Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank
 

Hvor længe kan portvin holde sig efter åbning?

Vi har tidligere skrevet to artikler om, hvor længe vin kan holde sig efter åbning. Men vi har forsømt at tage én vintype til behandling: Portvin.

Det der giver os sparket til at skrive om emnet er følgende citat fra Søndagsavisen 11. november 2012: "En åben portvin holder ikke længere end almindelig vin. Når først flasken er åbnet, begynder iltningen, og smagen forsvinder. En åben portvin skal derfor drikkes inden for et par dage. Kilde: Drikportvin.dk"

Det er længe siden, vi har læst magen til vrøvl om vin. Udsagnet er så langt ude, og man fristes til at tro, at de, der har skrevet det, ingen som helst erfaring har med portvin.

Vi udtaler os i det følgende ikke på baggrund af laboratorieprøver eller litterære studier, men udelukkende på baggrund af vores personlige erfaringer. Og de fortæller os med al ønskelig tydelighed, at en portvins smag ikke forsvinder i løbet af et par dage.

Kopke Vintage portvin

Som med så meget andet, skal man passe på med generaliseringer. Og hvad portvin angår især fordi der findes en vifte af forskellige typer, der er på en række områder er væsensforskellige. Sandheden er nuanceret: Nogle portvinstyper kan man have fornøjelse af i månedsvis efter at vinen er åbnet. Andre forandrer sig hurtigere, og her kan en sammenligning med f.eks. rødvins holdbarhed være relevant, men det gælder altså ikke portvinstyper, som de fleste mennesker drikker. I langt de fleste tilfælde kan man regne med, at portvin holder sig uden problemer inden for i hvert fald et par uger. Og måneder behøver heller ikke tage livet af en god portvin.

Holdbarheden afhænger af...

...typen. Og her findes et væld af typer. Så for ikke at gøre det for kompliceret, så lad os tage fat i den type portvin, som har det mest kritisk med ilt: Vintage port.

(Du kan læse mere om de forskellige portvinstyper her.)

Vintage port

Vi gætter på, at de fleste, der stiller spørgsmålet "Hvor lang tid kan portvin holde sig efter åbning?" ikke er velbevandrede udi Vintage portvin, som nogle opfatter som "kongen" af portvin. En vin der lagres relativt kort tid på fad, ca. to år. En vintype, som hører til gemmevin-genren. Og åbner man sådan en vin efter måske flere tiårs kælderlagring, ja, så skal den nok drikkes ganske hurtigt efter åbning.

De unge vintage-portvine har dog kraft og styrke nok til at man ikke behøver være bange for at de dør mellem hænderne på en i løbet af et par dage. De forandrer sig, og kan dermed være spændende at følge. Men de mister ikke lige sådan deres smag og kan sagtens holde sig længe i flasken.

De billigere portvinstyper - som hvid og Ruby port - kan vi ikke forestille os, at man vil få problemer med at bevare med prop på selv efter adskillige måneder efter åbning. Vores gæt er, at de vil være stort set uforandrede selv efter længere tid. Men her gætter vi, idet vi mest dyrker de bedre tawny-portvine, som omtales i det følgende.

Quinta do Vallado 10 års tawny

(Gættet er, efter at artiklen er skrevet, afløst af vished. Læs om en lille test, hvor en Ruby portvin var blevet bedre efter at have været åben i flere år.)

Tawny port

Navnet Tawny port optræder på både billige, simple portvine og på dyrere luksusvine. Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvinen får, når den lagres på små fade i længere tid.
De billige vine - Netto har i årevis haft en til ca. 40 kr. - har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte tawny-kvaliteter.
"Rigtig" tawny portvin findes i to kategorier: 1) med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, 2) med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine. Og det er her, vi synes de interessante portvinsoplevelser findes.

Vores erfaringer - og dem har vi nok af til at vide hvad vi snakker om - er at disse portvine sagtens kan holde sig i mindst flere uger efter åbning (længere når vi sjældent at have mere tilbage i flasken at gøre erfaringer med). Ikke sjældent er vi ude for, at vinen smager bedre dag 2 end dag 1. Og så forandrer vinen sig. Men om den bliver bedre eller dårligere er dels en smags sag, dels afhænger det i høj grad af den konkrete vin. Men det gælder så afgjort ikke, at vinen pr. definition bliver dårligere eller mister smag efter nogle dage.

Konklussion

Vi vil bestemt mene, at de fleste "almindelige" mennesker, der køber eller får en flaske portvin, kan åbne den og med sindsro drikke den i løbet af den periode, der passer til hvornår man har lyst til at drikke den. Glem alt om Søndagsavisens påstand om at den skal tømmes på et par dage.

November 2012

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.