Portvin

Land og område: Portugal, Douro regionen
Wiese & Krohn portvin

Portvin fremstilles i Douro regionen i det nordlige Portugal.

Der findes et væld af stilarter, der dog alle har ét element ved fremstillingen tilfælles: Druemostens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druernes naturlige sukkerindhold - vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på ca. 20%.
(Denne metode anvendes også andre steder, f.eks. i Frankrig, hvor vin fremstillet efter denne metode kaldes Vin Doux Naturel. Læs om disse vine her.)

Vi vil nedenfor give en oversigt over de forskellige typer portvin og til sidst fortælle lidt om vores erfaringer og præferencer.

Hvid og Ruby

Hvid portvin laves af grønne druer, og vinen lagrer på store fade i 2-3 år.
Ruby laves på ca. samme måde men udelukkende af blå druer.

Ruby er dog ret beset betegnelse for portvin, der først lagres på fad og derefter på flaske, modsat tawny, der udelukkende er fadlagret. Så både Late Bottled Vintage og Vintage (se længere nede på siden om disse kategorier) er faktisk underkategorier til ruby portvin.
Det har dog ingen praktisk betydning, for der står aldrig ruby på en Late Bottled Vintage eller en Vintage port. Og står der ruby på etiketten, fortæller prisen også, at vi er i bunden af portvins-hierakiet.

Tawny: med aldersangivelse, med årgang og så de billige

Det engelske ord Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvinen får, når den lagres på små fade i længere tid.
"Rigtig" tawny portvin findes i to kategorier: 1) med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, 2) med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine.
Begge tawny typer er i princippet drikkeklare, når de er tappet på flaske.

Der findes dog også billige portvine, der bærer betegnelsen tawny, men de har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte tawny-kvaliteter.

Tawny med aldersangivelse

Denne type findes som: 10 years old, 20 years old, 30 years old og More than 40 years old.
Betegnelserne hentyder dog ikke til en eksakt alder. Tawny vine med aldersangivelse er fadlagrede portvine, der er blandet af vine af forskellig alder. Instituto do Vinho do Porto skal godkende, at vinen er karakteristisk for det, som man forbinder med aldersbetegnelsen.
Smagsmæssigt er de kendetegnet ved en karakteristisk (og ekstremt lækker) nøddeagtig smag.

Colheita

Colheita betyder årgang. Når der står f.eks. Colheita 1997 på en portvin, er der tale om en tawny portvin fra det år.

Vintage

Vintage er et engelsk ord, der betyder vinhøst eller årgang. Vintage portvin er en fornem portvinstype, der kun laves i de allerbedste år. Den tilbringer kun ca. 2 år på fad, hvorefter den kan udvikle sig i mange år på flaske.
I de yngre stadier af vinens udvikling er den rå frugt i centrum. Mange anser den for først at være egentlig drikkemoden i relativ sen alder. Vintage portvin regnes af mange for "kongen" af portvin.

Late Bottled Vintage (LBV)

= sent aftappet årgangsvin, som tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.

Quinta Vintage

er en Vintage portvin fra en enkelt vingård (= Quinta) i modsætning til Vintage, der typisk er fra flere vingårde.

Crusted Port

er en ret sjælden portvinstype fremstillet af en blanding af flere årgange. Crust er i vinsammenhæng det engelske ord for bundfald, som altså er et karakteristikum ved vinen. Den aftappes efter 3-4 års fadlagring, hvorfor den karaktermæssigt har fællestræk med Late Bottled Vintage og Vintage port.
Vintypen har også lov til at kalde sig Bottle Matured, Bottle Aged eller Envelhecido em Garrafa.

Vores erfaringer og præferencer

Vi holder meget af gode tawny portvine, altså enten dem med aldersbetegnelse eller Colheita-vinene. Syntesen af vin og langvarig fadlagring giver en uforlignelig smag, der ofte associeres med bl.a. nødder.

Vi har også haft OK oplevelser med Late Bottled Vintage vinene.

Vintage port betragtes af mange portvins-kendere for at være det ypperste. Men hvor tawny-typerne er klart til at blive drukket når de kommer på markedet, foretrækker mange at gemme en Vintage port i mange år.
Preben er meget glad for Vintage port, grundet den unge vins kombination af mørk råfrugt og mærkbare tanniner. Netop tanninpræget er med til at gøre, at Helle ikke finder nydelse i ung Vintage port.
Vi har ikke nævneværdige erfaringer med gammel Vintage port.

Når vi så snakker tawny, har vi haft vores allerbedste oplevelser med vinene fra Wiese & Krohn (som forhandles af Erik Sørensen Vin. Se f.eks. vores anmeldelse af deres 20 års tawny her.

Portvins holdbarhed efter åbning

Du kan læse om hvor længe portvin kan holde sig efter åbning her.