Riesling seminar med Caro Maurer

Caro Maurer

I forbindelse med Riesling & Co 2012 afholdt den tyske Master of Wine Caro Maurer et seminar, hvor temaet var The multiple personality of VDP Riesling. Seks Grosses Gewächs vine årgang 2009 var på programmet.

VDP symbol

De vine, der kommer fra en af de 197 producenter, som er medlem af VDP, bærer på flaskens banderole symbolet, som ses på billedet til venstre: En ørn med en drueklase. Caro Maurer indledte med at præsentere VDP og sammenslutningens fokusområder, som bl.a. er at demonstrere, at selv om det er de søde vine, der har givet de tyske vine deres høje anseelse, så kan også tørre, tyske vine være store. Man ønsker også at fravige den i Tyskland ellers normale opfattelse af, at eneste målestok for druernes kvalitet er størrelsen af deres sukkerindhold, deres såkaldte Oechsle-værdi.

Revideret klassifikation

Caro Maurer gav udtryk for at man i Tyskland har en tendens til at lave selv enkle ting komplicerede. Og hun mente at de tyske klassifikationer var udtryk for dette. Hun gennemgik VDP's reviderede klassifikationer, som gælder fra årgang 2012. Forbilledet er Bourgognes markklassifikationer.

Det øverste niveau hedder nu VDP Grosse Lage, en parallel til Bourgognes Grand Cru. Klassifikationens tørre vine benævnes Grosses Gewächs (som før 2012 var tørre vine indenfor Erste Lage).

Erste Lage, som før 2012 var øverste klassifikation, er nu næstøverste, svarende til Bourgognes Premier Cru.

De to nederste niveauer hedder henh. VDP Ortswein og VDP Gutswein. De eksisterede også før 2012 som henh. Klassifizierte Lage / Ortswein / Terroirwein og Gutswein. Ikke benævnelser som jeg (Preben, der deltog alene i seminaret) mindes at være kommet forbi på etiketter i nævneværdig grad.

Grosses Gewächs og alder

Det var som nævnt seks Grosses Gewächs (i det følgende forkortet GG) - altså tørre vine fra Erste Lage (i 2009-betydningen) - der var på programmet. Caro Maurer gjorde opmærksom på at Grosses Gewächs vinene fremstilles til at blive gemt. Hun mente at en alder på 10 år ofte var passende, og da alle smagte vine som nævnt var fra årgang 2009, er det klart, at de måtte anses for at være alt for unge.
Uanset dette fremgik Riesling-diversiteten indenfor VDP's medlemsproducenter tydeligt af de vine, som Caro Maurer serverede, og som stammede fra hver deres region.

Grosses Gewächs for begyndere

Den vin, som umiddelbart begejstrede mig mest, Weingut Wittmann's Aulerde, betegnede Maurer som en GG for begyndere, idet den angiveligt "klarede sig" på sin frugt. Samtidig smækkede den i min mund anderledes godt end de andre vine og havde en markant og flot syre og medfølgende høj grad af livfuldhed, som er nogle af de egenskaber, jeg elsker i en Riesling vin.

Det at GG vinene - som Caro Maurer beskrev det - med alderen skulle blive blidere for efterhånden at miste deres frugt er aktuelt for mig et skræmmende perspektiv. Måske det ikke er så meget anderledes end hvad angår mit forhold til rødvin, hvor jeg udpræget er til kvaliterne i ung vin og meget sjældent synes der er noget sjov ved ældre vin. Men da min interesse for de tyske hvidvine først blev genfødt for fem år siden, er de ældste GG vine, som jeg har liggende endnu kun 6 år gamle. Så jeg har til gode at gøre erfaringer med GG vine med alder og på den beggrund vurdere, om jeg synes det er sjovt.

De smagte vine

På baggrund af ovenstående skal jeg ikke fælde nogen dom over de andre serverede vin, idet de måske først retteligt burde bedømmes på et senere tidspunkt. Det skal dog ikke afholde mig fra i det følgende at afgive mine umiddelbare oplevelser.

To glas Riesling vin

Scharzhofberger Riesling GG, Weingut Reichsgraf von Kesselstatt, 2009

Ifølge Maurer var denne Mosel-producent en af de første, der erklærede at ville lave god, tør vin, og som ikke går op i Oechsle-graderer. Blød og venlig vin.

Centgrafenberg, Riesling GG, Weingut Rudolf Fürst, 2009

Fra Franken, hvor jorden ifølge Maurer almindeligvis er for fed til Riesling, hvilket medfører manglende elegance i vinene.
Nærværende vin havde en sjov krydring og var umiddelbart ikke lige min stil.

Hölle, Riesling Erstes Gewächs, Weingut Künstler, 2009

Fra Rheingau. Her understregede Maurer, at der var tale om en vin fremstillet med henblik på lagring. Aktuelt var den i min mund klassisk, ganske blød, og den vandt ind på mig, som den stod i glasset.

Aulerde, Riesling GG, Weingut Wittmann, 2009

Fra Rheinhessen. Lidt krydret duft. Lidt eksotisk og moden frugt i munden. Spændstig, livfuld med flot syre. Lækker.

Weilberg, Riesling GG, Weingut Pfeffingen, 2009

Fra Pfalz. Flot og meget aromatisk duft. Kun stållagring. Bestemt god.

Götzenberg, Riesling GG, Weingut Schnaitmann, 2009

Igen en af de vine, hvor Maurer understregede, at den var fremstillet med henblik på at blive gemt. Aktuelt havde den en lidt speciel aromaprofil med bl.a. sæbe. Og den var fed og forekom relativt syresvag. Som den fremstod nu: Ikke min stil.

April 2012

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.