Thomas Thoresen, 2100Happiness

Thomas Thoresen Thomas Thoresen byder altid på en eller flere smagsprøver

Thomas Thoresen oprettede i 2013 2100Happiness, som sælger italiensk kvalitetsvin. Det er der rigtig mange andre, der gør. Men 2100Happiness' koncept indebærer flere entydige fordele for os kunder:

Det er specielt, at sortimentet altovervejende stammer fra andre forhandlere og importører. Det store sortiment, de lave priser, der også gælder ved enkeltflasker købt i forhandlerens showroom, gør i allerhøjeste grad stedet attraktivt for fans af italiensk vin.
For at kunne handle hos 2100Happiness skal man dog være medlem - men medlemsskab er gratis. Og så skal man helst bo i København eller omegn, idet forhandleren holder til i Classensgade på Østerbro, hvorfra man, med mindre man bor på Østerbro, selv skal hente sine vine.

Vi er ikke bekendt med, at der findes et lignende forretningskoncept noget andet sted i landet. Så nogle af de spørgsmål, vi var nysgerrige efter at få besvaret, var: Hvordan kommer man på ideen at sælge vine fra andre forhandlere til en lavere pris, end forhandlerne selv sælger til? Og hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Thomas Thoresen er - udover at være indehaver af en af landets efter vores smag mest interessante vinforhandlere - et venligt, serviceminded og imødekommende menneske, der tydeligvis lægger stor vægt på den gode kundekontakt.

Det professionelle

Hvordan fik du ideen til 2100Happiness-konceptet?

Det var et sammenfald af flere ting. I årene inden arbejdede jeg som IT rådgiver hos LIC, Lærernes Indkøbscentral - der jo endte med at gå nedenom og hjem - men som var den største medlemsforretning herhjemme på det tidspunkt. Det syntes jeg var lidt sjovt og spændende, og det, at det var en medlemsbaseret forretning, tiltalte mig. Det har jo så ikke noget med vin at gøre. Tilfældet er, at vi her i Classensgade (hvor 2100Happiness befinder sig, red.) jo har været begunstiget med Italienske Vinhus. Så jeg syntes også, at jeg så mulighed for at dække et marked og en interesse. Og sidst men ikke mindst har jeg en stor interesse i...jeg kan godt lide vin, jeg kan godt lide god vin, og jeg kan godt lide italiensk vin, som jeg har interesseret mig for i 20 år. Jeg talte så med en væsentlig dansk vinimportør, hvor der kom lidt udveksling omkring, at hvis jeg gjorde noget, ville jeg kunne købe vin hos dem, og det kunne vi godt finde ud af. Så derfor var der flere ting der samlede sig til at: det skal da være nu. Jeg bor lige over for, og så vidste jeg, at lokalet her var blevet ledigt, og jeg syntes det var velegnet til vin. Der er 120 m2, og det er lidt koldt. Så det hænder, at nogle kommer og sætter sig og siger: "årh det er lidt koldt, ka' du ikke skrue varmen lidt op?" Men det er godt for vinen, og så må man tage en trøje på...

2100Happiness

2100Happiness er jo ikke dit hovedarbejde. Vil det være rigtig at kalde det et bijob, en hobbygesjæft eller hvad, for du holder jo kun åben 3 ½ time to dage om ugen?

Det er en virksomhed selvfølgelig, og det er en sideforretning. Mit primære virke ligger et andet sted.

Hvad er dit hovedarbejde?

Jeg er konsulent, har været i IT konsulent branchen i et par og tyve år. Jeg rådgiver både private og offentlige virksomheder inden for forretningssystemer og kontraktstyring, det man kalder contract management i dag.

Er du, når vi snakker sortiment af italiensk kvalitetsvin, blandt de største i Danmark?

Jeg kender ikke til nogen, der har et bredere udvalg af italiensk kvalitetsvin. De to andre - så vidt jeg kender til - er Carlo Merolli og Supermarco. Målt på antal producenter tror jeg, at jeg overgår dem, ikke i antallet af flasker.

Hvor stor en del af dit sortiment stammer fra andre forhandlere og importører, og hvor meget importerer du selv?

Jeg tror der er i omegnen af 70 producenter. Jeg importerer en håndfuld, alle Toscana. Og så er jeg medimportør på 5-10 stykker. Ellers har jeg nogle gode samarbejder med en række andre danske vinimportører.

