Alkohol vol. og antal genstande

Fra vinetiket

En læser mailede os og spurgte, hvordan f.eks. 14% vol. omregnes til antal genstande.

Vores første hurtige svar - som i praksis er let at håndtere - var at, når man har en flaske vin med 75 cl, så deler man blot alkoholprocenten med 2 og vupti, så har man antallet af genstande i flasken. I vores eksempel med de 14% er der altså 7 genstande i en flaske.
Når man så regner med 6 glas à 12,5 cl i en flaske, så giver det 1,17 genstand pr. glas. Ved 12% alkohol er der tilsvarende 1 genstand i et glas vin.
Denne regneregel har været tilstrækkelig for os i praksis - plus en viden om, hvor mange promiler, der ender i blodet for hver genstand. Enhver bilist kender - eller bør kende - problematikken.

Den grundige model

Vores læser var ikke helt tilfreds med svaret. Han ville gerne vide helt præcist hvad vol. betød.
Her kommer så den grundige redegørelse, så man kan forstå, hvordan man - med alle mellemregninger - kommer fra f.eks. 14% vol. til 7 genstande i en flaske.

Vi opsummerer til sidst med en formel, der kan beregne antallet af genstande, uanset drikkens kvantum og alkoholprocenten.

Først nogle fakta, der skal bruges, når vi går i gang med udregningen:

  • Vol. er en forkortelse af volumen, som her skal oversættes til rumfang.
  • En genstand er defineret som 12 g ren alkohol.
  • Alkohols massefylde, dvs. dens vægt i gram pr. cm3 er 0,7873.

Vi fortsætter med at bruge en flaske vin med 14% alkohol som eksempel i det følgende.

14% vol. betyder altså, at 14% af væskens rumfang er alkohol. I en flaske med 75 cl er der altså 75 x 0,14 = 10,5 cl alkohol.
Da 1 cl = 10 cm3, og da alkohols massefylde som nævnt er 0,7873, får vi, at flasken indeholder
10,5 x 10 x 0,7873 = 82,7 g alkohol.
Og da 1 genstand som nævnt er lig 12 g alkohol, så indeholder flasken 82,7 : 12 = 6,9 genstande.

Det er helt tæt på de 7 genstande, som vi kom frem til ved den enkle metode, hvor vi blot delte 14 (alkoholprocenten) med 2.
Hvis man imidlertid regner med en lidt mindre nøjagtig massefylde, nemlig med 1 decimal frem for med 4, og altså sætter massefylden til 0,8, så giver de to typer udregning helt samme resultat.

Generel formel

Vi kan sammenskrive de nævnte udregninger til én udregning, dvs. til en generel formel for udregning af antal genstande for et hvilken som helst kvantum (dvs. rumfang) og en hvilken som helst alkoholprocent:

Antal genstande =
Antal centiliter (cl) af drikken x alkoholprocent x 0,8 : 120
(eller hvis det skal være endnu mere præcist: brug faktor 0,7873 i stedet for faktor 0,8).

Juli 2009

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.