Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank
 

Vinmager ved køkkenbordet...

...er måske så meget sagt. Men lad os alligevel videregive en udmærket erfaring med at blande to sløje vine med en rest fra dagen i forvejen for som resultat at opnå et blend, der er bedre end nogle af de tre vine hver for sig! Synergi for sjov. Men også både ganske nyttigt og lidt opmuntrende.

Vine på køkkenbordet

Livet er for kort til kedelig vin

Før selve "vinmagerhistorien" et rids af en af de grundholdninger, som vi forholder os til vin med:
Når vi åbner en flaske vin, forventer vi ikke fuldtonende gevinst hver gang. Men når der er tale om, hvad vi oplever som en nitte, så gider vi ikke spilde tid og smagsløg på den. Der bliver åbnet en ny flaske.
Hvis der er tale om en nitte i betydningen en fejlbehæftet flaske, bliver den selvfølgelig byttet. Men hvis den blot er kedelig eller er blevet for gammel, ja, så bliver den proppet til og sat i køleskabet, i håb om at der kan findes en eller anden anvendelse for den, f.eks. i maden.

To fusere og en rest

Her forleden - den dag billedet ovenfor blev taget - havde vi indenfor et par dage åbnet to vine, som vi ikke gad drikke, og så havde vi en rest tilovers fra en glimrende vin fra dagen før.
Den første "fuser" var den til højre på billedet, Caramino, Fara, Dessilani, 2004, som vi simpelthen nok har haft liggende for længe. Den var skøn for nogle år siden, men her forleden var den kedelig og noget udtørret. Den blev tilproppet og kom i køleskabet.
Nummer to fuser, Vitiano, Falesco, 2008 (til venstre på billedet), var det stikmodsatte: Ung og sød men netop så sød, og tilmed med en bublegum-agtig parfumerethed, at også den blev proppet til og sat på køl.
Og så den midterste, La Triboulette, Crozes-Hermitage, Cave de Tain, 2006, som vi havde drukket med fornøjelse dagen før, men som vi ikke havde tømt.

Da middagen stod på hjemmelavet pizza, og der var rigeligt med rødvinsrester, fik vi tanken: Kan vi ikke lave et brugbart blend af de tre vine? For så meget sovserødvin får vi nok heller ikke brug for, før de 1,5 liter rest-vin ikke længere er brugbare til formålet.

Et glimrende blend

Vi begyndte så at blande. Den noget udtørrede og kedelige Caramino blev som trin 1 brugt til at dæmpe Vitiano'ens søde og parfumerede frugt. Det hjalp. Men smagstypen var stadig ikke noget at råbe hurra for.
Crozes-Herimitagen havde holdt sig fint i køleskab et døgn og smagte stadig godt, så vi tilføjede en sjat af den. Og voila: Et til formålet - pizzaledsagelse - velfungerende blend var en realitet.
Caramino'en dæmpede Vitiano'en, eller man kan omvendt sige, at Vitiano'en tilføjede smag og fylde til Caraminoen. Og både Caramino og La Triboulette medvirkede til at sænke Vitiano's alkoholprocent, så der kom en lettere vin ud af det. Endelig fik La Triboluette blandingen til at smage godt; Vitiano's bublegum var sat ud af spillet. Bingo!

Vin til glæde

Som nævnt tidligere, går vi til det med vin med et sæt grundholdninger, der egentlig er meget enkle og ligetil. En af vores mest grundlæggende er, at vin skal være til glæde. Når vi deler vin eller vinerfaringer med andre, må det gerne være en glad og positiv oplevelse. Hvis det bliver surt og forstemmende, så er vinens væsen ikke længere i fokus. Og så er der noget helt galt.

Det nævnte vinblandingseksperiment forvandlede tristhed til glæde. Naturligvis ikke på højeste plan, men mindre har også ret.
Man skal i den forbindelse selvfølgelig ikke blive sur over den af indlysende grunde totale mangel på typicitet (blandingen bestod jo af umbrisk Merlot/Cabernet/Sagiovese (Vitiano), piemontesisk Nebbiolo/Vespolina (Caramino) og fransk Syrah (Crozes-Hermitage) men derimod glæde sig over at få et glas udmærket vin til sin pizza, en vin med upåklagelig rød farve, god smag, tilpas syre og passende alkoholprocent.

Hvis glæden ikke er mulig

Hvis en flaske vin, der skuffer og får mundvigene til at bevæge sig nedad, ikke kan bringe glæde ved at blive blandet med en vin, der på passende manér kan kompensere misfostret - og det er jo nok ikke muligt så tit - eller hvis den ikke med positivt resultat kan bruges i maden, tja, så gør som vi: Hæld den i vasken!

Vin skal være til glæde.

Maj 2010

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.