En vin, som vi anmeldte for nylig, var 42% billigere hos dig end hos en anden forhandler, hvilket nok især siger noget om pågældende forhandlers prissætning. Hvor mange procent vil du vurdere at dine priser i gennemsnit er lavere end andre detailhandleres?

Jeg skønner at 2100Happiness' medlemspriser typisk og gennemsnitligt er 20-25 % lavere end andre danske detailhandleres normalpriser.

Du får jo nogle af dine vine fra importører, der også har egen detail-forretning. Det kan umiddelbart synes underligt, at de vil være med til at du sælger deres vine billigere. Hvad har de ud af det?

Der er en række importører, der godt kan se fordele ved at bruge 2100Happines som afsætningskanal, fordi de, i hvert fald efter at vi har samarbejdet lidt, kan se, at jeg henvender mig til en bestemt målgruppe, og i og med at det er medlemsbaseret, bliver det sådan lidt vinklubsorienteret. Så man kan sige, at jeg sælger forholdsmæssigt mere kvalitetsvin og mindre volumenvin end de etablerede vinhandlere. Der er mange trænede ganer blandt dem der handler. Over halvdelen af dem der handler her har været i Italien og har besøgt vingårde. Derved er 2100Happiness givetvis en behjælpelig og attraktiv samarbejdspartner i forhold til at efterleve nogle budgettal, som importørerne har annonceret over for vinhusene.

Men får de så ikke problemer med at afsætte deres egne vine til deres egne priser, når man kan gå ned hos dig og købe dem billigere? Lever de fint med at man kan se, at du sælger til en lavere pris end dem?

Ja. Men det kan du se, og det kan de øvrige medlemmer se (2100Happiness' priser er kun tilgængelige for medlemmer, red.) Hvis der er en, der sidder på en restaurant og siger "det var da en spændende vin, hvor kan jeg få den henne?" så popper jeg ikke op på nettet. Det gør de andre. Så derfor er jeg ikke inde og forstyrre markedet.

Man kan, for de vine som vi har anmeldt, se prisforskellene på Vinsiderne, fordi dér angives alles priser altid side om side. Men det er ikke noget større problem?

Det er det ikke. Det, der sker i 2100Happiness' baghave, er ikke noget der er særlig synligt på markedet. Hvis man googler sig frem til en vin, som jeg forhandler, er jeg som udgangspunkt at finde på side 4 eller 7 og ikke på side 1 eller 2. Så flere, som jeg har handlet med i flere år, siger, at det har ikke nogen reel effekt.

I nogle tilfælde får du dine vine fra importører, som ikke selv sælger deres vine en detail, men hvis vine sælges gennem adskillige andre forhandlere. Giver det gnidninger i forhold til nogle af disse vinforhandlere, at du sælger vinene billigere end dem?

Ja, særligt i begyndelse har der været tilfælde hvor 2100Happiness' forretningskoncept blev betragtet som uforeneligt. I flere tilfælde, hvor vinimportørerne så det som et spændende samarbejde og en god afsætningskanal, er samarbejdet blevet sat i bero grundet reaktioner fra andre forhandlere. Jeg oplever dog gennemgående stor tilfredshed hos vores samarbejdspartnere. Og det er jo også en måde at måle på, om man har noget nyt, godt, spændende at komme med, når det øvrige marked reagerer på en lille medlemsbaseret nethandel på Østerbro. Og i dette tilfælde var det ganske massivt. Nå, men så har man da fat i et godt koncept.

Efter hvilke kriterier udvælger du vine til dit sortiment?

Det handler mere om god vin, smag end om god branding. Men godt brandede vine kan selvfølgelig sagtens være gode vine. Det er de jo faktisk ofte. Ulempen er måske så, at godt brandede vine også har nogle relativt højere priser. Lad os tage Tignanello som eksempel. Supergodt brandet, og det er også en dejlig vin. Men man kan nok også godt finde nogle vine, der ligger under den pris, og som i price-value og smagsoplevelse er mindst lige så gode.

Smager du på alle de vine, du har i sortimentet?

