstadiet. Det indebærer, at vi sjældent drikker vin, der er mere end 10 år gammel. Når vi drikker vin, der er ældre end det, sker det for det meste fordi vi i årevis er gået uden om en vin, som vi så på et tidspunkt skal tage os sammen til at få hevet proppen af i håb om at den stadig er drikkelig.
Det der så ofte møder os, når den friskoptrukne 10-15 år gamle vin kommer i glasset, er en i negativ forstand ældet smag, der kan forekomme mere eller mindre indtørret og tobakket. Ifølge teorien skulle vinen herefter ved yderligere påvirkning fra luftens ilt nu stå i glasset og flasken og ældes hurtigere og dermed blive endnu mindre attraktiv. Og det kan da også ske, hvis vinen er for gammel, hvis den er "gået over", som man siger. Det er ikke den situation vi har til behandling i denne artikel. Det vi snakker om her er, hvis der stadig er så meget liv i vinen, at den rummer en som minimum rimelig god oplevelse.
Første gang vi tog konsekvensen af vores observationer af, at en gammel vin ved luftning kan kaste noget af sin ældede fremtoning og komme til at fremstå mere appetitlig og uden de mislyde, som den byder på umiddelbart efter åbning, var med Château Caronne-Ste-Gemme, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, 2001. Den havde en alder af 14 1/2 år, da vi fik taget os sammen til at drikke den sidste flaske, vi lå inde med.
Vi åbnede den en halv time før vi ønskede at drikke den, hældte en sjat af, så vinen i flasken fik en overflade af en størrelse, der gav mulighed for iltoptag. Vi smagte på den afhældte sjat, som smagte indelukket, tobakket og ældet på en måde, som vi ikke bryder os om. Da vinen kom i glassene en halv time senere, var det som om den var vågnet op og gav det, den havde at byde på uden sur tobak og andre negative alderstegn. Den smagte simpelthen umiskendeligt af god Bordeaux. Det vil nok være en overdrivelse at beskrive den som ungdommelig, men den var i hvert fald i fuld vigør og en god og autentisk oplevelse.
Vi har adskillige gange haft samme oplevelse med at ældre eller gammel vin ikke ikke indbød til at blive drukket umiddelbart efter åbning. For det meste har vi nået at knappe en ny flaske op, før vi opdagede at den gamle vin efter nogen luftning viste sig at være glimrende.
Der tegner sig derfor et billede af, at en vin med højere alder kan ligge i flasken og falde i søvn over årene; den trækker sig og kommer til at fremstå uindbydende og ældet på en ikke attraktiv måde.
Når den så bliver lukket ud af sit bur efter alle årene i flasken, når den får trukket vejret lidt og lige får lidt tid til at komme sig over chokket over mødet med den friske luft, vågner den op til dåd; den hanker op i sig selv og ser nu en anledning til at vise sig fra sin bedste side. Alderen gør naturligvis at den kan fremstå ældet, men efter at have fundet sig til rette i et miljø med ilt, kan der i bedste fald vise sig at være tale om en aldring med ynde.
Så: ilt din gamle vin. 30-45 minutter kan være nok til at gøre den store forskel og få det bedste frem i den.
Maj 2016