De bedste vinoplevelser i 2002

Vi har valgt en rødvin og en hvidvin som årets vine 2002. Måske er det ikke helt korrekt at sige, at de var de bedste. Men når vi kigger tilbage på det forgangne år, er der to vine der stikker næsen længst frem, når det drejer sig om gode vinoplevelser.

De to vindere er den røde Pian del Conte, IGT, 2000 fra Fattoria Sorbaiano (Toscana/Italien) og den hvide Chardonnay, Cloudy Bay(New Zealand), 1994.

(Vi ledsagede kåringen med nedenstående beskrivelse, men vinen havde i november 2003 forandret sig så meget, at vi foretog en nyvurdering, der kan læses her.)
Pian del Conte er udover at være fantastisk velsmagende også et godt eksempel på en vin med karakter fra sin oprindelse. Den smager af hvad den er lavet af og hvor den kommer fra. Det ville ikke være muligt at lave sådan en vin nogen som helst andre steder i verden.
Pris-kvalitets forholdet er også i orden. Det er sjældent muligt at gøre deciderede røverkøb, når det drejer sig om kvalitetsvin fra Toscana, og mange er blevet for dyre de sidste år. Men med Pian del Conte'n hænger tingende fornuftigt sammen. Vinen er sine 98 kr. værd, og den kan stadig købes hos Det lille Enoteca.

Etiket

Chardonnay'en fra Cloudy Bay 1994 smagte vi for første gang i 1998. Dengang var det sidste glas klart det bedste, hvilket fortalte os, at vinen ville blive bedre af at blive gemt noget. Og vi var heldige nytårsaften at ramme den i topform.

Vinen er en fuldblods Chardonnay, og duften og smagen af tropiske frugter afslører den oversøiske oprindelse. Vinen er smagfuldt lagret på franske barriques tydeligvis med Bourgogne som forbillede. Heldigvis er der en god portion syre, som gør at vinen har en flot friskhed midt i den for Chardonnay naturlige fedme. Trods de 14 % alkohol var vinen hverken tung eller vulgær. Den er den bedste ikke-franske Chardonnay vi har smagt.

Årgang 1994 kan ikke købes mere, men vi vil klart købe nogle flasker af hvad der kan købes nu for at gemme til en festligt lejlighed om nogle år.

Som så megen anden kvalitetsvin er også Cloudy Bay'en steget markant de sidste år. Vi gav 135 kr. i 1997. Nu koster den ca. 250 kr.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.