Ja, det gør jeg som udgangspunkt. Alle nye vine: ja. Når der kommer nye årgange, har jeg måske ikke altid smagt, men der har jeg så til gengæld nogle gange besluttet, at den her er en keeper. Når vi snakker årgange, er der selvfølgelig god variation, men producenterne er også blevet så professionelle, at de kan håndtere svagere årgange. Men lad os bare sige det som det: 2014 holder vi lidt ekstra godt øje med. Der kommer ikke noget 2014 ind, jeg ikke har smagt. Jeg har 25-30 flasker oppe i privaten, så jeg er bagud i forhold til min smagning af ting, der skal overvejes.

Dækker du alle italienske regioner?

Det er ikke en målsætning i sig selv. Molise? Næh. Men alle væsentlige. Hovedregionerne Toscana, Piemonte og selvfølgelig også Veneto. Og det er selvfølgelig rigtig meget Toscana og Piemonte. Men Sardinien synes jeg er rigtig spændende og vigtig. Sicilien og specielt Etna synes jeg er rigtig godt og spændende. I Marche som vinområde synes jeg man får rigtig god vin for pengene. Apulien kan faktisk godt lave noget, men det er måske ofte et lidt andet segment, altså supermarkedsvine.

Prisen pr. flaske er den samme uanset om man køber en eller seks flasker - i hvert fald hvis man møder op i butikken. Og jeg mindes ikke at have set en vin på tilbud hos dig. Fortæl lidt om din prispolitik.

Prispolitiken er, at der er en enhedspris. Og på nettet kan man kun købe kassevis men også assorteret. Lad os - uden at være for sort-hvide - dele os som vinglade folk i to. Der er nogen der smager en vin, bliver forelsket i den og bare gerne vil blive ved med den eller købe flere af den. Der findes jo koncepter til den del. Og så er der andre, som godt kan lide at eksperimentere og prøve lidt forskelligt. Ved at køre en enhedspris bliver hverken den ene eller den anden reelt set begunstiget. Der er jo også det med gerne at ville have en reel pris første gang. Så der er jo 1-styks versus 6-/12-styks, men der er jo også det med kampagner eller mangel på samme, som gør, at du her kan komme ned og vælge frit fra alle hylder. Der sker hos mig ikke det, at en vin lige pludselig bliver 30% billigere. fordi det har du i citationstegn allerede fået; eller det er givet ved at sætte den reelle pris. Derved stiller jeg mine kunder eller medlemmer fri i deres valg af vin i forhold til anledning, eller hvad vi skal have at spise, eller hvad vi har lyst til, og hvor meget man har lyst til. Selvfølgelig er der mindre ekspedition ved at sælge i hele kasser, men der har jeg allieret mig med et par flittige unge mennesker. Så det er ikke noget issue.

Du skriver på din hjemmeside, at levering udenfor postnummer 2100 kræver særaftale. Sender du vine til kunder, som enten ikke selv kan hente, eller som du ikke kan levere til uden for lang transport?

Særlig aftale er ment på den måde, at det ikke indgår i forretningsmodellen. Jeg har ikke indgået aftale med noget fragtfirma, så de undtagelser eller særaftaler der kan være, det vil være kørsel i min egen bil.

Så fynboerne og jyderne skal ikke regne med dig?

Nej. Men hvis de har et arbejdssted i Københavnsområdet eller en fætter, en mor eller nogle gode venner, der bor i Rødovre, så ser vi, om vi ikke kan få enderne til at hænge sammen. Men initiativpligten ligger hos kunden.

Er der mere du har lyst til at tilføje til den profesionelle del, noget som jeg ikke har været inde på?

Min tanke har hele tiden været, at 2100Happiness skulle være et velmenende koncept. Altså forstået som at få etableret et sted, hvor man kan få god italiensk vin til nogle fair priser. Og jeg kan i hvert fald se, at fra dem der handler møder jeg stor positiv feedback. Og det er jo godt i sig selv. Men det er også noget med, at et godt, velmenende koncept bærer med sig, at væksten egentlig ligger i andres gode erfaringer. I dag er der jo 800 medlemmer.

Altså det man i gamle dage kaldte "mund til mund"?

Ja. Lige præcis. Og mon ikke der er 400-500 der handler og handler igen. Det er jo der væksten er. Det er egentlig bare, at det, der har været tanken og ideen med det, god vin og vinglade folk, det hænger rigtig godt sammen.

Det går godt?

Ja, det går godt. Og uden at være fortravlet eller noget som helst andet.

Det personlige

Hvad var din første oplevelse med vin, hvor du oplevede "det her er virkelig skønt"?

