Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank
 

Smagning af vine fra Uruguay på Restaurant Saison

Jeg deltog (alene, Helle var forhindret) i en spændende smagning af vine fra Uruguay i september 2004 på Restaurant Saison. Oplægget lokkede med "et oversøisk vinland med en europæisk stil".

Det var udpræget det europæiske aspekt der trak, idet den ofte meget bløde, fede, noget upersonlige og enstrengede stil i oversøiske vine slet ikke er os.

Desuden var der et bud på en "lokal" drue: Tannat. Ikke det sædvanlige Cabernet/Merlot-show.

Hvordan var det så?

Otte producenter, hvoraf de fire findes på det danske marked, præsenterede deres vine.

Jeg smagte 8 hvidvine og 19 rødvine. Og der var fine vine i begge farver.

Stilvariationerne - og kvaliteten - varierede meget fra producent til producent. De dårligste smagte, trods deres ungdom, oxiderede, mens de bedste var virkeligt flotte, vine som jeg håber, vi får lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med.

Hvidvinene

Flaske hvidvin

De hvidvine, jeg smagte, var lavet af druerne Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier og Albariño. På baggrund af de meget store stilvariationer i de smagte vine, er det svært at uddrage noget konkluderende. Dog bemærkede jeg, at der var en pæn friskhed og fin, umiddelbar smagsfylde i de fleste af vinene og et fravær af den vamle fedme, som ofte ses f.eks. i oversøiske Chardonnay vine. - Det kunne godt love godt. Et par af vinene, en Sauvignon Blanc og en Chardonnay decideret begejstrede mig.
Jeg vil som konsekvens af vores princip om ikke at anmelde vine smagt ved sammenlignende smagninger ikke nævne enkelte vine på bekostning af andre. Men vi vil i nærmeste fremtid anmelde nogle af de i Danmark tilgængelige Uruguay-vine på vores sædvanlige måde.

Rødvinene

Som sagt fandt jeg det før smagningen spændende, at en relativt ukendt drue, Tannat, havde en central - og over hundrede år gammel - placering i Uruguays rødvinskultur.

Jeg kunne dog ikke dy mig for at indlede smagningen med en enkelt Cabernet Sauvignon, som levede fint op til mine fordomme: en saftevandsagtig, meget frugtig, enstrenget, syltetøjsagtigt sag.

Ved at smage samme producents langt mere interessante Tannat-vine, var beslutningen truffet: nu skulle der koncentreres om Tannat-vine.

Det viste sig at være en givende beslutning: Både de rene Tannat-vine, og vine blandet af Tannat og andre druer bød på rigtig gode oplevelser.

Flaske rødvin

Tannat

Druen Tannat giver vine med tæt og mørk frugt, og så er de tanninrige, så det vil noget. Så der skal et eller andet til for at gøre dem "spiselige" for almindeligt dødelige.

Et af midlerne er fadlagring, der kan blødgøre vinen. Et anden middel er at blande med andre og mindre barske druesorter. Endelig kan man både blande og fadlagre.

De smagte Tannat vine

Udover de rene Tannat-vine, smagte jeg Tannat blandet med Merlot, Cabernet Franc og Tempranillo. Sidstnævnte bød på en af smagningens allerdejligste oplevelser fra en af smagningens bedste producenter - desværre ikke importeret til Danmark.

Årgang 2004

I løbet af smagningen af de noget barske Tannat-vine skilte oplevelsen af årgang 2004, typisk fadprøver, sig markant ud. Den meget modne, solbeskinnede, opulente, tætte, mørke frugt forekom at have et strålende potentiale. Der var nærmest lysår mellem 2003 og 2004 i de smagte vine (disse årgangsvariationer minder lidt om europæiske forhold - dejligt).
Tannat-vinene forekom at kunne bære denne solmodenhed, forekom ikke at blive slappe deraf, og den faste garvesyrerygrad skal nok holde sammen på og afstive al flæsket. Disse 2004 Tannat vine fra Uruguay håber jeg virkelig at få lejlighed til at gensmage.

Bordprøven

Men som vi altid siger: en ting er disse sammenlignende prøvesmagninger, hvor det er svært ikke at lade sig imponere af koncentration, modenhed og masser af det hele. En anden ting - og den efter vores mening væsentlige - er: "bordprøven". Klarer vinen sig alene? Er den stadig interessant, når den skal spille sammen med mad, eller spillede den blot for (anmelder)galleriet?

Dette har vi fundet vores svar på ved at smage på følgende vine:

Viña Progreso fra Kjær & Sommerfeldt

  • Tannat, 2002
  • Cabernet Sauvignon, 2002

Bodega Pisano fra Glud Vin

  • Tannat RPF (Reserva Personal de la Familia), 2003

Castillo Viejo fra Quality Wine

  • Sauvignon Blanc, Amador, 2004
  • Sauvignon Blanc, Catamayor, 2004
  • Viognier Reserva, Catamayor, 2004
  • Merlot, Catamayor, 2002
  • Merlot - Tannat, Catamayor, 2002
  • Tannat, Reserve of the family, 2002

De Lucca fra Lundager Vinimport

  • Merlot, 2000
  • Tannat, 2000
  • Tannat-Merlot, 2001
  • Florencia, Late harvest, 2002

Samtlige vine er nu udgået, i hvert fald i de smagte årgange, så anmeldelserne kan enten findes v.hj.a. vores søgemaskine eller v.hj.a. vores side med vinanmeldelser.