5 stjernerSød vin

Portvin, Vintage, Kopke, 2005, 21% (Portugal)

Kvalitet-pris: OK
225,00 hos Parkwine
Etiket

Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.

Vi har et ganske ringe kendskab til vintage port, idet 1) vi er meget glade for tawny port, 2) Helle finder dem for "herreagtige", 3) vi aldrig har smagt en tilpas gammel vintage port, så vi ved ikke hvad de kan udvikle sig til, og vintage port går for at skulle lagres en del, før de for alvor viser, hvad de kan.

Nærværende anmeldelse skal således betragtes som en novice-tilkendegivelse, hvor der af gode grunde ikke er nogen nævneværdig referenceramme til stede.
Vinen er smagt over et par uger og er anmeldt af Preben alene.

Vinen er kulsort-violet, helt tæt og tyktflydende. Smag af bærkoncentrat med momenter af tobak og tjære. Forførende med sin relative glathed og indlysende, store velsmag. Ekstremt lækker.

På tredjedagen var der dukket chokolade og brombær op, fin friskhed midt i sødmen, helt blide tanniner, kæmpe harmoni.

Efter en uges tid begynder tanninerne at fremstå mere markerede, og det holder sig, giver en god, maskulin bund.

Til sidst, hvor vinen stadig er sort og uigennemsigtig, er der blommer og tjære og begyndende lakrids. Balancen mellem frugt, sødme, syre, garvesyre og alkohol opleves som perfekt.

Vinen har klart lagringspotentiale, hvilket kan være svært at spekulere i, når den "rå" frugt smager så godt som den gør.

Fem stjerner betyder jo hos os fremragende, og den "karakter" vil normalt kræve, at der er noget at rage frem i forhold til. Men jeg vover alligevel pelsen og vurderer vinen som fremragende trods manglende sammenligningsgrundlag.
Den enorme harmoni, den basale drikkeglæde, den mangfoldighed af smage, som vinen byder på kan jeg ikke taksere anderledes.

Vurderingen af kvalitet-pris-forhold sker selvfølgelig også uden at jeg har meget at sammenligne med; vinen er i hvert fald klart er pengene værd.

November 2008
Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.