Det er sket i et par steps. Jeg var i Italien. For 30 år siden. I Venedig. Det var første gang jeg var der for alvor. Det er jo svært ikke at blive småforelsket i Italien på både kultur og mad og drikke. Det var et rejsearrangement, og jeg var med som en slags assisterende...jeg skulle faktisk skrive, fordi det var arrangeret af et lokalt dagblad. Der fik jeg flere gode mad-/vinoplevelser, som helt klart gjorde indtryk. Jeg kan ikke huske hvad vi fik at drikke, men det står for mig som en særlig oplevelse, hvor jeg både forbinder vin og Italien - og også langbordene og familien og ungerne sent oppe til...osv. osv. Det var i '86. Der hvor jeg ligesom begynder at spore ind på tingene var i starten af 90'erne. Jeg boede i Classensgade i '88-'92. Og der var jo også italiensk vin dengang (Italiensk Vinhus, red.) Jeg havde en italiensk svoger, min søsters kæreste i 3-4 år, og efter at jeg sluttede cand.merc. var min første ansættelse for et firma, der leverede maskiner, service og reparation til fødevareindustrien, og det er noget som italienerne gør sig rigtig meget i. Så i omkring '95 var jeg i Italien adskillige gange, Bologna, Milano osv. og forhandle. Og så kunne jeg blive mødt med "Ahhh, now your the family" - der var stadig lidt old school den vej. Jeg blev måske fragtet hjem til privaten og mamma stod klar med forskellige pastaretter, og sønnerne stod klar til at introducere bylivet, så det er helt sikkert bærende for at jeg fra det tidspunkt - de sidste et par og tyve år - har haft Italien som et foretrukket besøgssted når vi skulle sydpå. Og det første besøg på en vingård var på en tur i '98-'99, hvor jeg havde et spædbarn under armen. Det var så tilfældigvis i Chianti.

Det, som jeg hører, er, at det ligesom er det hele: du siger langbordene, mad og vin, det sociale osv. Din egentlige gåen op i vin i sig selv, kommer den ind i billedet i den sammenhæng, eller hvornår sker det at du siger: det her er isoleret set interessant at fokusere på?

Det at besøge vingårde er jo en verden der åbenbarer sig, fordi man møder så også dem, der arbejder med det, og den glæde og stolthed de har. Det har jeg sådan set fulgt siden '98-'99. Ikke tungt og konsekvent; jeg har også haft andre typer af ferie, når jeg har haft børnene med. Men de synes jo gudskelov også at det er en skøn måde at holde ferie på. Så jeg har interesseret mig for vin i snart 20 år.

Hvilke er dine favoritvine?

Det er gode Sangiovese- og Nebbiolo-vine i særdeleshed. Så på den måde afviger jeg ikke så meget fra så mange andre trænede ganer. Jeg er glad for Mix 36 (supertoscaner fra Fonterutoli, red.) Jeg har glædet mig til en ny årgang, og jeg ved at 2013 er en spændende årgang fra Chianti-området. Så de typer vine, altså Sangiovese IGT vinene fra Chianti-området, synes jeg er rigtig spændende. Det være sig Flaccianello, I Sodi, Mix 36, Percarlo, Cepparello. Når jeg fra privaten lige overfor går ned og siger: nu skal jeg lige have en særlig vin, så er det dem. Det er heller ikke noget problem at finde en god Brunello og den slags ting, men jeg synes, at der er forbundet meget god vin med dem her.

Showroom 2100Happiness

Er der en eller flere vine, som du har smagt i årenes løb, der står frem som det bedste du har smagt nogensinde?

En af de fornøjelser jeg har givet mig selv, og som der heldigvis også er interesse for, er, at jeg afholder en årlig Gaja (top-Barbaresco producent, red.) smagning. At smage Sperss - det er svært at overgå. Men så er vi også på den forkerte side af 1000 kr. Men det jo i sådan nogle sammenhænge, at jeg kan prøve den slags ting.

Hvad drak du til din aftensmad i går?

Vand. Vi er uden komfur. Så der er ikke meget kulinarisk. Elektrikeren kommer i morgen. Men ellers kan vi sagtens finde på at drikke vin i løbet af ugen. Sidst vi drak vin var i lørdags. Der drak vi Mix 36 og Langhe Nebbiolo fra Burlotto. Det er - sagt som en sidebemærkning - en Nebbiolo, som fruen faktisk godt kan lide.

Februar 2017

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.