De kolde måneder kalder på sød vin med højere alkoholindhold end bordvin.
Vores favoritter kommer fra Portugal: portvin, og fra Frankrig: Banyuls og Maury.
Både portvin, Banyuls og Maury er fremstillet efter en metode, hvor vinens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druens naturlige sukkerindhold - vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig. En vin fremstillet efter denne metode kaldes i Frankrig Vin Doux Naturel.
Alle kender portvin i en eller anden form, mens de færreste nok kender Banyuls og Maury - vidunderlige dessertvine fra det sydligste Frankrig, altovervejende fremstillet af blå druer ligesom portvin.
Banyuls og Maury findes i mange stilarter - og priser - fra unge frugtige vine uden fadlagring til vine lagret på ældgamle fade i hektoliterklassen.
Smagstypen i en ung frugtig Banyuls/Maury kan være noget med blommer, figner, mørk chokolade og nelliker. Rimage (det lokale ord for årgang), Vintage eller Vendange er betegnelser der knytter sig denne type vin. De gamle fadlagrede (ofte Grand Cru) vine minder mere om en stor ædel tawny-portvin.
Banyuls/Maury holder en lavere alkoholprocent - ca. 16 - mod portvinens 20 %. Det giver dem en vanskeligt modståelig lethed kombineret med stor smagsfylde.